APR podneo prijave protiv 2.500 firmi i organizacija sa teritorije Novog Sada

Novosađanina Petra S. iznenadio je poziv na sud koji mu je stigao jer je Agencija za privredne registre pokrenula prekršajni postupak protiv njega, pošto nije dostavio izveštaj o neaktivnosti nevladinog udruženja koje je osnovao pre nekoliko godina.

"Otišao sam odmah u APR, a kada sam pitao kako se dostavljaju izveštaji, u novosadskom APR-u nisu znali da mi objasne, već su me uputili da se obratim mejlom. Kad sam dobio službenicu preko telefona, rekla je samo da se ništa ne može učiniti, već da moram da platim. Nikakva opomena mi nije stizala ranije, te nisam ni znao da treba da im šaljem nekakav izveštaj. Strašno mi je na koji način se ovo sprovodi. Kao neka sačekuša iza ugla, samo dobiješ termin suđenja, a oni sami ne znaju da objasne o čemu je reč", negoduje sagovornik 021.

Kako dodaje, u centrali agencije mu je potom rečeno da se izveštaj dostavlja elektronskim putem. "Elektronski se može dostaviti, ali im je taj informacioni sistem neaktivan do daljeg. Dakle, oni su prvo deaktivirali informacioni sistem, pa tek onda poslali tužbe, da neko ne bi mogao u međuvremenu da pošalje taj famozni izveštaj", kaže Petar S.

Kako za 021 objašnjava Gabrijela Petković Jovanović iz Agencija za privredne registre, prijavljivanje i odjavljivanje odnosi se na upis u matični registar, u ovom slučaju, pošto je reč o udruženju građana, u Registar udruženja.

"U tom registru vode se statusni podaci o udruženju, zastupniku, organizaciji udruženja, u skladu sa Zakonom o udruženjima. Agencija nema ovlašćenje, niti obavezu da podseća pravna lica na njihovu zakonsku obavezu, već o tome moraju voditi računa sami osnivači, odnosno zastupnici udruženja. Svako lice koje je osnivač firme ili organizacije snosi odgovornost za zakonito poslovanje i delovanje i ne može se pozivati na to da mu nisu bile poznate ove činjenice", navodi ona za naš portal.    

Stupanjem na snagu novog Zakona o računovodstvu, koji je usvojen 2013, a čija je primena počela 2014. godine, stupile su i nove odredbe i nova sudska praksa, nešto promenjena u odnosu na raniji period.

I za Agenciju je nastupila zakonska obaveza: da podnese prijave za privredni prestup protiv svih pravnih lica koja nisu dostavila finansijske izveštaje, odnosno izjavu o neaktivnosti. Usled toga, umesto 2.000 prijava, koliko je podnošeno u prethodnim godinama, za 2014. godinu Agencija je bila prinuđena da podnese preko 30.000 prijava za celu teritoriju Srbije.

"Ovde treba imati na umu da je Agencija dužna da podnese ove prijave, saglasno Zakonu o privrednim prestupima, pri čemu ona nije učesnik u privredno-kaznenom postupku. Odnosno, Agencija samo podnosi prijavu, a na osnovu podataka iz prijave, nadležno javno tužilaštvo odlučuje o tome da li u radnjama prijavljenih lica ima elemenata privrednog prestupa i, u zavisnosti od toga, ili podnosi optužni predlog sudu ili odbacuje prijavu. Iz gore opisanih razloga, podneta je prijava i protiv nevladine organizacije i građanina koji vam se obraćao", navodi Gabrijela Petković Jovanović iz Agencije za privredne registre.

Kazne i do 3.000.000 dinara

Zaprećena zakonska kazna za privredni prestup je od 100.000 dо 3.000.000 dinara za pravna lica, tj. 20.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice, međutim, sud može izreći i manju novčanu kaznu, a može izreći i uslovnu osudu.

Agencija je do sada podnela oko 24.000 prijava, od čega je protiv pravnih lica sa teritorije Novog Sada podneto 2.500 prijava. Prema podacima kojima raspolaže Agencija, do sada je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo postupak protiv 2.000 pravnih lica.

Obavezu dostavljanja finansijskih izveštaja imaju sva pravna lica (finansijske institucije, privredna društva, zadruge, ustanove), uključujući i nevladin sektor (udruženja, sportska udruženja, zadužbine, fondacije, sindikati, itd), što je ukupno nešto manje od 190.000 obveznika. Ukupno je 155.000 obveznika do sada dostavilo finansijske izveštaje, podaci su koje je 021.rs dobio od Agencije.

Dostavljanje finansijskih izveštaja i "odjavljivanje firmi" su dva potpuno odvojena i nezavisna postupka koji se odvijaju pred različitim registrima i u skladu sa različitim propisima. "Dakle, finansijski izveštaji se podnose Registru finansijskih izveštaja, a prijava pokretanja postupka likvidacije tj. brisanja na osnovu okončanog postupka likvidacije se podnosi nadležnom statusnom registru koji može da vodi Agencija ili drugi državni organ (npr. sud za ustanove, Ministarstvo rada za sindikate itd)", ističe naša sagovornica iz APR-a.

Prijave za privredni prestup se podnose i protiv onih obveznika koji nisu dostavili revizorski izveštaj, odnosno propisanu dokumentaciju.

 • Petar

  17.01.2020 06:03
  Kazna
  Pozz drugari,meni je stiglo za 2017.,bio.sam na sudu dobio sam kaznu 6 hiljada meni,30 udruzenju.Da li ja moram da platim obe kazne ili samo mojih 6 hiljada? USPUT pre neki dan sam dobio i za 2016.(Prvo za 2017.onda za 2016.Cudno ali istinito)pozz
 • Danijel

  24.11.2019 23:22
  Evo stiglo
  Upravo je i meni stiglo za 2015. godinu.

  Jel prosao ko kroz ovo? Sta su presudjivali?
 • JOVAN

  26.03.2019 19:23
  Petrović
  Imao sam problem ove vrste. Ja sam predao godišnji izveštaj tako što sam 24.02 našao se sa knjigovodjom i predao potrebnu dokumetaciju. Platio sam 6000 dinara jer je hitno bilo.Posle 3 godine su me pozvali na sud i kaznili 30 000 za udruženje i mene kaznili 10 000.Pri tome sam imao papire sve uredne koje sam dobio od knjigovodje.KADA sam pitao zašto kada imam rekli su mi da moraju jer je apr tražio tako a on ne greši.Dao sam broj zahteva al nije pomoglo. ONDA sam dobio informaciju da moraju me kazne jer je Vučić tako naredio sudovima.Mada ja mislim da nije on nego neko iz vlade. Naj verovatnije da im trebaju pare da daju stranim firmama a naše da guše. Krivo mi je što sam sve imao od papira. I što zaista nisam kriv. Zato će Jovan da izadje na izbore i da glasa DJB. Briga me ko su i šta su bar pošteno pričaju.KO zna dal će smeti ovi objave, jer cujem da mediji ne smeju pričaju istinu. Zao mi je što se ne razumem u politiiku al ynam da ovo nje ok.Sve papire imao nece poyovu ni knjigovodju.Pa mora da ima arhivu i on i da da isto što imam ja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Festival "Infant" od 14. do 18. juna

Ovogodišnji INFANT - Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, održaće se od 14. do 18. juna, u Srpskom narodnom pozorištu i Pozorištu mladih.