Inicijativa da se dozvoli hranjenje i briga o napuštenim životinjama u Novom Sadu

Devet organizacija pokrenulo je inicijativu kod gradskih vlasti da se izmene odluke koje zabranjuju hranjenje i postavljanje kućica za gradske pse i mačke na javnim površinama u Novom Sadu.
Ove organizacije su u saopštenju navele da se građani svojevoljno angažuju i organizuju u pravljenju i postavljanju kućica, i da su često nesvesni da mogu da budu kažnjeni zbog humanosti.
 
"Mnogi gradovi su tokom hladnih dana dozvolili postavljanje kućica, pa je neophodno da se i Novi Sad priključi pozitivnom trendu i uključi u tokove obezbeđivanja dobrobiti, koje je zakonska obaveza građana kao i organa lokalnih samouprava", ističu te organizacije.
 
Oni su gradskim vlastima predložili i da uvede staratelje napuštenih životinja, odnosno da dopusti građanima da se dobrovoljno staraju o psima i mačkama u kraju grada u kojem žive ili rade. Ocenili su da bi uvođenje staratelja pomoglo da se građani koji su već angažovani i svojevoljno brinu o psima i mačkama "uvedu u sistem" i da tako pomognu "Zoohigijeni" da kvalitetnije obavlja poslove.
 
Inicijativu su pokrenule i potpisale organizacije Hmm, Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad - SPANS, Fondacija za razvoj domaćinstva, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Čuvari kampusa Univerziteta u Novom Sadu, Volonterski centar Vojvodine, Novosadski humanitarni centar, Omladinski centar CK 13 i Novosadska biciklistička inicijativa.

Komentari 105

  • Nataša

    15.07.2022 11:35
    Užas
    jadno je koliko se ljubitelja pasa bori za pse, neka se i bore ali neka ih odvedu svojoj kući. Hranje ih po dečijem igralištu, tako da je to postalo igralište za pse, a deca i roditelji se razbežali. Čopor postaje sve veći, opasnost od njih takođe. Mene je komšijski pas napao, tako da sam njihovo "neće on ništa, dobar je" osetila na svojoj koži. Bolje pomozite deci nego kerovima.
  • Ognjen

    01.07.2018 18:16
    Budite dobri
    Evo nije mi jasno da moja potreba da pomognem nekome sa malo hrane bude kaznjena.
    Kao sto dam nekada hranu ljudima koji nemaju krov nad glavom tako nekad dam i psu, macki ili ptici.
    Da me je neko zaustavio i kaznio zato sto zelim da pomognem zivom bicu ne bi verovao svojim ocima i jako bi se razocarao u zakon koji sprecava coveku da bude bar malo human. Ovakav zakon kakav god razlog bio sto on postoji je prosto tuzan.
  • Aleksandar

    16.08.2017 09:43
    Penzioner
    Pa imi penzioneri smo napusteni kao i psi beskucnici niko nas ne je e nizasto

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti