FOTO: Postavljena info tabla na kući Mileve Marić u Kisačkoj ulici

Informativna tabla postavljena je na kuću u Kisačkoj ulici u kojoj je deo svog života provela srpska naučnica Mileva Marić Ajnštajn.
Ploča je postavljena povodom obeležavanja 1. februara - Dana grada. Građani na njoj mogu pronaći informacije o tome kada je podignuta kuća, ocu Mileve Marić, oficiru Šajkaškog bataljona Milošu Mariću, kao i bratu naučnice, profesoru Medicinskog i veterinarskog fakulteta u Saratovu Milošu Mariću mlađem. Tablu su zajedno otkrili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Ulma, rodnog grada Alberta Ajnštajna, Gunter Ciš.
 
"Obeležavanje Dana grada započeli smo vraćanjem informativne table na kuću porodice Mileve Marić, odnosno na kuću gde je ona živela sa svojim ocem, bratom i sestrom. Tabla je pre dosta godina sklonjena odavde, i nije imala sasvim precizne podatke. Drago nam je da je ponovo otkrivamo sa našim prijateljima iz Ulma", poručio je Vučević.
 
U Gradskoj kući je potpisan sporazum o saradnji između Novog Sada i Ulma. Prema rečima gradonačelnika ovog nemačkog grada Guntera Ciša, Ajnštajn i Mileva Marić predstavljaju jaku vezu koja ih spaja sa Novim Sadom.
 
"Ova ploča nije samo simbol kuće i veze u kojoj je živelo dvoje ljudi, već i jedna poruka koja nas upućuje na to kako bi trebalo da nastavimo saradnju. Trebalo bi da razvijamo inovacije, zajedničku budućnost, jer smo imali decenije saradnje. Građani Ulma su ponosni na Alberta, a građani Novog Sada na Milevu. Šta bi više moglo da nas povezuje nego ponos na to dvoje ljudi", dodaje je Ciš.
 
  
 
Podsetimo da su u Zavodu za zaštitu spomenika najavili i obnavljanje fasade kuće u Kisačkoj 20, u kojoj je nekoliko puta boravio poznati naučnički par. To će biti urađeno u sklopu priprema Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, a sredstva su obezbeđena iz republičkog budžeta.
 
Na ovoj kući je nekoliko puta bila postavljana info tabla, ali je svaki put ukradena. Nakon što se obnovi fasada kuće, na nju će biti postavljena nova spomen-ploča na nekoliko jezika. 
 
Više o sudbini ove kuće, ali i o kućama u kojima je živela Mileva Marić u Rumi i Bernu, možete pročitati OVDE.
  • Detelina

    04.02.2017 01:22
    Drago mi je da je konacno obelezena kuca Mileve Maric.Nadam se da ce se ispuniti obecanja i uraditi renoviranje ove veoma lepe kuce,pritom i da ce strucnjaci nadgledati obnovu da bi izgled fasade sa bogatim ukrasima ostao autentican.Valjda ce se i jednog dana otvoriti muzej,uostalom i to je obecano.
  • Serhio

    02.02.2017 10:02
    Cirilica
    Steta sto turisti ne znaju cirilicu...
  • Kaya

    01.02.2017 19:26
    Samo da se od table ne sruši kuća!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti