FOTO: Studenti protestovali zbog rušenja male menze

Grupa studenata Univerziteta u Novom Sadu protestovala je zbog najavljenog rušenja male menze u kampusu univerziteta.
Osamdesetak njih se okupilo kako bi poslali poruku upravi Univerziteta da neće dozvoliti rušenje male menze, koje je predviđeno Planom detaljne regulacije univerzitetskog kampusa. Kako su istakli, rušenje menze zarad dizanja zgrade Studentskog kulturnog centra, proizvelo bi velike gužve ispred jedine menze u kampusu koja bi u tom slučaju preostala.
 
Vrata menze na Bulevaru Mihajla Pupina već su zatvorena, a rušenjem male menze radio bi samo jedan restoran u kom bi studenti mogli da se hrane. Inače, mala menza je proteklih dana radila samo za vreme ručka, ali je nakon najave protesta vraćen ustaljeni režim rada. Borislav Petrović iz Studentskog pokreta Novi Sad (SPNS) poručio je da se rušenje male menze ne sme dozvoliti.
 
"Kada su zatvarali menzu na Bulevaru Mihajla Pupina rekli su da je to privremeno, ispostavilo da je to do daljeg. Mi ne smemo da dozvolimo da dva puta budemo prevareni na isti način. Svaki put kada privremeno zatvore ovu menzu, moramo da izađemo na protest. - kazao je Petrović.
 
 
  
 
Na protestu se moglo čuti kako im ne treba kulturni centar niti parking, nego mesto na kojem mogu da se hrane. Na parolama je bilo ispisano: "Mala menza od velike slađa", "Ne damo malu menzu", "Prodajem/menjam novi rektorak za staru menzu", "O moj bože, ubili su malu menzu".
 
Studenti su istakli da će, u slučaju da velika menza ostane jedini objekat koji radi, to proizvesti velike redove studenata koji će čekati da dobiju hranu. Prema njihovom mišljenju, iza toga se krije namera da se hrane u nekim od privatnih restorana koji će biti otvoreni, čime će morati da plaćaju više.
 
"Mala menza je sada otvorena, ali su nam prećutali da će biti srušena. Ne lažu nas samo iz uprave univerziteta, rektorata, nisu samo rektori ili dekani ti koji svakodnevno gaze zakon naplaćujući feudalne dažbine studentima i njihovim roditeljima. Grad u kojem živimo i studiramo pod opsadom drže oni koji se vode logikom privatnog interesa. Istina je da Novi Sad možemo nazvati svojim gradom tek kada njim hodamo slobodno. Tek kada se društvene potrebe stavljaju na prvo mesto onda možemo govoriti o tome da je Novi Sad grad po meri svih nas", dodao je student Nemanja Pantović.
 
Nakon obraćanja kod male menze studenti su prošetali kroz kampus, a potom se uputili do velike menze. Predstavnike SPNS primili su na razgovor u studentsku službu gde im je rečeno da neće ostati gladni, ali da će se menza ipak rušiti.
 
Studenti su zbog toga najavili nove proteste, navodeći da će sprečiti rušenje jedne od preostale dve menze.
 
  
  • Rade

    03.02.2017 09:52
    Studiranje nije nigde besplatno iz to razloga mnogi na zapadu zavrsavaju zanate da bi poceli da rade sto pre pa se kasnije doskolavaju kroz kurseve i sertifikate za bole pozicije kod nas svi zele fakultet pa odu na zapad da rade poslove gde nikog neiteresuje koju diplomu imas .A kad odete u menzu zapitajte se koliko stvarno vredi taj rucak i ko ga placa da bi vama bio dostupan po maloj zeni ,pa radnici koji placaju porez
  • Dzo

    03.02.2017 09:31
    Gladnom i opljačkanom studentu ne treba kvazi-kulturni centar za pranje para. Tačka.
  • Lider Regiona

    03.02.2017 08:31
    Zatući studenta! Evo kako...
    Kako utući studente, studiranje, i načiniti jeftine radnike za motanje kablova u Lideru Regiona?
    Pa, evo kako:
    1. Na Univerzitetu: - Malo, po malo... svaki dan u svakom pogledu, svim sredstvima
    2. Nešto i turbo folkom, silikonom i gaćicama, uz kladionice. (srednja škola)
    Ispiranjem mozga. Veselim spotovima koza koje se penju i mjauču. Tuđim padovima. Emisijama koje pružaju utisak obrazovanja - a posle kojih opet ništa ne znate.
    Nešto lažnim obrazovanjem, nešto štampom diploma za trafike.
    Guzama, guzama i opet guzama. Selfijima guza.
    3. Dualnim ovim ili onim, kažu obrazovanjem. Prekvalifikacije za Baba-Seru.
    4. Progonom. iz zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti