Novosadski matematičari: Matematika da bude obavezna na maturi

Društvo matematičara Novog Sada smatra da na maturi obavezno mora da se polaže i ispit iz matematike.
Iz tog udruženja navode da podržavaju koncepciju prema kojoj bi postojale dve vrste mature: opšta i stručna. 
 
Na opštoj bi učenici trebalo da polažu dva obavezna opšteobrazovna ispita - iz maternjeg jezika i matematike i jedan ili dva izborna, dok bi se na stručnoj maturi, osim maternjeg jezika i matematike, polagao stručni ispit iz osnovne struke (teorijski i praktični deo). Prema njihovom mišljenju, ispit iz matematike može teći na dva nivoa koje bi kandidat sam birao - i kod opšte i kod stručne mature.
 
"Neuvrštavanje matematike među obavezne predmete velike mature bi nesumnjivo podržao takozvani pokret anti-intelektualizma. Ukoliko bi se usvojilo rešenje koje podstiče marginalizaciju akademskih sposobnosti, pa samim tim i matematike kao civilizacijske tekovine, negativnan uticaj bi osetile mnoge buduće generacije mladih. Vek koji je pred nama zahteva sposobne, adekvatno obrazovane generacije, koji će sutra imati sigurna znanja, zasnovana na sposobnostima logičkog i apstraktnog mišljenja, bez obzira da li će svoje kompetencije koristiti u društvenim, humanističkim naukama, medicini ili kao nosioci tehničko-tehnološkog razvoja Srbije", poručuju iz novosadskog Društva matematičara.
 
Predlog da matematika bude obavezna na maturi ranije su podržali Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, Matematički institut SANU, Matematička gimnazija u Beogradu, Društvo matematičara Srbije, Srpsko naučno matematičko društvo, kao i matematičari Nacionalnog prosvetnog saveta.
  • M

    08.02.2017 00:04
    Sve da bi se kolegama matematicarima koji drze privatne casove povecao fond.
  • Podržimo talente

    06.02.2017 14:34
    Samo
    Propustili ste da navedete da nam za polaganje mature treba i izabrani sport.
    U zdravom telu zdrav duh.
    Neko je talentovan za književnost, neko za muzičko, neko za likovno, a neko za sport.
    Nije samo talenat za matematiku važan, pored talentovanih malih matematičara postoje i talenti iz muzičkog, likovnog, književnosti ili sporta.
    U celom svetu talentovani sportista po osnovu svog rezultata u sportu dobije PUNU stipendiju i to za studiranje najprestižnihjih svetskih univerziteta.
    Čavić je recimo završio Berkli i to ekonomiju, a na osnovu plivačke stipendije.Matematičari, informišite se malo.Internet je dostupan svima.
  • progger

    06.02.2017 13:28
    ovo je toliko pogresno, upropastiti nekom zivot samo zato sto ga ne interesuju brojevi. za svakodnevni zivot je dovoljna matematika iz osnovne skole. ko hoce na tehnicki faks nek polaze prijemni. ja sam zavrsio tehnicki faks, programiram a integral sam poslednji put video na ispitu iz matematike na prvoj godini faksa a u zivotu ga koristio nisam nikad. mogu misliti koliko je onda drustvenjacima potrebna matematika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti