Zasedanje komisije o Stepincu 13. i 14. februara u Novom Sadu

Treći sastanak katoličko-pravoslavne mešovite komisije, koja razmatra život i delo Alojzija Stepinca pre, tokom i nakon Drugog svetskog rata, trebalo bi da bude održana 13. i 14. februara u Novom Sadu, a kako je ranije najavljeno, ona će se baviti odnosom kardinala Stepinca prema NDH.
Nikola Knežević iz Centra za istraživanje religije, politike i društva, rekao je da će treća i četvrta runda biti najteže za pregovore, jer se mišljenja i pogledi prema prošlosti ovde najviše razilaze. Prema njegovim rečima, četvrta runda trebalo bi da razmatra odnos Stepinca prema SPC.
 
Ocenjujući da će peta runda možda biti i najmanje opterećena istorijskim tumačenjima, jer će se baviti odnosom FNRJ prema Stepincu, Knežević smatra da će se obe strane usaglasiti da je proces protiv Stepinca bio montiran. "Mislim da je iznad svega bitno da se u momentu kada su odnosi na Zapadnom Balkanu složeni, razgovara o jednoj temi koja već punih šest decenija opterećuje kako odnose dve crkve, tako i dva bratska i bliska naroda", rekao je Knežević.
 
Kako kaže, nažalost, pitanje Stepinca samo je jedno u nizu koje bi trebalo da bude predmet razgovora mešovite komisije. "Pitanja tumačenja minulih sukoba u bivšoj Jugoslaviji trebalo bi takođe ozbiljno razmotriti, jer i tu postoje rekao bih i dijametralno različiti stavovi", rekao je Knežević.
 
Inače, ovo će biti treći sastanak po redu. Prvi je održan u Vatikanu, a drugi u Zagrebu prošle jeseni.
 
"Koliko mi je poznato, dogovoreno je da se sa zaključcima ne izlazi u javnost, dok se ne završi rad komisije. Nažalost, malo informacija dolazi do javnosti i možemo samo da spekulišemo", zaključio je Knežević.
 
Inače, od komisije, koja je formirana na inicijativu pape Franje, očekuje se da radi prema istorijskoj metodologiji, na osnovu dostupne dokumentacije i njene povezanosti sa delovanjem kardinala Stepinca u pomenutom periodu.
 
Predviđeno je da zajednička komisija sastavljena od hrvatskih i srpskih stručnjaka radi ponovnog i zajedničkog sagledavanja Stepinčevog života u vremenu pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata ima niz zasedanja, a njen rad bi trebalo da bude završen u roku od 12 meseci.
 
Komisija je ustanovljena na inicijativu pape Franje, nakon nekoliko susreta i konsultacija između predstavnika Svete Stolice, Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije, radi potrebe razjašnjenja nekih pitanja iz istorije, a u vezi sa delovanjem kardinala Stepinca.
  • M

    09.02.2017 00:34
    Smatram da je Stepinac bio svestan svih jezivih zlocina u NDH,holokausta i genocida.Njegovi svestenici su pokatolicavali Srbe,Stepinac je licno blagosiljao ustase!Samim tim je odgovoran za zlocine u NDH kao i Pavelic,kao i ustase.Da je bio pravi hriscanin i covek mogao je pomoci mucenim i ubijanim ljudima,uciniti neko dobro delo u vrtlogu rata ili pak iz protesta ostaviti kardinalsko mesto.
  • ex chapman

    07.02.2017 11:22
    podvala 2
    ličnost Alojzija Stepinca nikako ne treba da se uzima kao "maskota" NDH. on je od celog NDH "estblišmenta" bio najnormalniji. svi ostali su bili mnoooogo gori. kroz ovu diskusiju neo-ustaše žele da operu sebe, trpajući sebe u isti koš sa Stepincem! ustaše su zlikovački pokret čiji je osnovni cilj bio da pobiju i proteraju Srbe (i Jevreje i Cigane i još neke) u NHD (što za neupućene uključuje pored Hrvatske i BiH i Srem). Stepinak je bio ubeđeni katolik i hrvatski nacionalista, koji se zalagao za nezavisnu hrvatsku. lično je osuđivao zločne ustaša, ali se nije usudio da ih osudi a kamoli sa njima da raskrst! u nasilnom pokrštavanju nije video ništa loše jer se time "zabludelo stado" privodilo "pravoj veri". po mišljenju takvog ubeđenog katolika, tim ljudima je zapravo činjena usluga. povrh toga pokatoličavanje je mnoge spaslo od mučeničke smrti (iako se neretko dešavalo da zlikovci ubijaju i pokatoličene).
    dakle ne upadati u zamku da se ustaštvo positoveti sa Stepincem
  • ex chapman

    07.02.2017 11:02
    podvala
    hi hi. pa valjda o životu i delu nekoga iz istorije treba da raspravljaju istoričari, a ne teolozi. nije njemu suđeno za jeres, pa da sad verska komisija pretresa je li se ogrešio o hrišćansko učenje ili nije. njemu je suđeno zbog zločina protiv naroda. dakle treba da se raspravi da li je ili nije bio pomagač i/ili aktivni saradnik okupatora. a posebno da li je na neki (i koji) način učestvovao u mučenju, proterivanju, ubijanju civila. svi koji (kao ja) dobro poznaju ovu materiju znaju da je Stepinac do kraja podržavao NDH. jasno je (iz nekih pisama i lične arhive) da nije odobravao genocid nad Srbima, Jevrejima i drugima koji nisu bili "dobrodošli", ali nikad se nije javno distancirao od toga - da li iz straha ili iz političkih razloga, teško je reći. i katolička crkva i Stepinac ličnom potpuno su podržavali NDH i njen režim do kraja. kao ubeđeni katolik verovao je da se nasilnim pokatoličavanjem Srbima (i sličnima) čini usluga: 1. neće biti ubijeni (mada je bilo ubijanja i pokatoličenih Srba) 2. prihvatiće "pravu veru"! na čast mu služi to što 1945 nije hteo da pobegne kao ustaška kukavička g..na iako je morao znati šta ga čeka. malo je poznato da su njegovog brata Maksima nemci streljali 1943. jer je bio partizan. Alojzije je bio solunski dobrovoljac (iako je stigao, ne svojom krivicom, tek po proboju fronta) i noslica karađorđeve zvezde
    moje lično mišljenje: dobar čovek koji se našao u lošem društvu. ili što bi narod rekao "ko s đavolom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti