FOTO: Knjižara BoBo i Novosadsko pozorište poklanjaju pet predstava

Kupovinom u knjižari BoBo, idete na predstavu po izboru iz februarskog repertoara u Novosadskom pozorištu.

U akciji "I knjiga, i karta za pozorište", koja se nastavlja i u ovom mesecu, svi koji kupe knjigu ili nešto iz gift programa, osvojiće dve karte za predstavu po izboru.
 
Knjižara se nalazi u Svetozara Miletića 45.

Saznajte više o bogatoj ponudi na sajtu knjižare BoBo, pogledajte asortiman knjižare i naručite preko interneta onlajn.

Na programu su sledeće predstave:

OFF, 20. februara


Šta radi deset glumaca kada ih gradska vlast uhvati za gušu? Kuda mogu oni ako nevidljive ruke ukinu umetnost i umesto nje zasade prazne reči? Mogu da stanu na pozornicu i da govore. O sebi, o svetu, o pozorištu. Mogu da urlaju ka nebu i da zabadaju bes u zemlju. Mogu da se uhvate za poeziju, da se dohvate smeh, progovore o zajedništvu, državi, o svetu i sistemu. Mogu da se uhvate za reči kao pijan plota. Zvuči mistično, zar ne?

Predstavu je režirao Zoltan Puškaš, inspirisan delom Katain Ladik i razmišljanjima glumaca tokom rada na predstavi.

Ovo je jedna od onih čudesnih, lekovitih, predstava, posle kojih izađeš i ne znaš gde si. Dobar deo publike izlazi plačući i ne ume da objasni svoje katarzično raspoloženje.

MEMENTO, 21. februara

Plesna predstava "Memento", u režiji Žolta Juhasa gostovaće 21. februara na sceni Novosadskog pozorišta. Predstava je nastala u spomen na političke zatvorenike odvedene u radne logore na teritoriji Sovjetskog Saveza. Izvode je članovi umetničke trupe "Dunav", veoma poznate i vrlo cenjenje u Mađarskoj.

U Mađarskoj je 2015. godina bila u znak sećanja na političke zarobljenike i osuđenike za prinudni rad. Brzo se ispostavilo, međutim, da je jedna godina prekratka za to da se sumiraju i otkriju sve informacije o deportacijama u logore na teritoriji Sovjetskog Saveza, kao i to kako je to uticalo na Mađarsku. Zato je godina sećanja produžena i zvanično traje do februara 2017", reči su Katalin Mirak.

GULAG (Glavna uprava za logore i kolonije popravnog rada) podrazumeva mrežu radnih logora na teritoriji u Sovjetskog Saveza. Iz Mađarske je u Gulag deportovano oko 700 000 ljudi, od kojih se 300 000 nikad nije vratilo.

GUPVI (Uprava logora za ratne zarobljenike i internisanje) nastao 1939, zadatak mu je bio da raspodeli, između ostalog, mađarske političke i ostale zarobljenike u oko 2000 radnih logora.

MALENJKIJ RABOT (Mali rad), uobičajeni mađarski naziv za prinudni rad na teritoriji Sovjetskog Saveza. Prema dokumentaciji pronađenoj do 2002. i ispovestima preživelih iz 1862 mesta, na "malenjkij rabot", odvedeno je 101.686 muškaraca i 29.212 žena, dakle ukupno 130.898 osoba. Do kraja 2005. ruski stručnjaci otkrili su imena 66.277 ljudi koji su preminuli u radnim logorima. U kaznenim radnim logorima na teritoriji Mađarske, na vrhuncu političkih hapšenja, ukupan broj zarobljenika bio je 40 730, od kojih radno sposobnih 28 032. Na teritoriji Mađarske zarobljenici su obavljali rudarske poslove.

KNEGINJA ČARDAŠA, 22. februar

  

Opereta u režiji Margarete Taboroši. "Kneginja čardaša", klasično i - kod publike - omiljeno delo mađarske teatarske tradicije režirala je Margareta Taboroši. Puno plesa, pesme i osmeha.... U glavnim ulogama Agota Ferenc i Livia Banka.

CRNI, 25. febuar

Мај нејм из Црни, Ђорђе Црни, енд мај папа воз а ролинг стон... Ај ем хандрд прсент хироу, хироу фром еври сенчери... Лет ми тел ју мај амејзинг стори...

Naš 21. vek očima 18 veka. Sve je isto, samo nas nema... Urnebesno, uraganski, neponovljivo.

Predstava "Crni" inspirisana je viteškom dramom Ištvana Baloga Crni Đorđe, roman je dramatizovao Ištvan Nemet, dijaloge je napisao Robert Lenard, a predstavu je režirao Žanko Tomić. To je jedan od najneobičnijih projekata do sada, ne samo Ujvideki sinhaza, nego u pozorištu u Srbiji uopšte. Naime, tekst iz 18. veka, o srpskom junaku Karađorđu, na mađarskom jeziku, iz pera mađarskog pisca Ištvana Baloga, režira Žanko Tomić. Karađorđa nepopustljivo strasno i furiozno igra sterijanac Arpad Mesaroš, a njegovu ljubu Anđeliju očaravajuće slika Gabriela Crnković.
 
LAKA MALA, 28. februar

      

Opereta u režiji Radoslava Milenkovića "Laka mala", autorskog dvojca Laslo Silađi/Bela Zerkovic je urnebesna priča o životu na rubu koji nudi ali i oduzima šanse, i nama koji se borimo za svoje parče slobode, makar to bio kofer koji u jednom trenutku zgrabimo uputivši se na železničku stanicu put neizvesnosti.

Igra skoro ceo ansambl Novosadskog pozorišta, studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu predvođeni mladom Stanislavom Orlović.

*Sve predstave počinju u 19 sati. Igraju se na mađarskom jeziku, a iimaju prevod na srpski, koji se emituje na scenskom portalu.
 
Pojedinačna cena karte je 400 dinara, karte za grupne posete su 200 dinara. Grupu čini najmanje pet gledalaca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.