FOTO: Parkinzi po trotoarima, pešaci moraju da idu kolovozom

Skerlićeva je jedna od ulica u Novom Sadu gde pešaci više šetaju kolovozom, nego trotoarom.

Naime, u ovoj ulici zbog parkiranja nema slobodnih pešačkih staza.

U Gradskoj upravi za saobraćaj za 021.rs navode da je situacija takva, jer zbog lokacije i izgleda ulice, parkiranje nije moglo drugačije da se uredi, pri čemu je ulica u "Zoni usporenog saobraćaja" gde je dozvoljeno kretanje vozila do 10 km/h.

S druge strane, svi koji su bar jednom prošli Skrelićevom, mogu pesvedočiti da automobili tu idu daleko brže.

"Svakodnevno prolazim Skerlićevom i ne pamtim kada sam išla trotoarom, ako izuzmem deo ulice gde ima nekoliko stubova koji sprečavaju parkiranje. Verovatno ljudi koji žive ovde treba da imaju neko mesto za parkiranje, ali kako je moguće da je uopšte dozvoljeno da se parkinzi ucrtaju sa obe strane ulice i da zapravo nema trotoara, nego moramo da "skačemo na haube kad projuri neki automobil", jer ulica iz koje dolazi je uzbrdica, uhvate zalet, pa neće valjda da uspore zbog nekoliko pešaka", negoduje jedna Novosađanka.

Za 021.rs su u Upravi za saobraćaj naveli da su izdali rešenje 2012. godine, kojim je izmenjen režim saobraćaja u Skerlićevoj ulici.  

"Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje da se u ulicama može uvesti "Zona usporenog saobraćaja", kako bi se omogućilo stanarima parkiranje vozila i kretanje vozila i pešaka na istoj površini. Pomenutim Zakonom propisano je da je Zona usporenog saobraćaja deo puta, ulice ili deo naselja u kome kolovoz koriste pešaci i vozila. Vozač je obavezan da se u zoni usporenog saobraćaja kreće tako da ne ometa kretanje pešaka i biciklista, brzinom kretanja pešaka, a najviše 10 km/h. Zona usporenog saobraćaja mora biti obeležena propisanom saobraćajnom signalizacijom, a što je na terenu i urađeno", kažu u Upravi za saobraćaj.

Kako navode u toj upravi, sa građanima koji žive u Skerlićevoj je u više navrata obavljena konsultacija oko pitanja saobraćaja i trenutni režim je dogovoren i tako realizovan.

  • riba na suvom

    20.02.2017 09:31
    Ali ona kaže "jer ulica iz koje dolazi je uzbrdica". Uzbrdica od najviše pola metra na celu ulicu :D Titelski breg bi za gospodžu bili Himalaji.
  • MonteDushano

    17.02.2017 15:07
    Obratite pažnju, molim vas, na ulicu Bele Njive!! Pat pozicija!!
  • СРЕМАЦ

    14.02.2017 13:20
    Бахатости нема краја...
    Пролазио сам недавно улицом Лукијана Мушицког и приметио нешто необично.Наиме,у делу улице од Масарикове до Војводе Бојовића возила су уредно паркирана,чак има и места,јер се у овом делу улице наплаћује паркирање.Удругом делу од Војводе Бојовића до Јована Рајића - хаос.Возила натротоарима,између дрвећа на улици...а тек од Јована Рајића до Кисачке,пролаз за пешаке је само средина улице.Да ли неко од надлежних проверава стање саобраћаја и саобраћајница у нашем граду?Они који у центру плаћају већи порез,а од бахатих возача ни прошетати тротоаром не могу кроз ову некад лепу улицу.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti