Svake godine u Novom Sadu se otkrije desetak nelegalnih priključaka za vodu

Radnici "Vodovoda i kanlizacije" svake godine u Novom Sadu i okolini otkriju desetak slučajeva nelegalnog priključenja na vodovodnu mrežu.

Oni koji su uhvaćeni u krađi vode, odmah su isključeni sa mreže, a u "Vodovodu" kažu da obraćaju pažnju na to da li se radi o onima koji su se na mrežu povezali kroz nelegalnu mrežu ili direktno na legalni deo mreže.

Glavni inženjer ovog preduzeća Ikonija Karadžić za 021.rs navodi da je potraga za nelegalnim priključcima neprestana. "Vodovod" do divljih priključaka dolazi preko radnika na terenu i prijava koje dobijaju na broj telefona kol centra 0800333021 ili mail anonimne@vikns.rs.

Naša sagovornica objašnjava da najviše nelegalnih priključaka ima u naseljima gde je ranije bilo mnogo slučajeva divlje gradnje, pa su tu izgrađene i čitave nelegalne vodovodne mreže.

"Na neleglano izgrađenim vodovodnim mrežama pravimo evidenciju pod uslovom da postoji merač protoka na početku te mreže, gde kontrolišemo gubitke i potrošnju, kao i da je objekat koji je priključen u postupku legalizacije ili legalizovan, a infrastruktura nije izgrađena, ali građani tamo ipak žive. Ovakavih nelegalnih priključaka ima najviše, preko 10.000", navodi Ikonija Karadžić.

Najveći broj ovih priključaka je, iako nelegalan, nakon evidentiranja postao privremeni potrošač i redovno dobija račune za potrošnju vode, što je prelazno rešenje dok se ne sagradi infrastruktura i ne dobije mogućnost priključenja na gradski vodovod.

"Broj nelegalnih priključaka na nelegalnim vodovodnim mrežama koje evidentiramo kao privremeno rešenje se kreće od 200 do 250 godišnje uz procenu da ih ima još oko 1.000 neevidentiranih, ali popisanih na terenu. Njihovo evidentiranje zavisi od legalizacije objekata i postavljanja neophodnih merača protoka-glavnih vodomera. Popisani, a još uvek neevidentirani potrošaći se prate, prati se njihova potrošnja i nakon postupka evidentiranja se fakturiše ceo utrošak vode od momenta priključenja. Trenutna procena je da u celom sistemu ima 50 nelegalnih priključenja koja nam nisu poznata", kaže glavni inženjer "Vodovoda".
   
Ono što je ovde zanimljivo je to da se mnogi građani iz ove grupe sami prijave "Vodovodu", jer tako dobiju vodu dok čekaju da se objekat, a vrlo često i celo naselje, legalizuje.

S druge strane, Karadžić kaže da za slučajeve divljih priključaka na legalnu mrežu nema tolerancije, jer tu ne može da bude nikavih privremenih rešenja s obzirom postoje sve mogućnosti za legalan priključak. Takvi priključci se odmah isključuju, a inspekcija protiv odgovornih podnosi prijavu.

  • Senija

    22.02.2017 16:46
    2 put
    U 3 navrata sam bila podstanar u novome sadu,a 2 put sam vodu plaćala gazdi iako nikakvih računa nije bilo.Zadnja adresa pre dve godine ,u stanu u kojem je tako bilo je Braće Lučić 25. 2 i po godine sam tamo živela i svaki mesec davala 10 evra za vodu a nikad računa videli nismo. On nam je govorio da zgrada dobiva račun koji se deli na stanove ,za šta smo na kraju skapirali da uopšte nije bila istina. Niko živ u toj kući nije plačao vodu nikome,samo mi budale našem gazdi.
  • Lala iz Banata

    22.02.2017 09:53
    @zoran ns

    ...vJeternik, bolan... ;)
    A bogme i Ad'ce, Av'jatičarsko...
  • seljober

    22.02.2017 09:50
    Sukob sa civilizacijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti