Matica srpska tužila državu jer joj ne vraća imovinu

Matica srpska podnela je nekoliko tužbi protiv države Srbije.
Ova institucija traži povraćaj nacionalizovane imovine, koja joj je oduzeta u periodu od 1945. do 1958. godine. Njen zahtev prethodno je odbila Agencija za restituciju.
 
Naša najstarija kulturna institucija, nastala 1826. godine, danas poseduje samo zgradu u kojoj se nalazi u Novom Sadu, a pre dve godine, zbog smanjenja finansija iz budžeta države, bio joj je ugrožen i sam opstanak.
 
U procesu restitucije Matica potražuje 1.000 jutara zemlje, 80 stanova, desetak zgrada, mnogobrojne kuće, nekoliko dvoraca, od kojih je najpoznatiji Fantast u Bečeju, ergele i kapele. Pored toga, Matica traži i imovinu svojih 12 zadužbina, koje su finansirale obrazovanje siromašne dece. Neke objekte i lokacije nemoguće je vratiti jer su ili nestali ili se koriste kao javno dobro, što je slučaj sa Ratnim ostrvom u Novom Sadu, zbog čega bi trebalo da bude obeštećena.
 
"Sve zahteve Matice Agencija za restituciju je odbila uz obrazloženje da zakon ne predviđa da građansko-pravna lica, odnosno udruženja, imaju pravo da dobiju imovinu nazad", kaže za Blic upravnica poslova Matice srpske Jelena Veselinov.
 
Posle odbijanja Agencije, neki slučajevi su na drugostepenom organu Ministarstva finansija. Ono je već u pojedinim predmetima potvrdilo odluku Agencije, tako da je Matica pokrenula nekoliko tužbi na Upravnom sudu.
  • Sale NS

    13.03.2017 09:54
    Iznenađen
    Potpuno sm iznenđen čitanjem ovih podataka o imovini MS ! Sa druge strane, znam koliko im je teško i da nekako funkcionišu. Ovi podaci kao i sama tužba su nešto za veću javnu analizu. Ustanova poput Matice srpske MORA IMATI STALAN IZVOR FINANSIRANJA i ne smemo dozvoliti da tone. Hvala !
  • Nadežda

    13.03.2017 07:42
    Užas
    Tu imovinu i zemlju nije Matici srppskoj dana država, već pojedinci (fizička lica) za svog života ili u svojim testamentima.
    Sramota je što su komunisti posle 1945. godine čak i zadužbine otimali, pa ih njihovi potomci nisu želeli kasnije da vrate (Milošević, Dašković, Šešelj, Đinđić, Veselinov, Čanak, Tadić, i sl.).
  • Deran

    13.03.2017 07:36
    Svuda je isto
    Ni meni mađarska država nije želela opljačkano da vrati, a da ne računamo onaj njihov okupacioni odnos prema starosedelačkom stanovništvu (pokušaje uskraćivanja korištenja maternjeg jezika, unijaćenja, šokčenja, mobilizacija, i sl.).
    Sprovodili su najgrublju moguću asimilaciju nad Srbima na tlu nekadašnje i sadašnje mađarske države.
    Češka nam je takođe odbila da vrati imovinu koju nam je oduzela na njenom tlu, a ponudila je smešan iznos, koji nije ni 10% tržišne vrednosti naše imovine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.