VIDEO, FOTO: Novosađani traže odgovorne za skidanje Remedovog murala

Više od 200 građana okupilo se u podne ispred lokacije na kojoj je donedavno bio Remedov mural, a sada protestni grafit zbog njegovog naglog uklanjanja.
Građani, članovi pokreta Podrži RTV, kao i predstavnici stručne javnosti, traže odgovore na pitanja ko je izdao nalog da se bez objašnjenja ukloni mural koji je francuski strit-art umetnik poklonio gradu 2009. godine, a koji je u četvrtak uklonjen.
 
Nenad Jelovac ispred New Point of Culture naveo je da je za ovakve poteze potrebna dozvola nadležnih službi, te da je sigurno da je ista izdata. On je postavio i pitanje uključenosti Srpske pravoslavne crkve u priču, s obzirom na to da se mural nalazio u blizini Vladičanskog dvora.
 
 
Predsednik Društva arhitekata Novog Sada Slobodan Jović rekao je da je ovo očigledan primer da se u Novom Sadu može graditi i rušiti bez dozvola, a da javnost ni o čemu nije obaveštena. On je pozvao grad da otkrije ko je nalogodavac, s obzirom na to da su gradske vlasti i finansirale ovaj projekat.
 
Prisutni su ukazali da se na mašinama koje su korišćene u prekrečavanju nalazi logo firme Green Planet 021, čiji predstavnik je poručio da ga je angažovao upravo Grad Novi Sad. Kako je za 021 ranije poručeno iz Grada, vlasti tvrde da nisu ni na koji način učestvovale u skidanju murala.
 
 
Prisutni su okačili parole protesta i poručili da je jasno koliko građane boli ovakvo bezakonje, s obzirom na to koliki je odaziv na protest po kišovitom, nedeljnom danu.
  • ja

    21.03.2017 09:06
    Pričao mi je svojevremeno jedan penzioner BIA. Kaže, slušamo mi razgovor Mire Marković i vladike bačkog Irineja, pa će Irinej Miri: "Dobar dan, gospođo, kako ste (vi)?". Odgovara ona njemu: "Dobro sam, kako si ti?"
  • Novosađanin

    20.03.2017 15:27
    a ko je islamisti dao pravo
    A ko je islamskom umetniku koji glavnu inspiraciju uzima iz islamske umetnosti i marokanske (iz njegove biografije) 2009. dao glavni zid za mural uz Vladičanski dvor? Uz džamije ne slika antiverske murale već sladunjave murale inspirisane islamskom kaligrafijom, tamo mu je religija super jer je islam njegov izbor, jedine antiverske murale slika uz Vladičanski dvor.
  • Blajv

    20.03.2017 14:18
    @AM

    Naravno da ne računam vas četiri naložena kretena pred dragstorom što se lože na Kosovski boj. Niko nikada na vas nije računao ni u čemu, zato je posebno smešno što biste da "vraćate Kosovo".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti