Akcija zamene starog papira za sadnicu od danas na Spensu

Akcija zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća biće organizovana tokom manifestacije "Novosadsko proleće", koja danas, 21. marta počinje na Spensu.
Akciju organizuje udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine", a u želji da promoviše i podstakne reciklažu starog papira.
 
Svi koji donesu 10 kg starog papira dobiće sadnicu cveća, a oni koji donesu 60 kg starog papira dobiće sadnicu drveća.
 
Štand "Inženjera zaštite životne sredine" nalaziće se u holu na prvom spratu i biće otvoren od 9 do 19 časova svakog dana. Na štandu će svi zainteresovani moći da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju, kao i načinima na koje možemo da odgovorimo na klimatske promene koje nas svakoga dana sve više pogađaju. 
 
Papir ima odlična svojstva za reciklažu - proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74 odsto, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70 odsto. Takođe, reciklažom samo 1 tone starog papira sačuva se 30.000 litara vode potrebne za proizvodni proces. 
 
Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče šest stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina. 
  • PRETERANO

    21.03.2017 15:02
    ZNAČI TREBA DA PLATIM TAXI PA JOŠ I CENU ZA DODATNI TERET DA DOPREMIM 10-60 KG PAPIRA. NIJE REALNO.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti