Ne zna se kada će kasarna "Arčibald Rajs" biti pretvorena u novi kampus

Dva meseca posle prve najave da će kasarna "Dr Rudolf Arčibald Rajs" biti ustupljena Univerzitetu u Novom Sadu nepoznato je kada će to biti učinjeno, kao ni pod kojim uslovima.

Na ova pitanja nisu za 021 mogli da odgovore ni u Ministarstvu odbrane Republike Srbije ni na Univerzitetu u Novom Sadu. I

 Iako je najavljeno da će se mladi IT stručnjaci uskoro useliti u nove prostorije, to se sada ne može tvrditi sa sigurnošću, jer je njene delove prethodno potrebno i renovirati.

Naime, delovi kasarne se nalaze pod zaštitom, ali su i ruinirani. Kako za 021.rs objašnjavaju u Ministarstvu odbrane, jedan od razloga njihovog ustupanja jeste očuvanje tih objekata od propadanja.
 
"Planirano je da se ti objekti, kao državna imovina, stave u funkciju državnih univerziteta, kako bi se odgovorilo na povećane potrebe fakulteta za studentima IT smerova, što je i u skladu sa Akcionim planom Vlade za razvoj IT sektora. Nakon ustupanja navedenih objekata, ostatak će biti preparcelisan, kako bi se stavio u funkciju", naveli su u ministarstvu.
 
U ministarstvu su ranije naveli kako je Grad Novi Sad iskazao zainteresovanost za kasarnu, te da bi njihova ponuda trebalo da bude prosleđena nakon procene tržišne vrednosti, koju obavlja Poreska uprava. Kako su nam naveli, procena još uvek nije završena, niti se zna kada bi to moglo da bude.
 
Sa druge strane, kao navedena zainteresovana strana, Grad Novi Sad ni nakon nekoliko zahteva nije odgovorio na pitanja 021.rs da li je i dalje zainteresovan za kupovinu kasarne "Arčibald Rajs", kao i koliko novca je spreman da izdvoji za tu namenu. Tako je i dalje nejasno da li će objekti površine od 7.211 kvadratnih metara dobiti novog vlasnika.
 
Ipak, za rešavanje imovinsko-pravnih poslova u 2017. godini Grad je predvideo skoro 800 miliona dinara. Znajući da značajan deo tih sredstava odlazi na otkup parcela u Šafarikovoj ulici i Bate Brkića, kao i za druge infrastrukturne projekte, malo je verovatno da su u okviru te sume predviđena sredstva i za "Arčibald Rajs". 
 
Možda bi proces ustupanja kasarne Univerzitetu tekao brže da pre 10 godina kasarne nisu naprasno uknjižene kao vlasništvo oružanih snaga Srbije. Vojska Srbije je ubrzo shvatila da ima višak vojnih objekata, te je i kasarna "Arčibald Rajs", u čijem se kompleksu nalazi 11 objekata, sada viđena za prodaju. Više o tome možete da pročitate OVDE.
 
Univerzitet u Novom Sadu, sa svojih 50.000 studenata i 5.000 zaposlenih, postao je jedno od najvećih središta visokog obrazovanja u Srbiji i regionu, zbog čega se stvorila potreba za novim prostorom. Iako je nepoznato kada će studenti uopšte i zaseli u nove učionice, Univerzitet u Novom Sadu je već odredio namene za koje će se objekti koristiti, ali i ime kampusa - Visarioneum - u čast Visariona Pavlovića, koji je pre 276 godina osnovao prvu visokoškolsku ustanovu u Novom Sadu.
 
U planu je da se kompleks iskoristi kao novi prostor za Akademiju umetnosti, Fakultet tehničkih nauka, Centar za strategijske i napredne studije, Medicinski fakultet, ali i za Muzej nauke i tehnike.
  • Vlada

    22.03.2017 11:10
    @dr Petrovic

    Meni je jasno da se ti razumeš u građevinu koliko i u medicinu, znači manje nego prosečan amater, pa ću ti pomoći: stari objekti mogu da se održavaju loše decenijama, pa da još za nešto vrede - to je slučaj i sa bolničkim zgradama, a bio i sa futoškom kasarnom negde do 2000. godine. Međutim, ako se skroz napusti i prepusti vlazi deceniju ili dve, potrebno je skucati ogromne pare da se obnovi. Čitav stari kompleks bolnice, užasan kakav jeste, može da se renovira; jedino finansijski isplativo za kasarnu je da se sruši do temelja i nazida se nešto drugo.
  • Stanko

    22.03.2017 07:11
    Hahaha
    Chim dobiju naredbu od Stranih Ambasadora koji kadrovi treba da budu skolovani o poslani u njihove zemlje kao gotovi strucnjaci koje oni trebaju a da ne uloze u njih, DOGOVOR CE SE REALIZPVATI. Univerzitet dobija dom. Zapad besplatne strucnjake.
  • Dule

    21.03.2017 22:16
    Koliko glupih komentara, kada cete shvatiti da je Univerzitet visi nivo od vasih bednih fora sa Sorosem i sendvicima i botovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti