Neizvesno do ujutru koje će škole i koliko štrajkovati u petak

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je za petak štrajk u školama, međutim, nepoznato je i dalje koliko i koje škole u Novom Sadu neće raditi, zbog sukoba među sindikatima.

Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Janko Hrnjaz kaže da je Unija najpre pozvala na štrajk, a potom ignorisala njihov poziv na dogovor, te će se tek u petak ujutru znati na koji će način rad škola biti obustavljen.

"Pošto je Unija sama pozvala ljude na štrajk bez ikakve saradnje sa drugim sindikatima, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine je podržao tu ideju, ali ih uslovio da treba da napravimo sastanak i utvrdimo strategiju šta posle tog dana. Svakako je taj dan problematičan zbog predizborne tišine, nije nam cilj da se događaj politizuje. Šta ćemo u ponedeljak, utorak, sredu, kako da ovo urodi plodom? Ako ostane na tom jednom danu, jedino što će se desiti je da nam država skine po dnevnicu od dve do 2.500 dinara, uštedeće pola milijarde i niko se neće buniti. Nama to nije cilj, već da rešimo problem. Mnogo je ljudi nezadovoljno i žele promenu", kaže Hrnjaz za naš portal i dodaje da ih je Unija ignorisala, te oni ne mogu pozvati ljude da ih podrže, kada nema strategije.

Škole su podeljene, neke će rad u potpunosti obustaviti, neke štrajkovati 15 minuta, a neke pola sata, što će tačno biti poznato ujutru, jer je organizacija loša, napominje Hrnjaz.

"Hoćemo da nateramo državu da donese zakon o platnim razredima. Za sirotinju, kao što su zdravstvo i prosveta, predlažu platne razrede, a partijske prćije, kao što su državne agencije i javna preduzeća su nedodirljivi", poručuje on.

Razlog za jednodnevni štrajk upozorenja je to što država nije ispunila sve odredbe sporazuma potpisanog sa prosvetnim sindikatima još 2015. godine, kada su okončali petomesečni štrajk. Iz Ministarstva prosvete, međutim, poručuju da je prema Zakonu o štrajku, u školama zabranjena obustava nastave, pa bi zato nastavnici koji krše Zakon mogli snositi posledice.

  • nacka

    31.03.2017 11:54
    dosta vise
    Dokle vise strajk prosvetara. A roditelji moraju deci da placaju privatno casove jer mnogi ne umeju da prenesu svoje znanje. Cast izuzecima. Kod privatnika ko strajkuje ili trazi vecu platu moze da dobije otkaz. A ko je u javnom sektoru, strajk i eto povisice. Dokle vise...
  • Sedi, jedan

    31.03.2017 09:36
    Smatram da je stanje prosvete u Srbiji vrlo loše, da državi to treba staviti na znanje i boriti se za bolji položaj i rešavanje mnogih problema, ali ne na način kako sada rade rukovodioci razjedinjenih sindikata. Dok se ovako ponašaju, u stilu "kakiću neću", gubi se dragocena energija i poverenje. Možda je takvo ponašanje i namerno?
  • Građanin

    30.03.2017 18:31
    Država Više daje Pinku
    Država više daje Pinku nego na obrazovanje. Samo u jednoj uplati su im dali 7 miliona evra. Za šta? Za Farmu realiti sa kriminalcima i prostitutkama. Sramota

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti