Švonja smenjen sa funkcije direktora Fonda za pružanje pomoći

Pokrajinska vlada razrešila je Branislava Švonju sa funkcije direktora Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima.

Ta odluka objavljena je u Službenom listu APV od 22. marta, prenosi Magločistač.

On se na toj funkciji nalazio od 27. jula prošle godine.

Prema istraživanju CINS-a, privatna firma u kojoj je Švonja donedavno bio vlasnik i čiji se zastupnici predstavljaju kao radnici državnih institucija, zarađuje milione prodajom informacija koje su inače besplatne, a ranije je osuđivan zbog kupovine glasova.
 
Hapšen je tokom policijske akcije Pluton 2. Kako je objavio CINS, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu donelo je naredbu o sprovođenju istrage i određivanju pritvora do 30 dana njemu i Dušanu Šaponji pod sumnjom da su od jula 2014. do novembra 2016. godine izvršili krivično delo prevare u produženom trajanju.
 
Branislav Švonja je od osnivanja firme u julu 2014. do 28. septembra 2016. godine bio direktor, a do 26. oktobra 2016. i vlasnik Nacionalnog privrednog operatera. Dušan Šaponja je bio odgovorno lice u ovoj firmi od osnivanja do septembra 2015. Kako navode iz tužilaštva, sumnja se da su se Švonja i Šaponja lažno predstavljali kao radnici ministarstava i na taj način oštećenim privrednim društvima i institucijama predavali besplatne primerke USB-ova sa Paketom ličnih podataka pravnih lica Republike Srbije.
 
Prilikom preuzimanja Paketa, navodili su oštećene da potpišu i overe dokumenta kao potvrdu o prijemu, za koje se ispostavilo da su ugovori na osnovu kojih su kasnije naplaćivali svoje usluge u iznosu od, kako je saopštio MUP, najmanje 11,5 miliona dinara.
  • Sale NS

    04.04.2017 14:47
    @aca021 i @brle...
    Bravo za komentar, taman sam hteo nešto slično da napišem. I još dodajem, naći će on već kombinaciju preko nekog drugog koalicionog partnera koji donosi glasove, uglavnom do 0.5%, ali mu zato sleduje funkcija. MRŠ BRE SVI !
  • hsbsjx

    04.04.2017 13:07
    Sto bi rekao Nikola Kojo, uhvatis kriminalca, poljubis i pustis- sportski ribolov, majku vam vasu!!!!!
  • jadranka

    04.04.2017 11:49
    novo zaposlenje
    Srce mi se cepa zbog njegove tuzne sudbine. Ali znam ja da ce on uskoro naci novo odgovornije i znacajnije radno mesto na kojem ce raspolagati sa jos vise nasih novaca. Njega drzava voli za razliku od nas ovde rodjenih smrtnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti