"Jugoalat" ponovo u stečaju

Privredni sud u Novom Sadu je uveo stečaj u "Jugoalat" i zakazao ispitno ročište za 12. jul.

To je drugi put da se uvodi stečaj u tu fabriku, prvi put se to dogodilo u julu 2010. 

Sud je pozvao obezbeđene i neobezbeđene poverioce da prijave potraživanja, a prvo poverilačko ročište i Skupština poverilaca je 10. maja.

Povod da se sada uvede stečaj jeste nepoštovanje plana reorganizacije fabrike iz 2013. godine, koji u osnovi čini vraćanjeoko 130 miliona dinara duga. "Jugoalat" sudu nije dostavio nikakav dokaz o tome da će u bilo kojem roku platiti dug poveriocima, Privredni sud je ocenio da su ispunjeni uslovi iz Zakona o stečaju o otvaranju tog postupka.

U obrazloženju te odluke navodi se da je prvo stečajna upravnica Jadranka Gulan kao poverilac fabrike, podnela predlog za pokretanje stečajnog postupka u "Jugoalatu" u julu prošle godine jer nije dobila naknadu za rad u vođenju stečaja od jula 2010. godine. Upravnici je "Jugoalat" ostao dužan oko 24.000 evra u dinarskoj protivrednosti. Istim povodom je u decembru 2016. zahtev podneo i stečajni upravnik Ninoslav Šimić, kome "Jugoalat" treba da plati više od 2,1 miliona dinara.

Fabrika je od 2009. godine u posedu srpskog biznismena Spasoja Jakovljevića i mesecima ne radi jer je isključena struja. Jakovljević ne želi da o problemima u poslovanju priča za javnost, iako je po usvajanju plana reorganizacije 2013. godine imao ambiciozne planove i pričao o osvajanju tržišta novim proizvodima potrebnim u građevinskoj industriji i u medicini.

  • Rasha

    05.04.2017 16:31
    Stecajna mafija na delu >:(
  • www

    05.04.2017 13:30
    Koliko vidim ovde su najvažniji poverioci dva stečajna upravnika koja potražuju ukupno oko 40.000 eura kao NAGRADU za "uspešno" uradjen posao.
    Jadni radnici i ostali poverioci nisu tema.
    Naravno ponovnim otvaranjem stečaja doći će treći stečajni upravnik i tako u krug sve dok se ne pojede kompletna imovina Jugoalata.
    Radnici i ostali poverioci , namiriće se u najboljem slučaju za jedno 10 godina u iznosu 7 do 8% od vrednosti svog potraživanja,bez kamate naravno.
  • Sendvičara

    05.04.2017 13:24
    Ma šta će nam Jugoalat, srušite ga i napravite Maxi ili Ideu, narod hoće da potroši nekako ovu gomilu para koju ima. Posebno sada posle izbora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti