Bivši radnici hotela Tvrđava traže neisplaćene zarade

Novo ročište u slučaju oštećenih radnika nekadašnjeg hotela Tvrđava Varadin, koji traže više od 13 miliona dinara na ime neisplaćenih zarada, biće održano u četvrtak, 6. aprila, pred Privrednim sudom u Novom Sadu.
Radnici su tužili Poslovni prostor (u likvidaciji) i hotel Park i tražili nadoknadu materijalne štete u iznosu većem od 13,4 miliona dinara, na ime neisplaćenih zarada.
 
Problemi sa hotelom Tvrđava-Varadin počeli su 2006. godine kada su tadašnje gradske vlasti potpisale ugovor o zakupu tog objekta sa vlasnikom hotela Park Ratkom Butorovićem, koji je preminuo 2013. Butorović je, prema ugovoru, bio obavezan da preuzme 50 radnika koji su bili zaposleni kod prethodnog zakupca hotela Tvrđava-Varadin, ali to nije učinio.
 
Kako je rekao advokat bivših radnika Vladimir Todorić, obaveza Poslovnog prostora bila je da obavesti radnike o "ugovorenoj koristi", što nije učinjeno ni 10 godina po zaključenju spornog ugovora. Kako se navodi u tužbi, obaveza hotela Park je bila da, u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora sa tadašnjom gradonačelnicom Majom Gojković, zaključi i ugovore o radu sa 50 zaposlenih.
 
"Neki od tih radnika sada su suviše stari da bi ponovo radili, a neki su i preminuli. Drugi su prestrašeni, ali četvoro njih je smoglo hrabrosti da pokrenu tužbu i da traže zadovoljenje i isplatu zarada koje su im po ugovoru pripale", kaže Todorić. Pored toga, navodi da su sadašnji rukovodioci sporni objekat (sadašnji hotel pod nazivom Lepold prvi) 2015. godine izdali u podzakup hotelskom lancu "Hotel Brain" iz Grčke protivno ugovoru i Zakonu o javnoj svojini, jer se javna svojina ne sme davati u podzakup.
 
Jedan od radnika obuhvaćen tužbom Vladimir Ilčešin iz Iriga rekao je da su o ovome saznali tek iz dopisa Saveta za borbu protiv korupcije 2015. godine, te da su više puta išli na razgovor sa čelnicima Novog Sada, ali da nije pronađeno rešenje za njihov problem. Osim Ilčešina, tužbu su podneli i Milka Mladi, Ljubomir Živanov i Maja Grlić, naslednica bivšeg radnika hotela Save Pešića.
 
Pred Privrednim sudom u Novom Sadu već se vodi sudski spor između Poslovnog prostora u likvidaciji i hotela Park, nakon što je Državna revizorska institucija (DRI) uočila pomenute nepravilnosti. U ovom sporu, Poslovni prostor je nakon objave DRI bio obavezan da tuži hotel Park, a zahteva se ispunjenje svih stavki iz ugovora koji je potpisan 2006.
 
Poslovni prostor traži od tuženog da isplati šest miliona evra (sa zateznom kamatom) koje je zakupac trebalo da uloži u hotel, kao i da zaključi ugovore o radu sa 50 bivših radnika koji su bili zaposleni u hotelu Tvrđava-Varadin.
  • boki

    06.04.2017 08:03
    I bivsi radnici Amb Grafike(Stylos group) traze svoje plate preko suda.Koliko drzava treba biti bezosecajna na spominjanje korupcije???Fabrika bila najbolja u bivsoj Jugoslaviji a sada unistena sa dugovima od stotinak miliona dinara.Bitno je da gazde voze mercedese i jahte a sto radnicima nisu isplacene plate nije ni bitno..Nase mile sudije traze odrezak od plate da bi bilo sta uradili a odresci za plate nisu ni deljeni..Gde su te inspekcije???
  • Bill

    06.04.2017 05:48
    Čitao sam samo do Maje Gojkovic... Ostalo se samo po sebi kaze.
  • Doktor

    06.04.2017 03:59
    A MI , ........
    Valjda tako nećemo proći mi iz JKP- STAN-a Novi Sad. Pa vidi Gradonačelniče,što duže odugovlačiš, rešenje problema nagomilanih mu Stanu, gore po tebe.Sredjuj to što pre.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti