Otvorena izložba tapiserija Grejsona Perija

Izložba "Taština malih razlika" Grejsona Perija otvorena je večeras u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.
Reč je o izložbi jednog od najpoznatijih savremenih britanskih umetnika, dobitnika prestižne Tarnerove nagrade čija dela će publika u Srbiji moći da pogleda do 20. maja.
 
Čast da otvori izložbu imao je britanski ambasador u Srbiji Denis Kif. "Za mene kao britanskog ambasadora ova izložba je mnogo više od predstavljanja jednog umetnika. S obzirom da je ovo druga velika izložba koju zajednički organizujemo u samo nekoliko meseci, ovaj projekat je dokaz da je saradnja između naše dve zemlje u oblasti kulture sve intenzivnija", naveo je on. 
 
Izložba "Taština malih razlika" se sastoji se od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Inspirisane ciklusom slika "Život razvratnika" Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rejkvela – od ranog detinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Kompozicija svake od tapiserija donekle podseća na dela rane renesanse i podstiče na umetničko, ali i socio-političko istraživanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti