FOTO: Novosađanima posle 100 godina dostupan najstariji herbarijum u regionu

Volnijev herbarijum iz 18. veka postaće dostupan za javnost posle 100 godina, pošto je u toku digitalizacija čitave zbirke, koja se nalazi u Karlovačkoj gimnaziji.
Nekadašnji profesor Karlovačke gimnazije započeo je stvaranje herbarijuma krajem 18. veka zajedno sa svojim učenicima, a potom i saradnicima. Ideja o digitalizaciji jedinstvenog herbarijuma javila se pre nekoliko godina, ali su tek ove dobijena sredstva za realizaciju. Osim digitalizacije, herbarijum će se i konzervirati tako da će se stvoriti uslovi da bude sačuvan i u narednih 300 godina. 
 
Goran Varga iz sektora digitalizacije "Informatike" kaže za 021.rs da će se ovim projektom oživeti jedinstvena kolekcija biljaka.
 
"Kolekcija sadrži artefakte koji na ovim prostorima više ne egzistiraju, dakle raritetni su. To znači da tu ima genetskog materijala koji je interesantan i nema ga na širim prostorima, a nama se ukazala prilika da ga izvučemo iz tog mraka i stavimo na svetlost dana, kako bi postao dostupan svima", navodi Varga. 
 
U Volnijevom herbarijumu sačuvano je oko 200 biljaka starih više od 220 godina. Među njima se mogu pronaći biljke iz različitih delova Evrope, s obzirom na to da je Volni sarađivao sa mnogim poznatim botaničarima svog vremena.
 
Milica Rat sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta smatra da Volnijev herbarijum iliti Herbarijum Karlovačke gimnazije, sam po sebi ima veliku kulturno-istorijsku vrednost.
 
"To je jedinstvena zbirka u našem regionu, jer se tada ljudi na ovim prostorima jednostavno nisu bavili naukom u onom obimu koliko je to bilo recimo u srednjoj ili zapadnoj Evropi. Samo kada spomenete ljudima da i u Srbiji postoji jedna takva zbirka, oni budu iznenađeni. Osim biljaka, Volni je sa svojim saradnicima zapisivao i namene tih biljaka, koje su koristile u obradi materijala, tekstila, koje za lečenje. To su one prave vrednosti u kojima saznajemo da je narod već tada na ovim prostorima imao razvijene tehnologije i imao razvoj nauke u kontinuitetu bez obzira na sve neprilike i velike ratove", objašnjava Rat.
 
  
Glavni radovi će se voditi u domenu otpakivanja građe, njene klasifikacije, što će biti veliki zadatak s obzirom na to da građa nije složena na sistematski način. Takođe, posebna pažnja će se obratiti i na to u kakvom se stanju herbarijum, posle gotovo tri veka postojanja, nalazi. Naša sagovornica kaže da herbarijum u poslednjih 100 godina nije naučno obrađivan.
 
"Kada se otvore neke pojedinačne kutije mogu da se vide da je deo materijal izuzetno dobro sačuvan. Vi kada pogledate biljke vidite da su one sačuvale boju, izgled, da nisu pojedene. Istovremeno postoji deo zbirke koji je osetljiviji od drugih biljnih materijala i koji jeste propao pre svega zbog insekata, koji su očigledno bili najveći problem u proteklih 100 godina", navodi Rat.
 
  
Herbarijum je podeljen na centurije, od kojih se dve nalaze u Karlovačkoj gimnaziji. imao četiri centurije. Dve se nalaze u Karlovačkoj gimnaziji, jedna je u Budimpešti, dok je četvrta izgubljena tokom Drugog svetskog rata. Po rečima Gorana Varge ovaj projekat ima veliki značaj, jer će se veliko bogatstvo napokon ponuditi svim građanima sveta. 
 
"Kada se zbirka digitalizuje pravi se i prateći softveri koji olakšava pretragu, što znači da će svi građani moći da joj pristupe. Svako koga bude zanimala građa iz herbarijuma jednostavno će ući na sajt i moći da posmatra svaki aspekt i detalj na biljci, jer digitalizaciju obavljamo pomoću najsavremenije tehnologije. Univerzitetska javnost diljem Evrope i sveta moći će da skuplja materijal koji će služiti u svrhu naučnih radova, daljih istraživanja", dodaje Varga.
 
Kako će to izgledati možete pogledati na nekim od dosadašnjim artefaktima koji su digitalizovani na sajtu digitalizacija.ns.rs
 
Digitalni Novi Sad
 
Sektor za digitalizaciju već neko vreme pravi virtuelnu mapu grada, koja je slična Google street view-u, ali za razliku od njih, oni ulaze u institucije. Pa tako svako ko je zainteresovan može da uđe u gradske muzeje i gledaju izložbe uz brojne propratne detalje. Još dosta ideja se "kuva" i čeka na realizaciju. Osim toga u pripremi je i video-igra čija je radnja smeštena u galerije Petrovaradinske tvrđave a glavni junak će nailaziti na prepreke, čijim prevazilaženjem će učiti o istoriji Tvrđave i grada.
 
  
 
U planu je digitalizacija knjiga iz spomen-biblioteke u Sremskim Karlovcima, koja raspolaže sa 18.000 knjiga, a među kojima su prva izdanja Vukovog i Dositejevog rečnika, pisana građa i knjige stare po nekoliko vekova. 
 
"Sve ono o čemu mi pričamo i na čemu radimo jeste deo krupnijeg projekta. Ideja je da u budućnosti svako ko dolazi u Novi Sad i poveže se na internet, da se direktno prikači na sajt koji bi sakupio sve ono što mi ovde radimo. Time bi se ljudima omogućilo da se uz korišćenje kvalitetnog slikovnog okruženja informišu o ponudi u gradu, o turama, bilo da su one gatronomske, verske, dunavske. Osim toga ideja je apsolutna digitalizacija i reforma školstva, u kojem deca više neće biti robovi starog načina pretrage, nego će im sve biti dostupno na interaktivnoj platformi", zaključuje Varga.
 
Inače, velika ideja ovog sektora jeste i da se na stubovima mosta Franca Jozefa napravi novi, pešački, po ugledu na most u Firenci. Na taj način bi se, kako kažu, povezala Petrovaradinska tvrđava, Gradić, Univerzitetski grad, Kineske četvrt, Ribarac, a da ništa ne bi moralo da se ruši. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti