Vučević i Đorđević o vojnoj bazi "Majurska ada" o kojoj se priča više od 10 godina

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar odbrane Zoran Đorđević razgovarali su ustupanju vojnih nepokretnosti Novom sadu, izgradnji vojne baze "Majurska ada", ali i o mogućnosti izgradnje nacionalnog atletskog stadiona.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, na sastanku je bilo reči o mogućnosti obezbeđenja određenog broja stanova za potrebe aktivnih i penzionisanih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. 
 
Na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo odbrane i Grad Novi Sad, u saradnji sa Republičkom direkcijom za imovinu i Građevinskom direkcijom Srbije, u narednom periodu potpišu novi Protokol kojim će se definisati koraci za ustupanje vojnih objekata u Novom Sadu i izgradnju "Majurske ade".
 
Ideja izgradnje vojne baze "Majurska ada" postoji godinama u nazad. Ministarstvo odbrane je 2006. godine odustalo od tog projekta u kojem je trebalo da budu smešteni pripadnici Prve brigade Operativnih snaga Kopnene vojske.
 
Inače, prvi protokol po kojem je trebalo da izgradi ova vojna baza potpisali su 2005. godine Maja Gojković i tadašnji ministar odbrane Prvoslavom Davinićem. Po tom protokolu, vojska je trebalo da ustupi najveći deo vojnih objekata Gradu, a gradske vlasti su se obavezale da će obezbediti zemljište i infrastrukturu za vojnu bazu kraj Dunava. 
 
"Od projekta izgradnje baze kod Majurske ade odustali smo, pre svega, zbog toga što oni koji su planirali tu investiciju nisu, očito, imali u vidu da je to vodoplavno područje, što se u nedavnim poplavama pokazalo kao veoma veliki problem. S druge strane, na području Novog Sada već imamo sasvim dovoljan broj zidanih objekata na teritoriji grada tako da, praktično, i ne moramo sada bespotrebno da trošimo ionako dragocena sredstva iz budžeta na formiranje baze i izgradnju odgovarajućih objekata u okviru nje", naveo je ministar odbrane Zoran Stanković, prenela je tada Politika.
 
Ipak, idejom izgradnje koristio se i Dragan Šutanovac dok je bio minsitar odbrane, pa je, recimo, 2012. godine izjavio kako mu je "želja da se rečna flotila izmesti na Majursku adu, na poziciju gde bi trebalo da se napravi jedna velika  vojna baza, koja bi bila savremena modernog tipa i za ovaj deo Srbije najvažnija tačka bezbednosti po pitanju odbrane".
 
Podsetimo i da su Grad Novi Sad i Ministarstvo odbrane 2011. postigli dogovor o preuzimanju kasarni Jugovićevo, Trandžament i Mornarica. Međutim, taj dogovor je trebalo da bude ispunjen nakon preseljena vojske u, kako je tada pisano, novu bazu na Majurskoj adi. To se nije dogodilo.
 
Ministar i gradonačelnik razgovarali si o eventualnom ustupanju nepokretnosti koje koristi Ministarstvo odbrane u Novom Sadu za potrebe izgradnje nacionalnog atletskog stadiona.
  • Macanko

    04.06.2017 14:01
    Galens
    @Nervirach na koju lokaciju tačno misliš? Šta je tu tačno Galensovo i šta planiraju da grade?
  • Nervirach

    04.06.2017 11:09
    Boki, nisu oni tu zbog vojske nego zbog para sto ce pokupiti od nas. Opet se prekodrinski izdrzavaju. Onaj drugi od leve strane je Galensov, bio kada se rusila zgrada kod poste.
  • NS65

    04.06.2017 08:57
    DA NE DOBIJAMO od AMERA FLOTU
    Čamaca!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti