Šabić za 021: Više spornih stvari sa čuvarima kontejnera

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, kaže za 021.rs da postoji nekoliko stavki koje su sporne u angažovanju privatnog preduzeća radi zaštite kontejnera u Novom Sadu.
Šabić za 021: Više spornih stvari sa čuvarima kontejnera
Foto: Medija centar Beograd
Gradska čistoća platila je dve firme da u narednom periodu obezbeđuju kontejnere u gradu. Od čuvara se očekuje da osmatraju površine na kojima su kontejneri, sprečavaju njihovo uništavanje, ali i iznošenje smeća iz njih. Takođe, sprečavaće i ispisivanje grafita i lepljenje plakata po kontejnerima.
 
Ono što je izazvalo reakcije javnosti jeste najava da "radnici koji patroliraju i obilaze kontejnerska mesta imaju pravo da do dolaska patrole policije zadrže počinioca bilo kog prekršaja ili krivičnog dela koje ugrožava imovinu za čiji obilazak i nadzor su angažovani". Šabić je ovu odluku na svom Tviter nalogu okarakterisao kao "diskutabilnu", a za 021.rs kaže da se u Zakonu o privatnom obezbeđenju suočavamo sa nečim što "postaje tužan običaj u Srbiji, odnosno sa pravnom nekonzistentnošću samog zakona".
 
"Zakon o privatnom obezbeđenju kaže u članu 46 da krivično delo ili teže, šta god to 'teže' značilo, jeste osnov za zadržavanje. Onda stižemo do člana 50 koji kaže da se ovlašćenje za zadržavanje odnosi samo na lica koja su zatečena u izvršenju krivičnog dela i to krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. I laiku je jasno koliki je prostor od 'bilo kog prekršaja' do krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti i šta sve može da se desi ako čuvari kontejnera reše da svoja ovlašćenja primenjuju slobodnije i šire", navodi Poverenik.
 
 
Šabić dodaje da je u interesu gradskih vlasti, ali i nadležnih ministarstava da se razjasni čije je zadržavanje dozvoljeno. 
 
Međutim, za Šabića je sporno i najavljeno "patroliranje", ali i korišćenje video zapisa i fotografija. U konkursnoj dokumentaciji za angažovanje radnika obezbeđenja navodi se da moraju koristiti sistem koji omogućava pravljenje fotografija i video snimaka. 
 
"Pravljenje fotografija i snimaka jeste nešto što bi moglo da ima osnovu u Zakonu o privatnom obezbeđenju, ali to podrazumeva jedan uslov. Uslov je da bude vidno istaknuto obaveštenje da je određeni objekat ili prostor pod video nadzorom. Sa druge strane, patroliranje u konvencionalnom smislu se vezuje za policiju ili komunalnu policiju. Ovlašćenja pripadnika obezbeđenja, po Zakonu o privatnom obezbeđenju, mogu da se odnose samo na objekte i prostor koji štite, a ne ceo prostor Novog Sada", zaključuje Šabić za 021.rs.
 
Gradska čistoća će, podsećamo, izdvojiti gotovo šest miliona dinara kako bi angažovala privatno obezbeđenje da štiti kontejnere. Glavni razlog tome jeste šteta koju prave sakupljači sekundarnih sirovina koja, kako navode u "Čistoći", dostiže i do milion dinara mesečno. Takođe, ovo komunalno preduzeće navelo je da Komunalna policija i inspekcijske službe rade svoj posao, ali nemaju dovoljno kapaciteta da bi rešile ovaj problem. Više o novim čuvarima u gradu čitajte OVDE.
  • Radio 021

    24.06.2017 17:47
    Izvinjenje
    Redakcija Radija 021 se izvinjava gospodinu Gojku Bubnjeviću, čiji je indentitet zloupotrebljen prilikom ostavljanja komentara.

    Gojko Bubnjević se obratio našoj redakciji, tvrdeći da nije poslao komentar potpisan njegovim imenom, sa pretpostavkom da je to učinio neko ko radi u istoj firmi gde i on.
  • Cistac metlom

    21.06.2017 19:20
    Koks
    A,sta je sa radio aktivnim gromobranima?Molimo grad upravu za zzs,molimo jkp Stan,pisemo clanu grad veca za zzs da se poskidaju radioaktivnigromobrani i nista nemamo sredstava a,on zraci ! Za to nema sredstava.....to nije nicija racunica i prioritet ali sekundarne sirovine jesu pa Vam i zalosni Romi smetaju u ugri bez granica da se nafatirate za trece koleno!!!!Ali......
  • Gojko Bubnjevic

    21.06.2017 19:13
    Sekundarne sirovine
    Sve sto se ukrade od sirovine iz kontejnera dinar manje popicu, jelicu, zelenovicu, mijicu...jos koji milion oprati preko popicevih firmi za obezbedjenje i sacuvati naravno sirovinu...vuci siti ovce na broju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti