Omega 3 masne kiseline - prevencija bolesti savremenog načina života

Omega 3 masne kiseline su jako bitne za naš imunitet, kao prevencija različitih bolesti savremenog sveta.
One su nam neophodne, a naš organizam ne može da ih stvara, nego ih moramo unositi ishranom. Riba je veoma bogata omega 3 masnim kiselinama i to bakalar, losos, skuša, sardina, tuna, inćun, ali i neke namirnice biljnog porekla, na primer orah, maslinovo ulje, laneno ulje itd.
 
U našoj ishrani jako su zastupljene omega 6 masne kiseline i to je veliki problem prvenstveno kao rizik za kardiovaskularne bolesti.
 
"Idealno bi bilo da je odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina u ishrani 1:1, ali savremena, brza hrana podiže taj odnos i do 50 puta u korist omega 6 masnih kiselina. Procesi koje podstiču obe ove masne kiseline su jako bitni za naše zdravstveno stanje, ali je idealno da su oni u ravnoteži. Ukoliko imamo dominaciju omega 6 masnih kiselina, mi remetimo tu ravnotežu. Drugi problem današnje ishrane je što je prebogata ugljenim hidratima i ta kombinacija jače skreće tu ravnotežu ka zapaljenskim procesima i unos omega 3 masnih kiselina, koji je prisutan, ali u nedovoljnoj meri, nema dovoljnu zaštitnu ulogu, tako da je sve veći broj kardiovaskularnih bolesnika i sve je više različitih posledica loše ishrane", kaže doktorka Marija Lazarević iz Centra za hrono ishranu "Dr Gifing".
 
"Takođe, većina ulja koje koristimo u svakodnevnoj ishrani, kao i margarini, bogati su izmenjenim transmasnim kiselinama. Kada koristimo takve namirnice, te izmenjene masne kiseline se ugrade u naše ćelije, a holesterol iz krvi mora da uskoči i da `popravi tu grešku` zbog loše transmasti i na taj način dođe do smanjenja nivoa holesterola u krvi, ali nema adekvatnog učinka na zdravlje", navodi dr Lazarević.
 
Nedostatak omega 3 masnih kiselina prisutan je i kod nekih sistemskih bolesti, pa su studije na obolelima od lupusa i reumatoidnog artritisa pokazale da je povećani unos omega 3 masnih kiselina doveo do poboljšanja njihovog stanja. One imaju jako dobar efekat i kod nekih psihičkih obolenja, u prevenciji demencije, Alchajmerove bolesti, kao i dobar efekat na pamćenje. 
 
 
Pošto omega 3 masnih kiselina u ishrani nemamo dovoljno, uzimanje suplemenata je način da se to nadoknadi. Originalni norveški omega 3 preparati kompanije "Norway House" mogu se u Novom Sadu naći u "Norway shopu" u Pariskom magazinu. Jedan od preparata su premium norveške omega 3 kapsule.
 
"Radi se o originalnom preparatu iz Norveške, relativno novom na našem tržištu. To je univerzalni preparat, mada mi često volimo da kažemo da je namenjen jačem polu. Preparat ima idealan odnos EPA i DHA omega 3 masnih kiselina 1,5:1 i kao dodatak ima vitamine D, A i E", kaže dr Lazarević. 
 
Prema njenim rečima, vitamin D je veoma bitan za imunitet:
 
"On se rastvara u mastima i idealno ga je uneti sa mastima, kao ovde. Naše iskustvo u Hrono centru "Dr Gifing" pokazuje da ni ljudi na našem podneblju nemaju dovoljno vitamina D. U ovoj kombinaciji dobijamo kompletnu preventivnu dozu i omega 3 masnih kiselina i vitamina D, koji su jako bitni za dobar imunitet. Vitamin E je neophodan za pravilno iskorišćavanje omega 3 masnih kiselina u organizmu i jak je antioksidans, dok je vitamin A neophodan za zaštitu očiju i kvalitet kože, a ovim preparatom dobijamo njihov optimalan unos."
 
 
Kako kaže naša sagovornica, preparat premium norveške omega 3 kapsule mogu da uzimaju svi kako bi obogatili svoju ishranu:
 
"Može se preporučiti u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Mogu ga koristiti zdrave osobe koje žele da unaprede svoje zdravlje, uz zdravu, raznovrsnu ishranu. Jedino ograničenje moraju imati pacijenti koji koriste neke od lekova za razređivanje krvi ili su oboleli od hemofilije."
 
Norvežani znaju važnost dodataka ishrani koji sadrže ove masne kiseline i u toj zemlji je njihovo korišćenje uobičajeno.
 
"Oni važe za jednu od najzdravijih nacija i kod njih je korišćenje dodataka ishrani sa omega 3 masnim kiselinama standardno. Imamo primer njihove fudbalske reprezentacije, gde su pokazali da su imali znatno smanjenje broja povreda i odsustvovanje zbog njih za 57 odsto, kada su fudbalerima, koji su izloženi dodatnim naporima, podigli nivo omega 3 masnih kiselina suplementacijom i ishranom. Eto, oni imaju optimalnu sredinu za unos prirodnim putem, a koriste i ove preparate", navodi doktorka Marija Lazarević.
  • Grešni Miloje

    02.07.2017 13:50
    Odgovor Veganki
    Kinezi upotrebljavaju soju u ishrani, koja je bogata Omega 3 masnim kiselinama kao i riba.
  • Veganka

    28.06.2017 13:27
    Pitajte Kunze kako su tako vitalni a ribu nisu videli videli ni na slici.
    Po ovom tekstu ispada da bi svi ljudi koji ne żive u priobalju odavno izumrli jer milenijumma ne uopšte ne jedu ribu, ili vrlo retko.
  • Nebojša

    28.06.2017 11:46
    Odličan preparat
    Odličan preparat sa severa Evrope

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.