Sikimić: Krivične prijave protiv novog rukovodstva Advokatske komore Vojvodine

Donedavni predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić izjavio je da su sudu podnete tužbe i krivične prijave nakon što je u subotu 1. jula grupa advokata predvođena Vladimirom Beljanskim pajserom obila i ušla u prostorije Komore uz prisustvo dva policajca i bez naloga suda.
Sikimić: Krivične prijave protiv novog rukovodstva Advokatske komore Vojvodine
Foto: Medija centar Beograd

On je sa svoje funkcije smenjen u petak na sednici Skupštine AKV održanoj van zgrade Komore, a za smenu je glasala većina, odnosno 43 delegata.

Krivične prijave su podnete protiv novog rukovodstva, a biće i protiv svih učesnika nelegalnog skupa, kako ga Sikimić naziva.

- Svako moje zalaganje za poštovanje zakona i opštih akata predstavljeno je kao autoritarnost i zloupotreba ovlašćenja i sem putem suda, drugi način borbe niti imamo niti želimo - naveo je Sikimić na posebno sazvanoj konferenciji za medije u beogradskom Medija centru.

Kako je rekao, Skupština Komore na kojoj je mlađi Beljanski izabran za predsednika je nezakonita.

- Ista ta skupština nije mogla da donese odluku o mom razrešenju jer razrešenje kao način prestanka funkcije nije propisan Statutom AKV, kao ni Statutom Advokatske komore Srbije. Nadležnosti i ovlašćenja Komore preuzete su od strane nezakonito izabranih i konstituisanih organa, a suspendovani su legitimni organi - rekao je on.

Kaže i da AKV na svom računu trenutno ima oko dva miliona evra, da je tokom prošle godine potrošeno 25 miliona dinara manje od usvojenog finasijskog plana i da se o novcu domaćinski vodilo računa.

Dodaje da u preuzimanju vlasti u Komori stoje lični interesi, apostrofirajući Slobodana Beljanskog, oca novoizabranog predsednika.

- Njemu je Komora služila za ličnu pormociju i sticanje priznanja, kako bi prikrivao činjenicu da je doktorat stekao na nezakonit način. Poznato je i da nije svojevremeno prijavio prihode u Agenciji za borbu protiv korupcije. Dakle, vlast nad raspolaganjem novcem i ostvarivanje ličnih interesa preko komore su uzročnici nastale polarizacije u AKV. Nema ličnih animoziteta niti personalnih sukoba, već samo sukob vrednosnih modela - zaključio je on.

Sikimiću je inače mandat istekao još u januaru, a novo rukovodstvo tvrdi da ništa nije urađeno mimo zakona.

  • Krtica 2

    06.07.2017 06:24
    "Naivcine"
    Ako je bilo koji kolega-advokat mogao da poveruje u razloge Beljanskih, da zele dobrobit advokaturi, stvarno je naivan!!!!
    Istina je upravo ovo sto je iznela Krtica. I jos po neki.
    Adio, advokaturo!
  • Krtica

    05.07.2017 17:12
    1. potez novog UO
    Znate li, advokati, sta je bio prvi potez novopostavljenog UO AKV 4. jula? Izbor 4-5 kandidata sa Dzon Nezbit fakulteta, smer Uprava i administracija i Javna bezbednost (ni P od prava), koje je prethodni UO odbio. I mislite da neko nije uzeo pare za to? Mozda su neki clanovi dovoljno naivni i veruju Beljanskima. Ali ako nisu nista uzeli za upis, meni bi logicno pitanje bilo "a ko jeste?" Dok vi gulite posteno do svog znanja, znajte da ima i precica... Rasturanje profesije na delu! Samo vi mirno spavajte i citajte uz maksimum novosadske drustvene angazovanosti: "Iju, ta nemojte kasti!"
  • Novosadjanin

    05.07.2017 09:30
    Dosta bre
    Sudeci po dugogodišnjim pricama iz advokaatskih kancelarija sigurno da je dosta bilo Sikimiceve vladavine . Da li je naslednik pripadnik većine otkriće se brzo ali ovde u proceni ko sta radi treba valjanog i objektivnog informisanja. Da nije 021 ko bi od obicnih ljudi znao za ovaj ozbiljan sukob koji nije samo sukob struke ili politike . Ovde moze da pobedi samo onaj ko pokaze vise zelje da iskoreni "ruzno , prljavo i zlo " u AKV. A uvazeni Sikimic davno je tu zelju izgubio verovatno sanjajući svoju "bistu" na ulazu u komoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.