FOTO: Na Letenki počeo jubilarni deseti kamp košarke za mlade iz bivše SFRJ

Na fruškogorskom izletištu Letenka u ponedeljak je počeo deseti po redu besplatni košarkaški kamp "I came to play" na kojem se okupilo oko 150 dečaka i devojčica iz bivše Jugoslavije.
FOTO: Na Letenki počeo jubilarni deseti kamp košarke za mlade iz bivše SFRJ
Foto: 021.rs

Među njima su i deca sa posebnim potrebama ili bez roditelja, a dnevno imaju dva treninga i dva predavanja renomiranih predavača.

Program je ispunjen interaktivnom nastavom, radionicama, predavanjima i sportskim treninzima, a tokom devet dana mladi košarkaši i košarkašice iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije uče o fer pleju, toleranciji, ljudskim pravima, volonterizmu, društvenom aktivizmu i svemu bitnom za život.  

Već desetu godinu za redom, organizaciju ovog kampa jedinstvenog u Evropi podržala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država čiji su zaposleni danas, uključujući i ambasadora Kajla Skata, odigrali revijalnu utakmicu sa učesnicima kampa.

- Za decu je to pre svega kamp sporta, ali i kamp razumevanja. Učesnici su deca iz celog regiona, dolaze iz svih krajeva bivše Jugoslavije, često iz sredina gde su bili konflikti u prošlosti. I to je jedinstvena prilika da upoznaju druge, vršnjake koji imaju ista interesovanja i da vide da su svi isti. Dobro je kada se preko sporta vezuju ljudi, a to je veoma važno za ovaj region - rekao je Skot.

Idejni tvorac i organizator je Novosađanin Minja Delić. Za proteklih deset godina na Letenki je okupio više od hiljadu i po mladih, a mnogobrojni naši aktivni i bivši sportisti i treneri  promovisali su program koji ima za cilj poboljšanje kvaliteta života mladih u regionu.

- Svi ovi klinci koji dolaze na Frušku goru, a posebno oni koji se vraćaju, podstiču nas da nastavimo dalje. I ne samo oni, već i sve organizacije i pojedinci koji pomažu održavanje kampa, a koji su već deset godina sa nama. Voleo bih da pristup sportu i obrazovanju postane nešto što je pravo mladih, a ne privilegija. Za to se borimo, da to prepoznaju svi gradovi, savezi, institucije, klubovi i pojedinci i da napokon počnemo da se odnosimo prema mladima kao investiciji, a ne kao trošku ovog društva - rekao je Delić.

Sem Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, kamp su podržali UNICEF, Univerzitet Berkli iz Kalifornije, Košarkaški savez Srbije, Olimpijski komiteti Srbije i Slovenije, predstavnici gradova Zagreba, Mostara, Tuzle, Vukovara, Osijeka, Ljubljane, Bujanovca i Novog Sada i mnogi drugi.

Kamp traje do utorka 8. avgusta.

  • Pavle

    03.08.2017 14:13
    Bratstvo i jedinstvo
    Ko je to dozvolio? Posle kad ne budu mogli da nađu koga da zarate sami će biti krivi.
  • Zjgd

    02.08.2017 05:14
    Eh da su ovakve vesti i jedine.
  • Ulinsky

    01.08.2017 19:45
    @Liman forever
    Odlican komentar postovani. Za sada sam izbrojao 3 negativna brojanja. Pitam se ko daje negativne poene za predivnu akciju ?! Ali ok...idemo dalje deco.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti