FOTO: Plan za izgradnju turističko-rekreativnog centra na Fruškoj gori, problem aktivno klizište

Nacrt plana detaljne regulacije turističkog i sportskog centra u Bukovcu predviđa izgradnju brojnih objekata i sportskih terena, što će umnogome izmeniti izgled ovog prigradskog naselja.
FOTO: Plan za izgradnju turističko-rekreativnog centra na Fruškoj gori, problem aktivno klizište
Foto: 021.rs
Umesto korova i grmlja u budućnosti bi u Bukovcu mogao da nikne turističko-sportsko-rekreativni centar na više od pet hektara zemljišta. Centar bi se nalazio u jugozapadnom delu ovog naselja na uzvišenju sa kojeg se pruža pogleda na ostatak sela i Fruške gore. 
 
Predviđeno je da objekat bude podeljen u tri celine sa različitim sadržajem. U prvoj celini bi se, ako sve bude po planu, nalazili park sa šetnim i trim stazama, malim amfiteatrom sa pogledom na centar naselja, teretana na otvorenom, vežbalište sa kros-fit spravama, veštačka stena za sportsko penjanje, kao i ugostiteljski objekat.
 
U drugoj celini se takođe nalaze trim staze, ali i tereni za odbojku, košarku, basket i boćanje. U trećoj celini bi bio smešten kompleks poligona i vežbališta za daunhil bicikliste i skejt bord na travi sa montažno-demontažnim tribinama. Najmanje 70 odsto površina namenjenih sportskom parku trebalo bi da bude pod zelenilom. 
 
Ono što bi moglo da predstavlja problem čitavom projektu jeste da bi građani u zabavi i razonodi mogli da uživaju u centru čijih se 66 odsto površine nalazi u zonama aktivnih klizišta. Urbanisti su u Nacrtu plana naveli da "za one delove koji su direktno ugroženi aktivnim klizištima važi zabrana bilo kakve izgradnje i preporučljivo je pošumljavanje".
 
Između ostalog, navedeno je da se pre početka bilo kakvih zemljanih radova i izgradnje objekata, sportskih terena ili infrastrukture, moraju obaviti detaljna geomehanička i geološka istraživanja terena kojima bi se proverila nosivost i stabilnost prostora i u skladu sa tim odredio način izgradnje, čime bi se praktično područje i izgrađeni objekti osigurali od klizišta.
 
  
 
Ovaj turističko-rekreativni centar trebalo bi da ima i planinarski i lovački dom sa ugostiteljskim sadržajima, dok bi se na strminama koje se spuštaju ka Karađorđevoj ulici uredile staze za sankanje, planinski biciklizam, skijanje na travi, spuštanje toboganima...
 
"Uz uređenje u susedstvu planiranog parka u kaskadama, dominantni položaj nad Bukovcem treba iskoristiti kao vidikovac, čija lepota među obroncima na granici Nacionalnog parka može stvoriti reprezentativni turistički punkt u gradskim okvirima", naveli su urbanisti u Nacrtu plana detaljne regulacije.
 
Posebnu atrakciju trebalo bi da predstavlja i zip lajn, sajle dužine do 220 metara, koji bi, kako se navodi, "savladavajući visinsku razliku od 40 metara" povezivao dve celine turističko-rekreativnog centra.
 
Ovaj plan je na javnom uvidu do 31. avgusta, a građani ga mogu pogledati OVDE. Građani mogu da podnose primedbe u vezi sa planom na adresu Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove, Radnička 2. Nakon toga će se održati javna sednica Komisije za planove, na kojoj će razmatrati primedbe i mišljenja. 
 
Slično i sa Alibegovcem
 
Sličan plan postoji i za Alibegovac. Prema važećim urbanističkim planovima, Alibegovac je predviđen da bude turističko-sportska-rekreativna površina, baš kao što sada plan predviđa i za Bukovac. Međutim, gotovo 36 hektara zemljišta bez ikakve komunalne infrastrukture stoji zaglavljeno između grada, države i "Navipa", preduzeća u stečaju koje je zapravo i većinski vlasnik.
 
Urbanisti su uradili analizu ovog predela i dali tri predloga. Prvi predlaže da taj reon postane prostor za gastronomski i vinski turizam sa vinarijama, ugostiteljskim i smeštajnim objektima. Druga varijanti koju predlažu urbanisti ima ideju da Alibegovac bude centar zdravstvenog turizma, gde bi prostor bio podeljen u nekoliko manjih celina.
 
U trećoj varijanti, urbanisti Alibegovac vide kao prostor u kojem će se nalaziti golf i spa centar. Više o ovim idejama, kao i neka od grafičkih rešenja, pogledajte OVDE.
  • Cocco

    06.08.2017 12:17
    @...
    A zar Vi mislite da Dino park nema posetilaca?
    Pa, moliću Vas lepo, pogledajte koliko samo autobusa ima na parkingu pored!
    Osim toga, u martu je spontano stiglo više stotina autobusa iz cele Srbije i svi nisu parkirali tu (nije bilo mesta!), nego su jadni ljudi, takoreći gladni i žedni (šta je to jedan sendvič i flašica vode?), morali pešice čak i sa keja da dolaze do Dino parka. Znate li Vi koliko je tom (ne)prilikom jadnih duša, mahom penzionerskih, zalutalo i bilo izgubljeno u bespućima novosadskim? Neki jadnici su se greškom, umesto u Dino parku, obreli u centru grada gde su morali svašta da slušaju, uplašeni za svoju sigurnost i opstanak… Tada su oko njih neki histerično vikali i vitlali iznad njihovih glava nekim motkama sa krpama u boji, kao i nekim ramovima sa drškom i razapetim papirom na kome su bile neke strašne slike!
  • ...

    06.08.2017 08:50
    @Cocco
    A Vi mislite da Dino park ima posetioce?
  • /

    05.08.2017 21:38
    /
    cak i da je istina-to kliziste nije od juce,
    tako da onaj koji je poceo planiranje je idiot ili tek stigo u ns

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti