Novosadske rezervne vojne starešine traže odlikovanja za rezerviste iz ratova 90-ih

Organizacija rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada pokrenula je inicijativu za izjednačavanje prava na dodelu vojne spomen medalje za učešće u borbama u periodu od 26. juna 1991. godine do 19. maja 1992. i od 23. marta 1998. do 26. juna 1999. godine rezervnim oficirima, podoficirima i vojnicima Vojske Srbije.
Novosadske rezervne vojne starešine traže odlikovanja za rezerviste iz ratova 90-ih
Foto: Pixabay
Kako piše "Dnevnik", oni bi dobili odlikovanja ukoliko ispunjavaju uslove i imaju dokaze da su učestvovali u borbenim dejstvima na teritoriji SFRJ, SRJ i Republike Srbije. Inicijativa je ovih dana upućena ministru odbrane Aleksandru Vulinu.
 
Predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada Boško Pilipović kaže da su se ministru, sa molbom da se izmeni Uredba o vojnim spomen medalja, obratili u ime više desetina hiljada rezervnih oficira, podoficira i mnogobrojnih vojnika.
 
"Koji su se svojevremeno odazvali pozivu da kao pripadnici tadašnjih oružanih snaga svoje otadžbine za nju učestvuju u borbenim dejstvima. Obratili smo se s molbom da se izmenama i dopunama Uredbe o vojnim spomen medaljama, ili na drugi način uredi da i ova značajna kategorija branilaca otadžbine zasluženo dobije priznanje za učeće u borbenim dejstvima", poručuje za "Dnevnik" Pilipović.
 
U inicijativi se podseća da je više desetina hiljada rezervnih oficira, podoficira i vojnika žrtvovalo svoje zdravlje i živote, često ostajući i bez posla kod privatnih poslodavaca, kako bi se borili za zemlju u ratovima od 1991. do 1999. godine. Kako se dodaje "naspram njih časnih, veliki broj je dezertirao, nije se odazvao voznom pozivu i kasnije bio amnestiran".
 
"Pitamo se da li je u redu da se vojna spomen medalja za učešće u borbenim dejstvima može dodeliti samo profesionalnom pripadniku Vojske Srbije, kada je poznato da su sve formacije nekadašnje JNA, Vojske SRJ i SCG, kao i sadašnje VS popunjene ogromnim brojem rezervnih oficira, podoficira i vojnika koji su zajedno učestvovali u borbenim dejstvima", ističe Pilipović.
 
Vojne spomen medalje se u Vojsci Srbije, posle pauze od 70 godina, ponovo se dodeljuju od 2011. godine. Postoji deset vrsta spomen medalja koja se sada dodeljuju samo profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije. Pored učešća u borbenim dejstvima na teritoriji SFRJ, SRJ i Republike Srbije, prema Pravilniku takvo odličje dodeljuje se i za revnosnu vojnu službu, učešće u multinacionalnim operacijama na opštim, logističkim i komandno-štabnim dužnostima, za izuzetne rezultate u vojnoj službi, doprinos sistemu odbrane, prenosi novosadski list. 
 
Organizacija RVS Novog Sada smatra da predloge za vojnu medalju za učešće u borbenim dejstvima mogu, pored komandi i jedinica Vojske Srbije, dostavljati i organizacije rezervnih vojnih starešina i udruženja boraca – veterana. Oni su, takođe, uvereni da će ministar odbrane "razumeti njihovo zalaganje".
 
"Uvereno smo da će razumeti i predlog da se i u miru, kao i u ratu izjednačimo, jer neprijatelj nije pravio razliku između profesionalnog i rezervnog pripadnika", zaključio je Pilipović za "Dnevnik".
 
Prema podacima Fonda za humanitarno pravo tokom oružanih sukoba u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nastradalo je 1.039 pripadnika JNA, od čega je 180 vojnika bilo na redovnom odsluženju vojnog roka. U NATO bombardovanju Jugoslavije je, prema nekim podacima, nastradalo 249 vojnika i još 22 policajca.
  • Da li je tačno?

    21.08.2017 22:53
    @Rezervista po pozivu
    Da li je tačno, da se ratni staž ne računa kao dupli?
  • dule

    21.08.2017 11:04
    @Tako je
    "Tako je
    21.08.2017 • 08:15
    i treba a i da se uvede porez za dezertersvo Dozivotni. Ko hoce da se vrati ima da plati.Imamo one koji samo sisaju i one od koji se trazi samo da daju."


    Da si ti meni živ i zdrav. Jel možda znaš koja je jedna od najvažnijih privrednih grana u Srbiji?

    Kukuruz? Jok.
    IT? Ma kakvi.
    Maline? Nemoj da si smešan.

    Jedna od najvažnijih privrednih grana u Srbiji su doznake iz inostranstva. I ti bi sad ljude koji nam šalju pare da kao zemlja kako - tako preživimo proglasio dezerterima. Blago nama.
  • Jacoitti

    21.08.2017 09:53

    Hoće li i Ministar dobiti jedno tako odlikovanje ili će ih samo deliti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti