Hrkanje - problem koji se leči

Novosađani ne mogu da leče poremećaje sna preko svog zdravstvenog osiguranja, iako je ovaj problem jedan od osnovnih uzroka ozbiljnijih zdravstvenih problema, pa i razvoda.

Novosađani ne mogu da leče poremećaje sna preko svog zdravstvenog osiguranja, iako je ovaj problem jedan od osnovnih uzroka ozbiljnijih zdravstvenih problema, pa i razvoda.

Nekome je hrkanje simpatično, nekom dokaz muškosti, a nekom, pak, ogroman problem. Međutim, nisu samo naše sugrađanke pogođene hrkanjem svoje glasnije polovine. Načelnik centra za medicinu sna, Ivan Kopitović, kaže za Radio 021 da je hrkanje ozbiljan problem, koji može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija ukoliko se ne leči pravilno.

"Hrkanje je problem, koji može da bude propraćen i prekidima disanja. Hrkanje je znak da se prostor za disanje sužen, pa vibriraju strukture mekog nepca, a kad se predeo ždrela u potpunosti začepi, nastaju takozvane apnee. Tada u potpunosti dolazi do prekida disanja, što može biti jako opasno", navodi Kopitović.

On dodaje da je zabluda da su poremećajima disanja tokom sna pogođeni samo muškarci.

"Iako najveći broj naših pacijenata čine muškarci, ovo nije problem ekskluzivno rezervisan samo za njih. Žena ima, doduše ne u tolikom broju kao jačeg pola, ali dovoljno da potvrdi da problemi disanja ne pogađaju samo muškarce", objašnjava ovaj lekar.

Ne ide se preko uputa

Kopitović dodaje da bi mnogo više Novosađana bilo zainteresovano da leči hrkanje, kada bi ovu intervenciju pokrivalo zdravstveno osiguranje. Pošto je cena najosnovnijeg pregleda oko 5.000 dinara, sugrađani često odlučuju da stave uši pod jastuk.

"Sve bi mogo lakše išlo kada bismo uspeli da izdejstvujemo u Fondu za zdravstvo da ova dijagnostika ide preko uputa. Kada bi to pokrilo zdravstveno osiguranje, stvar bi se pokrenula i imali bismo mnogo više pacijenata", navodi Kopitović.

Naša sugrađanka čiji je muž operisan zbog ovog poremećaja, kaže da joj je nakon posete hirurgu brak procvetao. Operacija je bila uspešna.

"On se operisao jer je, pored nesnosnog hrkanja, imao i komplikacije u disanju. Od kako se operisao, više ne hrče i sve je mnogo bolje", zadovoljna je ova Novosađanka.

Dokaz da u Novom Sadu imamo dobre stručnjake koji se bave ovom problematikom, pokazuje i poseta slovenačkog političara Zmaga Jelinčiča, koga je uspešno operisao doktor Novak Vukoje. Ovaj lekar kaže da je član Evropskog parlamenta patio i od prekida disanja.

"Gospodin Jelničič se raspitivao kako bismo mogli da rešimo njegov problem sa hrkanjem. On je imao dugačku resicu, koja je prilikom spavanja lepršala i pravila buku koju nazivamo hrkanjem. Operacija je bila kratka i uspešna i on je istog dana šetao Novim Sadom", kaže doktor Vukoje.

Uskoro obavezan pregled za vozače

Načelnik Centra za medicinu sna, doktor Kopitović, navodi da će uskoro biti neophodno proći testove kvaliteta sna da bi se mogli obavljati određeni poslovi. On kaže da je u Americi broj saobraćajnih nesreća smanjen za trećinu od kako svi profesionalni vozači moraju da prođu takozvanu "slip studiju".

"Uskoro će u svim zemljama Šengen zone biti obavezno da svi koji se profesionalno bave vožnjom, dakle, kamiondžije, vozači autobusa i ostali, prođu "slip studiju" koja će pokazati da li imaju problema sa snom ili ne. Ukoliko imaju, neće moći da se bave svojom delatnošću dok problem ne zaleče. U Americi imamo neverovatan podatak, a to je da je broj saobraćajnih nesreća smanjen za čak trećinu od kako je zeleno svetlo sa studije ispitivanja kvaliteta sna obavezno za profesionalne vozače. Verujte, manje će biti naslova u novinama kako je neki vozač zaspao i izazvao sudar", navodi doktor Kopitović.

Novosađani mogu da se leče u na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici i u Vojnoj bolnici.

Poznato je da je hrkanje problem koji muči veći deo stanovništva, ali informisanost o tom poremećaju je još uvek slaba. Manje se, naime, zna da hrkanje oštećuje srce, krvne sudove, pluća, mozak, remeti nivo šećera i masnoće u krvi, dovodi do impotencije i pogoršava već postojeće bolesti. Pored toga, u najgorem slučaju, hrkanje može da dovede i do naprasne smrti tokom spavanja. (Miodrag Sovilj)

  • gigic duska

    24.05.2012 09:18
    Kako doci do doktora? Radi li doktor privatno i gde? Kako zakazati pregled i eventualno operaciju? HVALA
  • zemunka

    19.12.2010 10:28
    Kako do mirnog sna
    Moze li mi neko objasniti kako da zakazem pregled i eventualnu operaciju moje jace polovine, kod dr. Novaka Vukoja? Koliko bi to okvirno kostalo? Cula sam da je to oko 750 eura.
  • Milan

    16.12.2010 11:00
    meni su pomogli
    Dr Vukoje mi je skratio glomaznu resicu i meko nepce, a dr Kopitovic mi je namestio aparat protiv hrkanja i gusenja u snu, te sad em sto ne hrcem, em lepo spavam i odmoran sam preko dana!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti