Uklanjaju se napušteni objekti iza Novosadskog sajma i gradi poslovna zgrada

Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) raspisala je tender za rušenje osam objekata u Ulici Branka Bajića 10 iza Novosadskog sajma, kako bi se ta parcela oslobodila za prodaju i potom gradnju poslovnog objekta.

Predviđeno je da se sruše prizemni ili jednospratni objekti od preko 2.500 kvadrata koji su napušteni. 

Ono što je specifično za ove objekte je da će prilikom njihovog uklanjanja morati da se obrati posebna pažnja kako se ne bi širile otrovne materije jer svi imaju krovove od azbesto-cementa. Zbog toga će radnici morati da budu posebno zaštićeni, a otpad posebno tretiran.

Takođe, ovi objekti imaju i radioaktivne gromobrane, pa će za njihovo uklanjanje morati da se angažuju stručnjaci iz Instituta Vinča.

Za sada nije poznato koja je procenjena vrednost radova, ali je izvesno da će Grad ostvariti lep profit od prodaje ovog zemljišta.

Ova parcela ukupne površine 6.036 kvadrata od ranije se nalazi u ponudi na sajtu UGZI-ja. Od toga, 4.500 kvadrata je predviđeno kao neto prostor za zgradu od četiri do sedam spratova sa do 30.000 kvadrata namenjenih poslovanju, trgovini, ugostiteljstvu i sličnim sadržajima.



Zanimljivo je da je za taj budući objekat obavezan javni arhitektonski konkurs, što znači da će ovaj deo Detelinare možda dobiti vrednije arhitektonsko delo od mnogobrojnih stambenih objekata koji su u kvartu građeni poslednjih 15 do 20 godina, a čija je estetska vrednost, ali kvalitet gradnje upitan.

U najboljem slučaju, odnosno ako tender uspe, rušenje će početi na jesen.

  • Nova parking mesta

    30.08.2022 23:18
    Rasteretiti saobraćaj
    Stotine novih vozila bez parkinga, još veće gužve na raskrsnicama koje gravitiraju ka okolnim ulicama. Podržavam da se povežu ulice Novosadskog sajma i Branka Bajića i rastereti saobraćaj i izgrade parking mesta ( bez novih zgrada). A bar malo zelenila doda na sve to.
  • Zeljko

    16.11.2017 21:23
    Čišćenje
    Evo već par dana čiste stari SIM. Jel se zna ko je uleteo sa novcem?
  • Komsija

    31.08.2017 15:39
    Zelene povrsine?
    Da li ce u projekat biti ukljucena/predvidjena i parking mesta za korisnike tih novih stanova/poslovnih prostorija? Ili ce nam napraviti jos veci haos od saobracaja nego sto ga vec imamo....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti