Od osnivanja do danas Exit privredi doneo 150 miliona evra

Novosadski festival Exit, koji je ovog jula održan po osamnaesti put, do sada je srpskoj privredi doneo više od 150 miliona evra, rezultati su istraživanja koje je uradio "TIM Centar" iz Novog Sada.

Sem direktne ekonomske koristi, festival je doprineo velikoj promociji Novog Sada i cele Srbije, a ove godine zabeležen je rekord od preko 215.000 ulazaka posetilaca iz preko 60 zemalja.

Među gostima prednjačili su mladi iz zemalja nekadašnje Jugoslavije (23,2%), iz država Zapadne Evrope ih je bilo neznatno manje (21,6%), a potom slede posetioci iz Istočne i Jugoistočne Evrope (14,2 odsto). Konstatno raste i broj turista van evropskog kontinenta, a ove godine je njihov ukupan broj uvećan za trećinu, odnosno 6,3% od ukupnog broja.

Oni ujedno i najviše troše i u proseku ostavljaju preko 600 evra po osobi. Slede ih gosti iz Zapadne Evrope sa 532 evra, dok najmanje troškove ima domaća publika sa prosečno potrošenih 312 evra, pa u proseku, turista koji dođe na Exit za vreme festivala i u danima van njega potroši čak 431 evro. U istraživanju je navedeno da veliki broj stranaca iskoristi priliku da ujedno poseti i Beograd, te još neke manje destinacije u Srbiji, gde se u proseku zadržavaju dva do četiri dodatna dana.

Od anketiranih posetilaca, dve trećine je u Novi Sad doputovalo baš zbog EXIT festivala, dok trećina, uglavnom domaćih gostiju, navodi da bi svakako posetili Novi Sad. Čak 50.8% anketiranih kaže da im se zbog Exita popravilo mišljenje o Novom Sadu, dok 46,5% kaže da je ostalo jednako povoljno kao i pre.

Prosečna starost publike Exit festivala je 25,6 godina.

Istraživanje je rađeno tokom trajanja festivala, a anketirani su isključivo posetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija i drugih institucija izuzeti iz istraživanja.

  • nekoizmase

    11.10.2017 18:58
    Upućen
    Izveštaj o utrošenim sredstvima se svake godine predaje nadležnim službama. Proverite pre nego što širite dezinformacije. Što se tiče komentara da osiromašeni Novi Sad ne treba da izdvaja sredstva za najznačajniji kulturni događaj u godini, mislim da ako razmislite malo o tome, shvatićete da to što ste napisali nema nikakvog smisla. Pogledajte cene sličnih festivala u okruženju sa sličnim izvođačima i biće vam sve jasnije. Exit ostaje i dalje prozor u svet omladini odrasloj u ovom sivom društvu sa ekonomskom cenom ulaznice. Što se tiče komentara da su se organizatori "oparili", svakako da jesu, ali koliko znam ni blizu koliko bi festival te težine po logici stvari morao doneti nazad onima koji su se najviše potrudili. Umesto da pohvalite mlade ljude iz vašeg grada koji su napravili tako veliku stvar, vi razloge za svoje životne neuspehe tražite u tuđem uspehu. Tipično balkansko razmišljanje.
  • u prolazu

    11.10.2017 16:35
    a gde je pečat?
    Doneo 150 miliona...

    Bar 20% su organizatori dobili nazad od države kao pomoć i finansiranje, naravno bez podnošenja izveštaja. Kad se pomenulo podnošenje računa ovi zapretili da će preseliti EXIT i država "nije imala snage" da se izbori.
    Koliko su zaradili organizatori za 18 godina, da li to uopšte neko u ovoj državi zna? Izveštaj nikad nije podnešen a kontrola nikad izvršena.
    Baš me zanima da li bi negde drugde mogli tako!

    A od ukupnih zarada, i države i organizatora u tvrđavu je uloženo...???
    Jedno 20-ak hiljada prošle ili preprošle godine.

    Svaka čast i jednima i drugima za izdvajanja u cilju zaštite istorijskog spomenika koga bez granica iskorištavaju!

    Valjaće nam ova tvrđava i posle EXIT-a i ovakvih vlasti za tih 18 godina. Treba je sačuvati! Oni nemaju nameru! A pozivaju se na neku istoriju...

    Protv festivala nemam ništa, ali protiv korištenja i postepenog uništavanja naše zajedničke imovine, i kulturnog i istorijskog dobra, za punjenje malog broja džepova baš imam.
    Ko razume, shvatiće.
  • deda

    11.10.2017 16:31
    ajde bre ljudi, koje je ovo sopanje ciframa, teorije nema

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti