Apoteka "Novi Sad" davala lične podatke pacijenata privatnoj kompaniji

Apoteka "Novi Sad" dostavljala je privatnoj kompaniji "Phoenix pharma" kopije recepata koji sadrže lične podatke građana kao što su ime, prezime, broj zdravstvenog kartona i šifru dijagnoze.
Apoteka "Novi Sad" davala lične podatke pacijenata privatnoj kompaniji
Foto: 021.rs
Ovom praksom Apoteka je povredila prava na zaštitu podataka lica čiji se podaci prikupljaju, čime je prekršila i odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI) u Izveštaju o reviziji završnog računa Apoteke Novi Sad za 2016. godinu. 
 
"Nepoštovanje propisa kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti može dovesti do ugrožavanja prava na privatnost pacijenata. Preporučuje se Apoteci 'Novi Sad' da preduzme mere i aktivnosti koje će obezbediti da se sa naročito osetljivim podacima, u koje spadaju i podaci o osiguranim licima, upravlja u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka", stoji u izveštaju DRI.
 
U Apoteci "Novi Sad" kažu za 021.rs da su postupili u skladu sa preporukama koje im je dostavio revizor. Direktorka Apoteke Nada Ilić kaže da su ti podaci dostavljani kako bi se ostvarilo pravo na participaciju i kako bi se građanima obezbedio skup lek "Forteo" koji se koristi za lečenje osteoporoze.
 
"Predlagalo se da se ukine ovakav način isporuke leka, ali na to nismo pristali, jer građani kojima je lek potreban ne bi mogli adekvatno da se leče, odnosno ne bi mogli da plate visoku participaciju za lek. Podaci o pacijentima su dostavljani kako bi se ostvarilo pravo na participaciju. Nakon preporuke revizora prestalo se sa tom praksom. Revizor je utvrdio nepravilnost, ali to nije karakteristično samo za Apoteku 'Novi Sad', nego na nivou cele Srbije. Mi želimo da se to reguliše, kako se ovakve stvari ne bi ponavljale. Napominjemo da odluku o učešću, odnosno participaciji za lek, ne donose Apoteke, nego RFZO, a da smi mi pomogli pacijentima, što uvek radimo, da dođu do neophodnog leka i učinili ga pristupačnijim", poručuje Ilić.
 
Međutim, u kompaniji "Phoenix pharm" kažu za 021 da oni ni u jednom trenutku od Apoteke "Novi Sad" nisu tražili podatke pacijenata kako bi se izvršile međusobne obaveze. Kako kažu, apotekama su dostavili obaveštenje o nadoknadi participacije u kojem se navodi da se nadoknada obavlja uz dostavljanje specifikacije recepata (broj, datum, količina), kopije fiskalnog računa, te računa za iznos na pripadajuće kamate.
 
"Dakle od apoteka je traženo da dostave specifikaciju recepata, koja ne sadrži ime, prezime, broj zdravstvenog kartona, šifru dijagnoze, niti bilo kojeg ličnog podatka osiguranika. Apoteci 'Novi Sad' je isporučeno ukupno 450 kutija leka u skladu sa dostavljenim obaveštenjem i to zaključno sa 1. novembrom 2016. godine. Lični podaci korisnika leka nisu bili predmet interesovanja u kompaniji, a ukoliko su u dokumentaciji dostavljene kopije recepata iste su nakon sravnjivanja podataka uništavane", navode u "Phoenix pharm" za 021.rs.
 
O ovom slučaju Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić nije dobio informacije. Međutim, ukoliko se navodi DRI ispostave kao tačni, odnosno mogući, onda će služba poverenika u postupku nadzora utvrditi sve okolnosti slučaja.
 
"Konkretan slučaj utvrđenog dostavljanja podataka o ličnosti nekoj privatnoj kompaniji nismo imali, i ovo o čemu govorite, ako se utvrdi kao tačno, predstavlja zaista uznemirujuću vest. Takva radnja nije samo za postupanje Poverenika, već i druge državne organe. Pre svega mislim na tužilaštvo i policiju. Koliko opasno kršenje nečije privatnosti može da bude, nažalost, saznajemo uglavnom tek kad se dogodi. Krađa identiteta je uvek potencijalna opasnost, ali ne treba zaboraviti i niz drugih opasnosti, mnoštvo ih je, nema rezona da ih pobrajamo, ali otvaraju mogućnost velikih šteta u dijapazonu od finansijskih preko sukoba sa zakonom do sukoba sa drugim ljudima. Nažalost, i država i građani kod nas prema tim opasnostima se odnose uglavnom neodgovorno, u maniru 'ma, to se dešava negde drugde'", navodi Šabić za 021.rs.
 
Ovo nije jedini slučaj kada su se podaci novosadskih pacijenata odavali privatnoj kompaniji. Podsetimo da je Poverenik prošle godine reagovao zbog sumnje da su podaci porodilja zloupotrebljeni i ustupljeni distributeru adaptiranog mleka. Privatna kompanija počela je da šalje reklamne materijale porodiljama, ali one nisu znala kako su uopšte došli do njihovih ličnih podataka. U "Betaniji" su negirali ove navode, dok su u kompaniji "Medis Pharma", koje distribuira proizvode, naveli da su podatke legalno kupili od jedne druge firme. Više o čitavom slučaju OVDE.
  • Ana

    19.10.2017 20:57
    Politicke igre
    Da li postoji jos neka tema, sem pljuvanja Apoteke Novi Sad?.....Izgleda da se svi nasladjuju sto je apoteka politickim potezima unistena....Ali nemojte da vam bude krivo kada reinkarnira zahvaljujuci ponovo nekoj politickoj odluci....Pucice svi od muke,plaseci se da se farmaceuti ne obogate....
  • Lule

    18.10.2017 23:29
    Au kakva sramota
  • svedok

    18.10.2017 21:56
    kako je mrav dobio otkaz
    Drage moje kolege,
    Ocigledno da je neko veoma pismen resio da se bavi strukom...Ajde da ih pustimo, da se vise ne opravdavamo i ne jedimo za dzabe.Em smo ostale bez plata, em pokusavaju da nas predstave nesposobnim, nemoralnim, namrstenim i vec se naslusah i nacitah svakijakih epiteta ...Forteo se fakturise na identican nacin i u privatnim, i u drzavnim apotekama..Mi farmaceuti odgovaramo za pravilno izdat lek, a, ko je dogovorio sa proizvodjacem, a ne sa veledrogerijom, i sta je dogovorio, neka javnost pita Komisiju u Republickom Fondu u kome su clanovi Uo npr. bili neki Marijani Risticevici i slicni...najmanje je, ako je uopste i bilo, bilo strucnih lica...Uostalom, nije tajna kako se i zasto mnoge stvari rade. Molim javnost da vise odustane od maltretiranja i ponizavanja farmaceuta u Apoteci, jer, sve je slikovito objasnjeno u basni-Kako je mrav dobio otkaz.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti