DRI o "Šajkaškoj": Direktor nezakonito imenovan, građevinske knjige nameštane

Nameštanje građevinskih knjiga i izveštaja, nezakonita uvećanja plata, javne nabavke mimo tendera, donacije i pomoć medijima bez osnova, kao i mnoge druge nezakonitosti utvrdila je Državna revizorska institucija u kontroli poslovanja i finansija Vodoprivrednog preduzeća "Šajkaška" iz Novog Sada u 2016. godini.
"Šajkaška" je državno preduzeće koje se, barem po papirima, bavi odbranom od poplava i štetnog dejstva voda, održavanjem melioracionih sistema za odvodnjavanje i navodnjavanje i ostalim poslovima. U 2015. godini imali su 123 zaposlene osobe u proseku, a prošle godine 10 radnika više.
 
Direktor preduzeća je Slobodan Milić, koji je protivzakonito imenovan na poziciju umesto da je izabran na javnom konkursu, zaključio je državni revizor. Takođe, uvidom u njegov lični dosije, utvrđeno je da u istom nedostaju dokazi o visokom obrazovanju koje zahteva njegovo radno mesto, kao i dokaz o radnom iskustvu.
 
Dobiju posao, pa ga ne rade
 
Revizor je imao mnogo posla u kontroli poslovanja ovog preduzeća. Pre svega, utvrđeno je da je "Šajkaška" učestvovala na tenderima koje je dobijala kao ponuđač, ali je potom posao prenela na podizvođače bez da je naručioce uopšte o tome obavestila. Štaviše, prilikom radova nisu vođene građevinske knjige, već su one kasnije pisane i "mincane" tako da je izgledalo da su radove izvodili zaposleni u "Šajkaškoj". 
 
Na primer, "Šajkaška" se javila i pobedila kao jedini ponuđač na tenderu Gradske uprave za komunalne poslove za održavanje kanala i nasipa, u aprilu 2016. godine. Međutim, "Šajkaška" uopšte nije imala kapacitet da izvede ovaj posao, pa je angažovala podizvođača, firmu "Kri & Sta" iz Novog Sada da to uradi. Ta firma je obavila posao i priložila obračunski list građevinske knjige kao dokaz.
 
Potom je "Šajkaška" za iste radove Gradskoj upravi napravila i prikazala drugi obračunski list građevinske knjige. Cena kvadrata izvedenih radova koje je fakturisala firma "Kri & Sta" prema "Šajkaškoj" je 12 dinara, a preduzeće je cenu po kvadratu za iste radove Gradu obračunalo po skupljoj ceni - 19 dinara. 
 
Sredinom oktobra 2016. godine angažovali su firmu "Eurocom" da ukloni grafite i natpise sa betonske obloge nasipa na desnoj obali Dunava, na stacionaži između Duge i Žeželjevog mosta. Firmi su platili 1,4 miliona dinara. Međutim, 27. decembra je "Šajkaška" sa Vodama Vojvodine zaključila ugovor o javnoj nabavci radova na uređenju keja u Petrovaradinu na desnoj obali Dunava, a koji obuhvata iste radove koje je obavio "Eurocom". "Šajkaška" je ovaj posao uradila i skuplje ga naplatila - 530 dinara po kvadratu.
 
Revizoru su rukovodioci "Šajkaške" objasnili da su ovako radili "iz razloga hitnosti" - pri tome su i građevinski dnevnik sačinili naknadno, posle radova. Inače, ovaj posao brzinski je urađen uoči prošlogodišnje vojne parade u Novom Sadu.
 
"Šajkaška" je sa Vodama Vojvodine 22. aprila prošle godine zaključila ugovor o javnoj nabavci za sanaciju krova i fasade crpne stanice Dunavac u Kovilju. Međutim, po već pomenutom "receptu", nije "Šajkaška" izvodila radove, već firma "Milinković Kop" iz Ledinaca, koja nije vodila građevinske knjige i dnevnik. "Šajkaška" je Vodama Vojvodine podnela naknadno sastavljen dnevnik, koji su naručioci overili, a u kojem se uopšte ne spominje "Milinković kop".
 
Nezakonito uvećane plate, bežanje od javnih nabavki
 
"Šajkaška" je uspela da "zakine" državni budžet za 6,3 milion dinara tako što nije zaposlenima umanjila plate u skladu sa Zakonom o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata. Navedeni iznos je, kaže DRI, umesto u budžet Srbije, isplaćen zaposlenima. Takođe, rukovodioci u preduzeću nezakonito su primali više naknade od dozvoljenih.
 
 
Iako je revizor skrenuo pažnju preduzeću da se ovako ne sme poslovati, konstatovao je da "Šajkaška" isto nezakonito poslovanje u finansijama sprovodi i ove godine.
 
Za obračun i isplatu minulog rada pojedinim zaposlenima se računala uvećana zarada za prekovremeni rad, što je protivno Zakonu o radu. Zakon propisuje da je osnovica za uvećanje plate osnovna zarada, a to je cena rada pomnožena sa vremenom provedenim na poslu i koeficijentima. Kako je dalje utvrdio državni revizor, bez odluke direktora "Šajkaške" je u decembru 2016. obračunata kolektivna stimulacija za sve zaposlene u visini od 15 odsto osnovne zarade. 
 
Za nabavku dobara, radova i usluga u 2016. godini potrošili su čak 157,8 miliona dinara, a da nisu raspisivali javne nabavke. "Neposrednim uvidom u tekuće poslovanje i prema informacijama dobijenim od odgovornih lica, Društvo u 2017. godini nabavku dobara, radova i usluga vrši takođe i dalje bez primene Zakona o javnim nabavkama", kaže DRI.
 
Kada je pitao preduzeće da objasni zbog čega uporno izbegava javne nabavke i krši zakon, u "Šajkaškoj" su objasnili da sebe ne gledaju kao javno preduzeće. Revizor izričito naglašava da "Šajkaška", osim što jeste naručilac poslova i obavlja radove od opšteg interesa, ima status preduzeća prema Zakonu o javnim preduzećima.
 
Donacije i igranje sa porezom 
 
"Šajkaška" je na reklamu i propagandu 2016. godine dala 346.000 dinara. Od tog iznosa je većina, 250.000 dinara, plaćena Novosadskoj televiziji po ugovoru sklopljenim 31. avgusta, a pregledom izveštaja ne postoje dokazi da je ova privatna televizija pratila aktivnosti "Šajkaške". Takođe, u humanitarne, verske, sportske i druge namene donirali su 642.000 dinara, od čega je čak 413.000 dinara donirano beogradskoj agenciji "Tanjug".
 
Da se u preduzeću igraju sa računovodstvom pokazuje činjenica da pojedine građevinske radove izvršene u 2016. godini prikazuju kao "nefakturisani prihod", jer ih uopšte ne knjiže u 2016, već u 2017. godini.
 
"Nefakturisanjem izvršenih radova (prihoda) u poslovnim knjigama za 2016. godinu, društvo nije iskazalo obavezu na porez na dodatu vrednost, koji po posebnoj stopi od 10 odsto iznosi 284.000 dinara, kao ni potraživanja od kupca tj. Grada Novog Sada u iznosu od 3,1 milion dinara. Zbog navedene činjenice, da društvo nije obračunalo porez na dodatu vrednost u vreme nastanka prometa usluga, postupilo je suprotno zakonu o porezu na dodatu dobit". Suštinski, na ovaj način je oštećen budžet Republike Srbije.
 
Preduzeće koristi rashodovano i isknjiženo službeno vozilo "Fond Mondeo ambient", koje nisu uspeli da prodaju jer je, kažu u "Šajkaškoj", kupac odustao. Vozilo nije u evidenciji, a ne postoji ni kontrola trošenja automobila i goriva.
 
"Šajkaška" je prošle godine potrošila nešto više od pola miliona dinara na troškove reprezentacije, a da za iste ne postoje fiskalni isečci, niti ikakav dokaz o izvršenim uslugama.
 
Preduzeće ne uspeva da naplati potraživanja od drugih firmi za razne usluge jer su te firme mahom otišle u stečaj. Zbog toga je direktor preduzeća čak isknjižio sporna potraživanja i to u iznosu od 803.000 dinara, a mnoga potraživanja preknjižena su u dugoročna, što utiče na bilans preduzeća.
 
 
Ovo su samo neke od nezakonitosti u radu "Šajkaške". Takođe, ovo je jedan od retkih izveštaja revizora u kojem je dato izrazito negativno mišljenje o radu nekog preduzeća u Srbiji.
 
Kako navodi DRI, finansijske transakcije, informacije i odluke u vezi sa prihodima i rashodima Društva, po svim materijalno značajnim pitanjima, nisu izvršene u skladu sa zakonom, drugim propisima, datim ovlašćenjima i za planirane svrhe.
 
U "Šajkaškoj" nisu odgovorili na pitanja 021 - zbog čega preduzeće odbija da radi po zakonu, kao ni zbog čega se skrivaju kvalifikacije direktora.
 
Izveštaj u celini čitajte OVDE.
  • zavrtač

    14.12.2017 09:08
    pojeo vuk magarca....nadam se da se ne vidimo u sledećem životu...
  • Bocara kralj

    13.12.2017 13:45
    Xaxa
    Sta vise dodati- sve jasno, Bocara!
  • Šajkaška

    13.12.2017 12:20
    Pažnja
    Radnici "Šajkaške" su ovih dana postavljali betonske stubiće (neobeležene)tik pored uzanog puta na Ratnom ostrvu.To je put na izlasku iz Šangaja,koji vodi do izvorišta vode,kao i do Subića.Pošto je put uzan,kada se dva vozila mimoilaze,oba vozila moraju sići delimićno sa puta.Vozači,koji koristite ovaj put,obavezno pripazite!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti