U planu izgradnja crkve u temerinskom parku pod zaštitom

Opština Temerin počela je izradu idejnog projekta obnove Starog parka, što je aktuelizovalo raniju inicijativu za izgradnju pravoslavne crkve u tom parku koji predstavlja spomenik prirode, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
U planu izgradnja crkve u temerinskom parku pod zaštitom
Foto: 021
I dok u lokalnoj Agenciji za razvoj nisu želeli da govore o gradnji crkve jer to nije u njihovoj nadležnosti, staru ideju predsednika opštine kritikovali su i predstavnici vlasti i predstavnici opozicije tvrdeći da u Temerinu ima mnogo važnijih i prioritetnijih projekata od izgradnje crkve.  
 
Opozicioni odbornik Robert Karan iz Grupe građana "Za naš Temerin" rekao je za VOICE da Opština Temerin ima tri pravoslavna i dva katolička hrama i dodao da o pitanju da li građanima te opštine treba i šesti hram, treba da odluče upravo sami građani. Uz opasku da niko normalan nema ništa protiv gradnje pravoslavne crkve, Karan je podsetio da je opština SPC-u ranije dodelila druge dve lokacije, od kojih im se nijedna nije svidela.  
 
Aktuelni predsednik Skupštine opštine Temerin Robert Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara rekao je da za njegovu stranku nije prihvatljivo da se crkva izgradi na zaštićenom području, jer je Stari park "neadekvatno mesto za to, bez obzira na veru".  
 
"Pravo srpskog stanovništva treba ispoštovati, ali crkvu ne treba graditi u parku koji je pod zaštitom", kazao je Pastor.  
 
Predsednik opštine Temerin Đuro Žiga iz Srpske napredne stranke ranije je izjavio da već dugo postoji inicijativa za izgradnju pravoslavnog verskog hrama u Temerinu, pošto u samom mestu Temerin ne postoji pravoslavna crkva. On je tada rekao da bi lokacija pravoslavne crkve mogla da bude upravo u Starom parku.  
 
Pravoslavne crkve u opštini Temerin nalaze se u mestima Bački Jarak, Staro Đurđevo i Sirig.  
 
VOICE navodi da je pre nekoliko meseci uputio Pres službi SPC pitanja u vezi sa izgradnjom crkve u Temerinu, ali do danas nisu stigli odgovori, "pa nije jasno da li je SPC u međuvremenu odustala od ovog projekta i, ako nije, koliko će izgradnja koštati i ko će obezbediti finansije".
  • Milenko

    25.05.2020 11:23
    Crkva
    Manite se gradnji "božijih kuća"Bolje završite projekat kanalizacije u Temerinu,ili plivamo u g .....a
  • Temerinac

    09.01.2018 09:12
    Robika nema pojma
    Pitajte Robiku Karana koliko ima pravoslavnih crkava u prvoj mesnoj zajednici u Opštini Temerin a koliko ima katoličkih. Ako ne želi da odgovori evo ja ću. Ima dve katoličke stim da je jedna od tih crkava podignuta na temeljima stare pravoslavne crkve, koja je preneta sve do poslednje cigle u Šajkaš. A pravoslavnih 0 nema ni jedna pravoslavna crkva u prvoj mesnoj zajednici opštine Temerin. Ono što treba da bude upitno to je mesto i to je jedino što treba da brine građane ove opštine i ove mesne zajednice a ne da ih brine da li treba kao što Robiku brine da li treba. Takođe smatram da ne treba da se crkva gradi u parku ali da treba negde da se gradi nek odluče vernici, crkva i donatori a ne Robika Karan.
  • Mile

    06.01.2018 10:11
    @Dexter
    Ovim je prioritet pljačka a ljudi-glasači koji su verski omađijani su im maska za pljačku, umesto fantomki koje se ipak vide

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti