Novosađanka među najboljim forenzičarima na svetu

Novosadska forenzičarka Dragana Zgonjanin Bosić izabrana je za jednu od devet najboljih stručnjaka u ovoj oblasti na svetu.
Kako prenosi Blic, na Kongresu iz forenzičke genetike gde je učestvovalo 700 učesnika iz 68 zemalja sveta u Seulu, ova forenzičarka sa Instituta za sudsku medicinu Kliničkog centra Vojvodine dobila je specijalnu nagradu uz još osam kolega, i svrstana je u sam vrh svetske forenzike. Nagradu je zaslužila vrednim radom i naučnim rezultatima, ali i saradnjom sa drugim laboratorijama, među kojima se izdvajaju one sa policijama iz Dubaija i Katara.
 
"Forenzičari iz Dubaija su mi na pretprošlom kongresu ponudili saradnju i rezultat je da smo ovaj put predstavili dva zajednička naučna dostignuća. Najjednostavnije, radimo na Y-hromozomskom markeru koji će da pomogne bržoj i kvalitetnijoj identifikaciji muške komponente kod slučajeva seksualnog zlostavljanja", kaže Zgonjanin Bosnić. 
 
Godišnje reši oko 130 slučajeva, neki imaju epiloge poput onih iz najboljih kriminalističkih serija. Kao kada je pronašla oca ženi (60) pomoću kosti vojnika zakopanog još u Drugom svetskom ratu. Ili poznati slučaj gaženja ljudi u Vojvodini kada je vozač tvrdio da je autom upravljao maloletni brat, dok je on bio na mestu suvozača. Na kraju, DNK analiza je pokazala da je ipak stariji brat upravljao kolima, a analizom opušaka iz pepeljare saznalo se da su u kolima bili i roditelji.
 
"Kada se pre desetak godina autobus srušio u Tisu, tela smo nalazili i posle pet godina, potpuno degradirana, to su teški slučajevi. Najbliža familija u šoku, ne žele da veruju. U jednoj automobilskoj nesreći muško telo izgorelo je do neprepoznavanja, roditelji nisu želeli da preuzmu posmrtne ostatke tvrdeći da to nije njihov sin, da je i dalje živ. Humanom identifikacijom, nažalost, morali smo im dokazati da je to on", dodala je Zgonjanin Bosić. 
 
Dragana u laboratoriji za analizu DNK radi od 2003. godine, odnosno od kada je osnovana. Bavi se analizama kriminalističkih slučajeva, utvrđivanjem roditeljstva i humanom identifikacijom tela obdukovanih osoba. Posebna oblast njenog interesovanja su problematični uzorci kostiju, odnosno spaljena tela i tela iz vode.
 
"Meni je veoma značajan rad na ovakvim uzorcima spaljenih tela i uzorcima iz kostiju, zato što je u ovoj laboratoriji i u njenom svakodnevnom radu upravo su česti ovakvi uzorci. Ja bih istakla uspešnost profilisanja u ovoj laboratoriji sa takvim uzorcima koje je upravo rezultat našeg dugogodišnjeg rada", navodi ona.
 
Upravnik Centra za sudsku medicinu, toksikologiju i molekularnu genetiku Radenko Vuković, kaže da novosadska forenzičarka radi vrlo osetljive analizice.
 
"To je segment sudske medicine, odnosno centra za sudsku medicinu koji zaista smatram važnim i moram da imam odgovornu i pouzdanu osobu", kazao je Vuković za Radio-televiziju Vojvodine.
  • Nenad

    06.01.2018 20:52
    Svaka cast
    Dalibore,zato što nije angažovana i nije uključen u slučaj eto zašto nije rešila ubistvo.
  • ***

    06.01.2018 14:50
    sto dalje
    Svaka cast I sve pohvale. Nadam se da cete otici u insotranstvo I tamo unovciti vase znanje i biti medju onima koji u svakom smislu cene i postuju vasu strucnost. Bezite iz ove rupe gde glavnu rec vode partijski poslunici, botovi, starlete sa PINK TV, lencuge koje su dobile posao u JKP preko veze pa sada misle da su popile svu pamet ovog sveta (vaspitacice iz RD I njima slicne).
  • Sale NS

    06.01.2018 13:37
    CSI
    Bravo za novosadsku Horejšio naslednicu ! Nekolicina TV serija (iz SAD, VB, FR, IT...) nas je zainteresovala za ovaj vid nauke u službi prakse. Pozdrav gospođi Dragani !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.