Novosadski "Hleb" više ne postoji

Novosadski AD "Hleb", nekada najveća industrijska pekara u Vojvodini, više ne postoji, pošto je ključ u bravu stavljen u decembru 2017. godine, posle stečaja uvedenog 19. septembra.
Novosadski "Hleb" više ne postoji
Foto: 021.rs
Kako piše "Dnevnik", sve prodavnice "Hleba" u Novom Sadu su takođe zatvorene pa će i one, kao i pogoni preduzeća u Industrijskoj zoni, biti prodati.
 
Tako je blizu 90 radnika za nepuna tri meseca od uvođenja stečaja do likvidacije ostalo bez posla, čekajući isplatu jedne i po zaostale zarade i uplatu doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje za devet meseci.
 
"Privredni sud u Novom Sadu doneo je odluku o likvidaciji pa će celokupna imovina preduzeća, iz kojeg je svojevremeno izlazilo i po 100.000 vekni na dan, biti na prodaju, ali će odluku o tome doneti sud", rekao je za "Dnevnik" predsednik Samostalnog sindikata u AD "Hleb" Milan Ljubenović. Dodaje da sud nije prihvatio plan reorganizacije, iako je neposredno pred uvođenje stečaja "Hleb" mesio 14.000 vekni dnevno, uz pecivo i smrznuto testo.
 
Prema njegovim rečima, likvidacija je usledila zbog ogromnih hipotekarnih dugova bankama, koji se mere iznosima od više milijardi dinara. Sud je zauzeo stanovište da se ni reorganizacijom neće namiriti bankarska potraživanja.
 
"Hleb" je prodat još 2003. godine na aukciji za oko 270 miliona dinara, a kao vlasnici su spominjani proslavljeni srpski košarkaš Dejan Bodiroga i Radivoj Živanić.
 
"Od tada pa do likvidacije smo tavorili. U trenutku vlasničke transformacije mesili smo 45.000 vekni i bili glavni snabdevači bolnica, restorana, vojske, škola, vrtića... Male pekare nisu nam mogle biti konkurencija jer smo imali dobre peći, novu fabriku izgrađenu kod "Danubijusa" za proizvodnju hleba i stari pogon iza "Jugoalata", gde se mesilo pecivo i smrznuti program. Međutim, odmah posle dolaska novih vlasnika, celokupan proizvodni program je preseljen na jedno mesto, u novu fabriku, a stari pogon je služio za skladište", objašnjava Ljubenović.  
  • Jedan čovek iz NS

    13.01.2018 20:13
    Razmislite o svemu ...
    To je jedini korektan hleb industrijske proizvodnje koji se u poslednje vreme prodavao u Novom Sadu.
    Samo pogledajte imena firmi koje isporučuju hleb velikim trgovačkim lancima koji imaju radnje po Novom Sadu. Firme sa imenima iz crtanih filmova: DonDon, Generalova radnja, itd. Zna se ko se bavi uvozom i distribucijom banana i ostalog južnog voća, kafe, pa eto već neko vreme i HLEBA. Sada ćete dobijati hleb koji putuje 200 km, a druga opcija vam je da kupujete direktno iz furune naduvane vekne kod onih koji prodaju i bakljave i uživate u masnom premazu koji vam takve proizvode čini veoma ukusnim stimulišući vaše nervne završetke u usnoj duplji.
    Lično bih voleo kada bi postojala neka javna studija o kvalitetu hleba koji se prodaje, da ljudi shvate šta mogu da kupe "na svakom ćošku". Stalna upotreba takvih peciva vodi ka tome da hleb više ne treba da jedete ako vam je do zdravlja, jer to nije "hleb".
    Srećno svima, ako niste znali mokri snovi svakog kapitaliste su da ima monopol. Pravite monopole i bićete cenjeni u društvu kolonije, jer to se traži.
    Pozdrav svim sugrađanima, bez obzira na hleb koji vole (o ukusima ne vredi pričati, ali o nekim drugim stvarima da)




  • Vojvodjanka

    11.01.2018 04:59
    Pa zar i ovo
    Ne mogu da verujem.Hleb je nešto što ne može da propadne, i onaj sto nema novce svaki dan kupuje hleb.Svaki dan je zarada na namirnica kao što je i hleb.Nemoral da se oblačiš ali moraš da jedeš! Ne ne....ja ne mogu da verujem da je ovo istina.Zar smo toliko glupi? Sada će da se pojavi sledeći vlasnik...kao i uvek bahat , koji neće davati radnicima platu, inspekcija rada će da žmuri na oba oka kao i država. Vlasnik se bogati radnici mu postaju beskućnici bez plate....zar opet jedno te isto?
  • Turn off

    10.01.2018 23:31
    Laku noć
    Nekada je u Novom Sadu živeo čestit svet. Taj svet je jeo hleb iz "Hleba".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.