Glavne investicije u 2018: Nova crpna stanica, postrojenje u Toplani Jug i proširenje Sentandrejskog puta

Tri kapitalna projekta u ovoj godini, kada je u pitanju Novi Sad, biće proširenje Sentandrejskog puta, gradnja nove crpne stanice na Keju i radovi na novom postrojenju u Toplani Jug.
Glavne investicije u 2018: Nova crpna stanica, postrojenje u Toplani Jug i proširenje Sentandrejskog puta
Foto: 021.rs
Za Sentandrejski put i crpnu stanicu, pored Grada, novac će dati i Pokrajina i Republika, dok će za novo postrojenje u Toplani Jug sav novac dati Novosadska toplana. Procenjeno je da će ove tri investicije ukupno koštati dve milijarde dinara.
 
Pored ovoga, Grad će uložiti i oko milijardu dinara u uređenje Kineske četvrti, rekonstrukciju Toplane Istok, novi rasadnik i sedište Gradskog zelenila, u završetak zgrade Hitne pomoći i Muzičko-baletske škole, kao i stotine miliona dinara u niz manjih projekata kao što je nastavak sređivanja fasada u Gradiću.  

Planirano je da 700 miliona dinara ode za radove na Sentandrejskom putu, odnosno za proširenje ove saobraćajnice u delu od Primorske do Velebitske ulice. U pitanju su sredstva koja zajedno daju Grad (243,3 miliona), Pokrajina (253,7 miliona) i "Putevi Srbije" (203 miliona). Radovi su bili planirani za prošlu godinu, ali su odloženi za ovu.

Po vrednosti investicija sledi izgradnja nove glavne crpne stanice kod nekadašnjeg Žeželjevog mosta koja će trajati bar dve godine. Ove godine za nju će iz budžeta biti izdvojeno 430 miliona dinara, a ostatak sume naredne godine. Gradnjom crpne stanice prestaće potreba za izlivom kanalizacije nedaleko od Spomenika žrtvama racije, a dugoročno gledano omogućiće da se gradska kanalizaciona mreža pripremi za povezivanje na centralni prečistač otpadnih voda, kada on jednog dana bude izgrađen.

Novosadska toplana će iz sopstvenih prihoda, bez dinara subvencije iz budžeta, sa 500 miliona dinara platiti projektovanje i izgradnju kogeneracionog postrojenja u Toplani Jug, što je pojedinačno njihova najveća investicija u 2018. godini. Toplana će ove godine platiti, prošle godine započet, projekat izgradnje novog kotla u Toplani Istok u vrednosti od 324,4 miliona (264 miliona dinara će biti plaćeno u 2018).

Jedna od najvećih investicija u ovoj godini iz gradske kase biće uređenje komunalne infrastrukture u Kineskoj četvrti. U programu uređenja građevinskog zemljišta se planira 260 miliona dinara za radove i projektovanje. Na ovu sumu treba dodati i 18 miliona dinara koje će posebno Toplana izdvojiti za radove na vrelovodnoj mreži.

Po vrednosti ulaganja sledi izdvajanje od 170 miliona dinara za nastavak izgradnje novog Rasadnika i sedišta Gradskog zelenila na Temerinskom putu. Podsetimo da je u 2017. godini sproveden tender za radove u vrednosti od 249,5 miliona dinara i da će ova sredstva otići uglavnom na plaćanje tih troškova.

Iz budžeta za 2018. godinu će biti izdvojeno i 60,9 miliona dinara za radove na završetku zgrade Hitne pomoći na Telepu. Ovo su dodatna sredstva, a podsetimo da je za izgradnju tog objekta u 2017. godini iz gradskog budžeta izdvojeno 535 miliona dinara, uz sufinansiranje Pokrajine. Za samu izgradnju ugovor je prošle godine potpisan sa firmom "Graditelj NS" po ceni od 341 milion dinara.

Novi Sad će ove godine plaćati i nastavak izgradnje Muzičko-baletske škole na Limanu i za to će biti izdvojeno 300,2 miliona dinara. Ovo je nastavak plaćanja troškova izgradnje u II fazi radova, koji su vredni 682 miliona dinara i koji su u toku. Podsetimo da je I faza radova plaćena 279 miliona dinara.

Za radove na Petrovaradinskoj tvrđavi u ovoj godini se planira 6,9 miliona dinara,   kojima će biti obnovljena osmatračnica na Bastionu Marije Terezije i uređen Bastion svetog Leopolda, što su investicije koje nisu sprovedene zbog neuspelih tendera u 2017. Dugoročno, gradska vlast, ako je suditi prema budžetu, planira da tek 2020. godine u Tvrđavu uloži 300 miliona dinara.

S druge strane, iz budžeta se planira izdvajanje 5,6 miliona dinara za projektovanje i 73,1 milion dinara za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, kao i saobraćajnica u ulicama Prote Mihaldžića, Lisinskog i Vladimira Nazora. U ovoj godini se nastavlja i ulaganje u obnovu fasada objekata u Podgrađu, preko Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Prošle godine je dato 100 miliona za uređenje 21 fasade, a ove će biti izdvojeno 100 miliona dinara za obnovu još 24 fasade u Podgrađu.

Manji, ali vredni projekti u ovoj godini

Među vrednijim investicijama u 2018. godini se nalaze i gradnja kanalizacije u Ulici đakona Avakuma za 45,6 miliona, sređivanje Rokovog potoka u Petrovaradinu za 60,2 miliona, gradnja kanalizacije u Veterniku za 156 miliona dinara, dok će za prečistač otpadnih voda u Begeču biti izdvojeno 228,2 miliona dinara. Takođe, za gradnju biciklističke staze Novi Sad - Begeč, izdvojiće se 34 miliona dinara.

Kada je reč o mostovima, za završetak novog železničkog mosta na mestu nekadašnjeg Žeželjevog mosta, u ovoj godini biće izdvojeno 468 miliona dinara (312 miliona dinara je transfer iz Pokrajinskog budžeta).

Za radove na Sentandrejskom mostu u gradskoj kasi je planirano 46,7 miliona dinara i tek 2020. godine još 100 miliona dinara. Napomenimo da se u budžetu novac za ovaj most vodi samo kao jedna stavka, pa nije sigurno šta od ove sume ide na rekonstrukciju, a šta za gradnju novog mosta koji je brat blizanac postojećeg Sentandrejskog mosta. Naime, nedavno je potpisan ugovor o obnovi postojećeg mosta vredan 68,5 miliona dinara. Pola novca za to daje Novi Sad, a pola "Putevi Srbije". U toku je tender za njegovo projektovanje.

Dugoročni planovi i izdvajanja u narednih nekoliko godina

Iz odluke o budžetu vide se i dugoročni planovi kao što je finansiranje projektovanja javne garaže kod Banovine sa 16,5 miliona dinara i Regionalnog centra za vanredne situacije sa 13,2 miliona, što će zapravo biti novi Vatrogasni dom na Telepu. Nema podataka kada će se ovi objekti graditi, dok se s druge strane navodi da se za javnu garažu u Šafarikovoj planira izdvajanje 924 miliona dinara u 2019. i 2020. godini.

Takođe, u naredne dve godine planirano je izdvajanje 360 miliona dinara za uređenje prostora nekadašnjeg Rasadnika Gradskog zelenila na Futoškom putu, potom 51 milion dinara za izgradnju javnih toaleta i 2020. godine uređenje Pozorišnog trga u vrednosti od 150 miliona dinara.

Grad planira i da u naredne tri godine uloži 257 miliona dinara u uređenje malih urbanih celina.

Iz odluke o budžetu i programu uređenja građevinskog zemljišta se vidi i da je vrlo verovatno odloženo uređenje pešačkih i biciklističkih staza u Futoškoj ulici i na Futoškom putu nakon neuspelih tendera za projektovanje. U 2018. godini se planira samo projektovanje staza za 2,2 miliona dinara, a u 2019. i 2020. godini radovi za koje će u svakoj godini biti izdvojeno po 50,2 miliona dinara.

Treba pomenuti i da se iz planova ne vidi da je za ovu godinu planirano probijanje Ulice Bate Brkića ka Futoškom putu. Ovi radovi su ranije bili navođeni kao jedan od prioriteta, ali kako svi tenderi za projektovanje nisu uspeli tokom 2017. godine, moguće je da je odlučeno da se sve odloži za 2019.

Od dugoročnih planova tu je i ulaganje u Bocke, odnosno rešavanje pitanja vodovodne i kanalizacione mreže u ovom naselju i kako se navodi u budžetu za ovu godinu, planira se izdvajanje 19 miliona dinara za izradu tehničke dokumentacije, a po 400 miliona dinara u 2019. i 2020. godini za izgradnju atmosferske kanalizacije i saobraćajnica u tom naselju.

Znatno manja sredstva će otići za izradu tehničke dokumentacije za uređenje Ulice cara Lazara u Futogu, tačnije 330.000 dinara, a plan je da se u 2019. i 2020. u sređivanje te ulice uloži po 231 milion dinara.

  • Komsija

    09.01.2018 20:41
    @marija
    Da, vi ste iz Andje Rankovica, isto iz zgrade inobacke, znamo se. Da je do grada bulevar nikad ne bi bio uradjen. No kazem Vam bulevar pocinje ove godine, seticete se ovog komentara. Tj bukvalno receno pogresnoj crkvi ste se molili.
  • Marija

    09.01.2018 17:34
    @Komsa
    Ne moze se verovati jer se nije radilo ni kad je bilo obecano i najavljeno i u budzetu kao predvidjeno!?!
    U tom delu nije resena drenaza vode. Uskoro ce poplivati sav onaj izmet i smece, pa nasi automobili, ako uopste budemo mogli tamo da pridjemo.
    Bili smo u kancelariji gradonacelnika da molimo, molimo, da se ocisti smece. Barem smece. Pre toga smo, naravni, desetinama puta kontaktirali nadlezne. Vise ne molimo ni da sruse rusevne kucice, postavi javna rasveta, obezbedi neki pesacki prelaz za tamo neku decu (Bogu hvala ima ih i nasa su), naspe neki sut na rasprostranjeno blato, ukloni divlji buvljak... Nego barem i samo da ociste deponije smeca (cak je i cuveni Jova na cosku otisao a smece ostalo). Sto smo platili i placamo svaki put sa racunima.
    Smece nije ocisceno a ni odgovor nismo dobili. Barem formalni... ono.. znate... ocisticemo smece kad se probije Bulevar Bate Brkica.:)))
    Inobacka gradi dalje. Aktuelno gradiliste iskoracuje na ulicu Andje Rankovic i prekida trotoar. Jos jedan od urbanistickih bisera Novog Sada.
    I naravno, opet je prvo stradalo drvece. I naravno, vratice investitori kako je bilo. Za 50 godina, koliko je drvecu i trebalo da poraste.
  • komsa

    09.01.2018 16:02
    SNS bot
    Bate Brkica krece da se radi 2018g, verovali ili ne, ostace ovaj komenter sad u januaru zabelezen 2018g, pa ko bude citao kasnije, za koji mesec, godinu znace da sam u pravu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti