Inicijativa da se novi most nazove "Most nade"

Inicijativu fondacije "Novi Sad 2021 - evropska prestonica kulture" da novi most na Dunavu koji spaja Novi Sad i Petrovaradin ponese ime "Most nade" podržale su brojne gradske institucije, udruženja i pojedinci.
Inicijativa da se novi most nazove "Most nade"
Foto: 021.rs

Među onima koji podržavaju to ime mosta su Novosadsko pozorište (Ujvidek sinhaz), Istorijski arhiv, Gradska biblioteka, Galerija Matice srpske, Kulturni centar Novog Sada, Turistička organizacija Novog Sada, Američki kutak, Škola za specijalno obrazovanje dece i odraslih "Milan Petrović", udruženje arhitekata DANS, Udruženje inženjera zaštite životne sredine, Muzička omladina Novog Sada, Bel art galerija, udruženja Visoko C, Čuvarkuća, Strada i Novo kulturno naselje, Exit tim, te mnogi drugi.

Direktor Fondacije Nemanja Milenković ističe da je njihov predlog u skladu sa vizijom da Novi Sad u budućnosti bude grad koji nazive svojih mostova vezuje za evropske duhovne i građanske vrednosti.

- Želimo da verujemo da će naš grad, sa toliko porušenih mostova u svojoj istoriji, konačno dobiti trajne vrednosne podsetnike, i sebi i drugima, šta je Novi Sad bio i šta treba da bude: mesto u kome ove naizgled različite vrednosti, kroz nazive mostova, spaja ljude da žive u harmoniji i blagostanju - rekao je Milenković.

On kaže da je prirodno i da deo Novosađana želi da se most zove kao i do sada jer je "prirodno da se vezujemo za poznate termine, naročito kada je reč o nečemu novom što će zameniti staro".

- Ali je isto tako prirodno da mlađi Novosađani ne znaju gde su nekada kultna mesta ovog grada - Kokra, Tunel jeftinoće, Akšam ili Korzo. I dalje ta mesta postoje, ali ih niko tako ne zove. Otuda, mi samo dajemo inicijativu za zvanični naziv novog mosta, a svako će ga zvati onako kako želi - navodi Milenković i podseća da je Novi Sad pobedio u trci za prestižnu titulu evropske prestonice kulture 2021. godine upravo sa sloganom "Za nove mostove".

Novi most koji je sagrađen na mestu nekadašnjeg "Bratstva i jedinstva", a među Novosađanima poznatijem kao Žeželjev most (po svom originalnom projektantu Branislavu Žeželju) treba ovog proleća da posle 19 godina od rušenja u NATO bombardovanju konačnu bude pušten u saobraćaj. Po izgledu sličan je prethodnom, dok će privremeni drumsko-železnički biti rastavljen u delove i premešten na neku drugu lokaciju.

  • Tata Ikun

    01.02.2018 19:16
    Pošto ovaj narod ima kratko pamćenje, neka ga nazovu Most žrtava NATO.
  • Novosadista

    27.01.2018 09:25
    NOVI MOST
    @Mrk
    Tesko vam detetu objasnjavati,bolje mozak da ne budimo!

    NOVI MOST !
    Kakva nada kakvi bakraci,ne pravimo Pink na svakom koraku.Da se zove ko neka serija jeftinog kvaliteta?
    Jel most NOV?
    Jel nesto znaci rec NOV-sem da je nov.
    ne talasajte ....
    NOVI MOST !
  • mrva

    26.01.2018 19:59
    geografija
    @Ljuba

    granica Vojvodine je "dole" na Savi ako si na to mislio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti