Sporna nabavka softvera za JKP "Put"

Pre dve godine JKP "Put" kupilo je poslovni softver za gotovo 80.000 evra, a kako se ispostavlja, program je razvila firma predsednika Skupštine grada Zdravka Jelušića.
Sporna nabavka softvera za JKP "Put"
Foto: 021.rs
Kako prenosi N1, pre nego što je postao predsednik gradske Skupštine, Jelušić je bio odbornik vladajuće koalicije, a osim obavljanja javnih funkcija, sve vreme je bio i direktor programske firme "Ipsylon"
 
Međutim, proverom službene evidencije Agencije za borbu protiv korupcije, Jelušić nije obavestio Agenciju da obavlja posao zastupnika u ovoj kompaniji. Kako su naveli u Agenciji, po službenoj dužnosti će proveriti da li u konkretnom slučaju postoji povreda Zakona o Agenciji.
 
Između ostalog, od Agencije se čeka odgovor da li će ispitati i učešće Jelušića u prodaji softvera javnim preduzećima. Iako dobitnik na tenderu nije bila njegova firma, odbornicima opozicije upalo je u oči to što je tom prilikom kupljen softver "Akord", čijim razvijanjem se u medijima hvalila upravo firma predsednika Skupštine grada, a čak se i aktivno preduzeće "Akord softver" nalazi na istoj adresi kao njegovo preduzeće.
 
Novosadska opozicija sumnja da je nabavka vredna 80.000 evra otišla u Jelušićev džep, te da je kompanija "Ada computers", koja je dobila posao, u stvari bila samo paravan.
 
Komentar na te optužbe, N1 nije dobila duže od mesec dana. Na pitanje kada će javnost da dobije odgovor od njega, Jelušić je odgovorio "jednog dana".
 
Odgovori nisu stigli ni od firme "Ada computers", kao ni od direktora javnog-komunalnog preduzeća "Put" Dušana Radojičića.
 
Za opoziciju - stvar je jasna. Jelušić je zloupotrebio uticaj, ali tender nije sporan samo zbog toga, već je, tvrde, i preplaćen.
 
"Ako se uradi neko malo istraživanje na tržištu, za neke potrebe tog javnog preduzeća ne bi bilo potrebe da se softver plati više od 2-3 hiljade evra, a u ovom slučaju izdvojeno je 80.000 evra. To je prilično bahaćenje i bacanje novca", kaže odbornik Dosta je bilo Danko Nenezić.
 
Uvidom u cenovnik na sajtu firme Akord, cena najskuplje verzije softvera bi, pod uslovom da svih 400 radnika JKP "Put" koristi računar, iznosila bi oko 10.000 evra, osam puta manje od iznosa sporne javne nabavke.
  • lale

    25.12.2021 15:46
    odgovor Đoki ili Đokici
    Gradska uprava za urbanizam nikada nije vršila nabavku softvera, niti je to mogla jer tako nešto nije bilo u njenoj nadležnosti.
    Nabavku softvera o kojem pričaš, sprovelo je i implementiralo JKP "Informatika" Novi Sad, tako da nemoj da pričaš gluposti, a resorna uprava za ovo javno preduzeće je Gradska uprava za komunalne poslove.
    Prvo prouči nadležnosti pa se onda oglasi!
  • Link

    15.02.2021 19:46
    Muvao je i dok je bio predsednik Skupština Grada,sa nabavkom službenih telefona i svim tenderima, a u vezi nabavke računara i opreme./proveriti gde su službeni lap-topovi./
  • đoka

    08.02.2018 10:32
    Isto tako...
    ...trebalo bi da ispitate načelnika Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove u Novom Sadu 2011. godine, koji je tada uveo softver koji je koštao 200.000,00 evra...tada se o tome pisalo i niko ništa nije poduzeo da se rasvetli zašto je potrošeno 100 puta više novca nego što je trebalo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti