Počinje Sajam knjiga u Novom Sadu

Međunarodni sajam knjiga počinje danas, 7. marta na Novosadskom sajmu i trajaće do ponedeljka, 12. marta.
Počinje Sajam knjiga u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Sajam knjiga održavaće se paralelno uz Izložbu "Art Ekspo" i Sajam obrazovanja "Putokazi".
 
Kao Grad u fokusu predstaviće se Pečuj, Evropska prestonica kulture 2010. godine. 
 
PR Sajma Mirjana Marić kaže da ove godine posetioce očekuje veliki broj noviteta.
 
"Ove godine ćemo prvi put na sajmu imati Andrićev institut, koji će predstaviti izdanja iz odeljenja za istoriju i književnost, imaćemo interesantne izložbe, između ostalog "Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji" koju organizuje Narodna biblioteka u Kraljevu, a pored toga Udruženje "Adligat" priprema izložbu veoma retkih i neobičnih knjiga, koju ne treba propustiti", navodi Marić za 021.
 
Organizacija volontera "ČitamČitaš", koja promoviše čitanje i knjigu kroz nekoliko interesantnih akcija. Srpsko-Rusko-Belorusko udruženje iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske će upriličiti Sveslovenske dane kulture.
 
Kako dalje ističe, deo sajamskog programa biće i u centru Novog Sada.
 
"Svakog dana od 17 časova imaćemo nastupe poznatih pisaca koji će predstavljati romane koji su nedavno objavljeni ili izlaze u vreme sajma, a pored toga ove godine novitet je to da smo Sajam jednim delom izmestili u grad, tako da će tu biti različitih programa, druženje s piscima u šetnji Novim Sadom, obilazak kuća u kojima su stanovali poznati književnici... Takođe, svi zainteresovani moći će da se fotografišu kod Instagram okvira koji je postavljen ispred Gradske kuće na Trgu slobode", kaže Marić.
 
Tokom Sajma knjiga biće obeleženo i nekoliko jubileja – u okviru Dana Laze Kostića 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, dok Pčelica izdavaštvo podseća na 120 godina od rođenja Desanke Maksimović. Tokom "Dana Laze Kostića" biće predstavljeni poznati autori i njihova dela i dobitnici najznačajnijih književnih priznanja u Srbiji – Vitalove, Nagrade "Todor Manojlović" i Stanislav Lem. 
 
Posetioce očekuju i segmenti kao što su Fejsbuk pesnički festival i Festival ilustracije knjige "BukIl Fest" koje organizuju Banatski kulturni centar, Dani biblioteka i bibliotekara sa akreditovanim seminarima. Salon knjiga promoviše i izdavaštvo na jezicima nacionalnih zajednica, a programski segmenati su i prezentacija Fondacije Novi Sad 2021, Proza Festa, Novosadska književna scena.
 
Organizuju se i programi posvećeni deci. Očekuju ih muzičko plesni teatar – hor Iskrice, Master kurs za učenike novosadskih osnovnih škola "Ljubav se piše ćirilicom" umetnice Olgice Stefanović, promocija fantastičnog romana za decu "Alisinim tragom".
 
Ono što posetioce takođe veoma zanima su sniženja i nova izdanja. Popusti će biti do 70 odsto, a dodatna sniženja su najavljena za 8. mart - Dan žena.
 
Posetioce Sajma knjiga, Izložbe umetnosti "Art ekspo" i Sajma obrazovanja "Putokazi" očekuje poklon - igra. Izvlačenje nagrada biće organizovano svakodnevno, a najsrećniji posetioci dobiće knjige.
 
Radno vreme sajma je od 10 do 19 časova.
 
Ulaz je besplatan.
 
Detaljan program ovih manifestacija možete pronaći OVDE.
  • r

    09.03.2018 16:31
    sluzbeni glasnik jedini ima prave sajamske popuste,inace da nije besplatan ulaz i polovnih knjiga tesko da bih se ponovio...naravno ,drago mi je da se takva manifestacija odrzava u nasem gradu i uvek cu je posecivati!
  • AA

    07.03.2018 23:52
    siromastvo novcima i duhom
    Jedan od razloga sto je sajam poprilicno skroman je sto se na njemu proda ipak premali broj knjiga pa samim tim ne privlaci izlagace. Barem tako oni kazu a verujem im, da nije besplatan ulaz skoro niko ne bi ni usao. Nemaju ljudi novca a popusti nisu dovoljno veliki i primamljivi.
  • Mika

    07.03.2018 20:01
    Jadniji sajam od od sajma automobila. Molim organozatore da se malo više potrude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti