Detelinara dobija kružni tok, problem i dalje manjak parking mesta i zelenila

Dva plana detaljne regulacije delova Detelinare, između Rumenačke ulice, Hadži Ruvimove, Veselina Masleše i Kornelija Stankovića, nalazi se na javnom uvidu, a jedna od novina je manji kružni tok.
Detelinara dobija kružni tok, problem i dalje manjak parking mesta i zelenila
Foto: 021.rs

Prvi plan se odnosi na deo Detelinare između ulica Rumenačke i Stevana Mokranjaca, a kako se navodi u nacrtu plana, u pitanju je urbanistički uređen deo naselja. Ovaj plan ne donosi značajne novine u odnosu na sadašnje stanje, osim što se predviđa uklanjanje dela divlje sagrađenih garaža u delu ka Detelianrskoj pijaci uz ideju da se taj prostor pretvori u zelenu površinu sa dečijim igralištem i sličnim sadržajima.  

Urbanisti su predložili i da se pojedini parking prostori prilikom rekonstrukcije saobraćajnica dopune sa nekoliko parking mesta, a da se među zgradama na uglu Rumenačke i Braće Popović na postojećoj blokovskoj garaži uredi parkiranje na krovu, a sve kako bi se povećao broj parking mesta u ovom kvartu.

Plan koji se odnosi na ovaj deo Detelinare predviđa i povećanje zelenila i zadržavanje svih postojećih javnih zelenih površina.

Drugi plan koji je na javnom uvidu se odnosi na prostor između ulica Stevana Mokranjca i Veselina Masleše i u ovom planu urbanisti ne donose značajnije novine u odnosu na prethodni plan. Kako navode urbanisti, ovaj deo koji već duže vreme građani zovu Nova Detelinara, pri kraju je svog uređenja i umesto prizemnih kuća sagrađeni su stambeni blokovi. Međutim, za razliku od drugih delova Detelinare gde ima i zelenih površina, parkinga, igrališta i drugih javnih prostora, ovde toga nema zbog toga što je dozvoljena izgradnja stambenih zgrada preko celih parcela.

U nacrtu plana urbanisti su zadržali i da se u delu između ulica Stevana Mokranjca i Ilije Birčanina stambene kuće jednog dana zamene vrtićem, osnovnom školom i srednjom školom, kao i javnom garažom od 400 parking mesta sa ulazom iz Stevana Mokranjca.

Ostatak bloka Nove Detelinare između ulica Ilije Birčanina i Veselina Masleše ostaje namenjen za gradnju višespratnica sa do pet etaža (četvorospratnice sa potkrovljima), dok se preostale stambene prizemne kuće i objekti mogu srušiti. U celom ovom bloku zgrada nije predviđena ni jedna zelena površina kao ni dodatni parking prostor. Zapravo, sada kada je skoro završena većina stambenih zgrada, koje nemaju ni blizu dovoljno parking mesta, urbanisti dodaju obavezu da se grade garaže u podrumu ispod cele parcele bez ograničenja broja podzemnih etaža, pri čemu jedno parking mesto dolazi na 70 kvadrata stambene površine. U ovom delu Detelinare minimalna površina stana je 27 kvadrata.

Kažimo i da je novina u planu da na uglu Janka Vesleinovića i Ilije Birčanina bude izgrađen kružni tok, kao i da se gde nedostaju, sagrade trotoari i biciklističke staze u ulicama Hadži Ruvimovoj, Ilije Birčanina, Stevana Mokranjca i Janka Veselinovića.

Oba plana su na javnom uvidu do 21. aprila, a zainteresovani ih mogu pogledati u lokalnim mesnim zajednicama, prostorijama JP "Urbanizam" ili preuzeti sa sajta ovog preduzeća, a prigovori se podnose Upravi za urbanizam u Radničkoj 2.

  • DAJ

    04.04.2018 12:36
    Jedino realno rešenje je izgradnja parking mesta i/ili garaže na Bulevaru Evrope. Uvođenje naplate parkiranja nema efekta, vozila koja svakodnevmo kruže su od vlasnika stanova, mali je broj "gostiju". Jednosmerne ulice, takođe ne bi rešile problem, a pravljenje parkinga unutar blokova je nemoguće jer smo svi svedoci da velika većina garaža unutar istih su u stvari stanovi koji su i pored neposedovanja niti jednog potrebnog i propisanog papira prodati i jednog dana će biti uknjiženi. Greška je u startu napravljena i nazad nema.
    Što se tiče nekih zluradih komentara o kupovini stanova na ovoj lokaciji, mogu da kažem da su jadni i bedni oni koji ih pišu. Velika većina stanova je kupljena na kredit, jer su isti u to doba imali kako tako legalne papire. Tačnije papire koje su banke prihvatale.
    Dakle jedino po meni rešenje je parking na Bulevaru Evprope, nažalost ali takva je realnost.
  • /

    29.03.2018 13:31
    /
    @PetarPP
    ako je iz nsa ti bi da ga oterate da ovo bude vasa talibanija

    za ovo jeste krivi bas vi potpomagajuci investitore da i dalje rade sta hoce
    kao sto neko rece
  • legalizacijaNS

    28.03.2018 12:15
    PODNESITE PRIGOVOR!
    Jedino ako podnesete prigovor će Vaš glas da se čuje. Komentarisanje ovde nema nikakvog efekta.
    "Oba plana su na javnom uvidu do 21. aprila, a zainteresovani ih mogu pogledati u lokalnim mesnim zajednicama, prostorijama JP "Urbanizam" ili preuzeti sa sajta ovog preduzeća, a prigovori se podnose Upravi za urbanizam u Radničkoj 2."
    Nisu urbanisti (jedini) problem. Oni u planovima propisuju 1stan/ili 70m2=1parking mesto. Problem je "grad" koji daje investitorima mogućnost da ne izvedu parking mesta, nego da plate gradu za izgradnju javne garaže. Koju, naravno, grad nikada ne izgradi. (Potroši na plate, bonuse, paketiće...) Pored toga im i inspekcija za parkinge i garaže gleda kroz prste, pa veliki broj garaža postaje stambeni ili poslovni prostor, nakon dobijanja upotrebne dozvole.
    Mislim da je najgore to što su investitori u saradnji sa gradom ne-gradnjom parkinga stvorili veliku tražnju pa su se sada dosetili pa prodaju parking mesta i na ulici (kako prodaju deo javne površine???) i opremaju ih bravama, pa ni ono malo mesta što je bilo više neće biti. Nekima je čak dozvoljeno da trotoar pretvore u parkig, i niko ništa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti