Zloupotrebe otpremnina moguće sprečiti

Nadležni organi u gradskoj vlasti nemaju saznanja da postoje zloupotrebe prilikom isplaćivanja otpremnina u gradskim preduzećima.

Nadležni organi u gradskoj vlasti nemaju saznanja da postoje zloupotrebe prilikom isplaćivanja otpremnina u gradskim preduzećima.

U kabinetu gradonačelnika Igora Pavličića za Radio 021 kažu da su pitanja koja se tiču poslovanja javnih preduzeća u nadležnosti direktora tih firmi. Zloupotreba u poslovanju svakog preduzeća krivično je delo, a svi oni koji imaju takva saznanja dužni su da o tome obaveste nadležne organe, navode u Gradskoj kući.

Takođe, dodaju da je nadležnost za pokretanje i vođenje krivičnog postupka u nadležnosti državnih organa koji se time bave, te da su tokom mandata aktuelne gradske vlasti takvi postupci pokretani. U kabinetu gradonačelnika Igora Pavličića kažu da je obaveza gradskog pravobranilaštva da reaguje i zaštiti sva imovinska prava Grada, uključujući i pokretanje postupaka u slučaju saznanja o postojanju bilo kojeg krivičnog dela.

Moguće ispitati da li je zakon prekršen

Ipak, uzimanje otpremnina za faktički prelazak iz jednog javnog preduzeća u drugo nije protivzakonito, pa ih je zato mnogo lakše praktikovati. Izvršni direktor organizacije "Transparentnost Srbija", Nemanja Nenadić, kaže za Radio 021 da je odgovornost onih koji na taj način uzimaju novac ipak moguće utvrditi, ukoliko to dozvoljavaju podzakonski akti.

"Da je akt izmenjen zato što je konkretan pojedinac trebalo da dobije otpremninu u određenom roku. Dakle, postoje neke okolnosti koje mogu da ukazuju na zloupotrebu službenog položaja, naročito kada je reč o rukovodećem kadru, onome koji katkad i određuje visinu otpremnina", kaže Nenadić.

Grad može da spreči zloupotrebe

Pitanje otpremnina najčešće se ne reguliše na ovakav način, baš da bi se nekažnjeno mogle zloupotrebljavati. Gradskima vlastima, međutim, u ovakvim slučajevima ruke nisu vezane. Nenadić kaže da loklane vlasti ne moraju čekati promenu zakona na državnom nivou, već da mogu naterati one koji uzmu otpremninu da je vrate ukoliko se ponovo zaposle u nekom javnom preduzeću.

"Stvar se može konkretno na lokalu urediti ukoliko je reč o gradskim funkcionerima, gradskim službenicima ili pak dešavanjima u gradskim javnim preduzećima. Finansijski planovi gradskih preduzeća se odobravaju od gradskih organa i naravno da Grad ima obavezu da se stara o tome šta ta preduzeća rade, bez obzira što su oni samostalni entiteti", objašnjava Nenadić.

Nenadić dodaje da ne treba zaboraviti ni na mogućnost političkog pritiska, koji svaka lokalna vlast nesumnjivo ima na raspolaganju, kada je reč o regulisanju odnosa sa javnim preduzećima. A predmet takvog trebalo bi da bude novosadsko Gradsko saobraćajno preduzeće, na čijem se čelu od nedavno nalazi kadar Lige socijaldemokrata Vojvodine, Branislav Bogaroški. Neposredno po njegovom postavljanju na rukovodeću funkciju, u Gradsko saobraćajno preduzeće zaposlila se doskorašnja radnica Spensa, Ljiljana Popović, koja je prethodno ugovorila otpremninu težu od milion dinara, o čemu je Radio 021 već izveštavao.

Čude se, a neće da reše problem

Legalizovana zloupotreba otpremnina nije neuobičajena za državne institucije i javna preduzeća, a jedan od javnosti retko poznatih primera je slučaj nekadašnje zamenice direktora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Slavice Totić. Ona je posle dobrovoljnog odlaska iz te institucije uzela otpremninu od 20.000 evra i zaposlila se u Republičkoj direkciji za imovinu, ali ju je nakon pritiska javnosti Vlada Srbije smenila s tog položaja.

Iako su se tada u Vladi, bar pred medijima, svi potresli zbog ovakve bahatosti, ista ta Vlada nije prihvatila predlog Ministarstva za državnu i lokalnu samoupravu da se zaposlenima koji su uzeli otpremnine na duži period zabrani zapošljavanje u državnim institucijama. (Dejan Stojičić)

  • tomislava raković

    25.01.2011 14:43
    za Dejana S.
    G.Dejane pošaljite mi faks gde da vam prosledim pismeno Šta piše u Dopuni Odluke sa programom racionalizacije objavljene za propis u Sl.glasniku 15/2009 od 27.02.2009. a stupilo na snagu 07.03.2009. KOJA JE OBAVEZA ZAPOSLENOG KOME JE ISPLAĆENA OTPREMNINA - NOVČANA NAKNADA KAO TEHNOLOŠKI VIŠAK U JAVNOM PREDUZEĆU I ZAPOSLI SE PONOVO U JAVNO PREDUZEĆE U ROKU OD 5 GODINA A PREDUZEĆE JE KORISNIK BUDŽETSKIH SREDSTAVA. POZDRAV TOMISLAVA RAKOVIĆ
  • isidor ovdašnji

    21.01.2011 18:23
    ponuda
    ženska je dobila ponudu koja se ne može odbiti
  • NONO NASELJE

    21.01.2011 16:17
    UZMU STIMULATIVNU ODPREMNINU ODU U PENZIJUE ILI ODU U DRUGU FIRMU,A NA NJIHOVA MEST ZAPOSLE SVIJU DECU

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti