Bez muzike u kafićima ceo dan

Novosadski kafići će 25. januara ugasiti muziku tokom celog dana u znak protesta zbog visokih taksi koje moraju da plaćaju Organizaciji muzičkih autora Srbije (SOKOJ) i Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS).

Novosadski kafići će 25. januara ugasiti muziku tokom celog dana u znak protesta zbog visokih taksi koje moraju da plaćaju Organizaciji muzičkih autora Srbije (SOKOJ) i Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS).

Član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja, Dragan Stanojević, kaže za Radio 021 da dosadašnja jednočasovna gašenja muzike nisu imala nikakvog odjeka u tim kućama, tako da su se odlučili da muziku ukinu ceo dan.

"Naše dosadašnje akcije nisu rezultirale ni obraćanjem pažnje na naše zahteve za smanjenje cena. Niko nam nije izašao u susret, tako da lagano uozbiljujemo protest", navodi Stanojević, inače vlasnik poslastičarnice "Mocart".

Ako ne dođe do dogovora, muziku gase za stalno

Naknada za lokal od 50 kvadrata je pet hiljada dinara mesečno. Stanojević navodi da ovaj vid protesta ima za zadatak samo da skrene pažnju javnosti na ogromne namete koje uzimaju SOKOJ i OFPS.

"Mi plaćamo muziku ubedljivo najviše u Evropi. Da li je to normalno? Ovi nameti koje SOKOJ i OFPS potražuju ne mogu da se izdrže i nadam se da će nas javnost podržati u nastojanju da nam ispune zahteve", kaže Stanojević.

Ugostitelji zahtevaju da se formira Komisija za autorska prava, kao i da se ispita kome i kako odlazi novac koji korisnici uplaćuju SOKOJ-u i PFPS-u. Ukoliko se do tada ne ispune zahtevi, 22. februara će muzika biti ugašena za stalno i Novosađani će ostati bez muzičke podloge uz jutarnju kaficu ili popodnevno pivce.

  • Mika

    24.01.2011 13:35
    Sto da ne?
    Iskreno, rado bih isao u restorane u kojima nema muzike. Jos kada bi snizili cenu pica/hrane,...
  • autor

    21.01.2011 23:43
    liste
    da zaboravih da li znate gospodo konobari da ste po zakonu duzni da popunjavate liste onoga sto pustate u vasim kafanama?to je zakonska obaveza!e tu je odgovor za sars i budjav lebac!!ko je od vas popunio listu i poslao sokoju!(da se razumemo ne branim sokoj tek o njima bih imao svasta reci ali u ovoj situaciji gde ih napada neko ko je najveci pirat moram biti na strani sokoja)i sta covek rece nije vazno sa kojih se medija pusta??neverovatna glupost!!
  • autor

    21.01.2011 23:38
    nije svejedno(mp3)
    kako nije vazno sa kojih se medija pusta muzika??pa to je osnovno pitanje?? pokradu te u startu pa onda vicu drzite lopova!!kakav budjav lebac kakve su to gluposti!!pitanje glasi odakle i kako emitujete muziku!!voleli bi da nista ne platite i sve vam smeta,zabrana pusenja,skupi lokali,skupe terase,skupa nadoknada za muzika a da niste vi malo preterali i sa cenama??kao sto rekoh a da ostanem kod teme:ubedicete me da ste posteni kad vidim originalne diskove sa kojih pustate muzikuovako barabe hoce preko leba pogace.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.