Trandžament će dobiti tematski park

Tematski park biće izgrađen u delu Trandžamenta, nedaleko od groblja i nekadašnje Ciglane "Sloga", saznaje 021.
Trandžament će dobiti tematski park
Foto: 021.rs

Izrada plana namene ovog prostora je trebalo da počne, međutim Skupština grada ovu odluku nije donela, jer je bez obrazloženja povučena pre sednice. Međutim, iz nacrta se može videti da su urbanisti smislili da se potpuno preuredi mahom napuštena i korovom prekrivena površina od 24 hektara, koja nije obuhvaćena ni jednim detaljnim urbanističkim planom, osim što je u Generalnom planu grada do 2021. godine označena kao "sportski centar, opšta stambena zona i prostor za hidrotehničke zahvate".

U nacrtu se kaže da se radi o prostoru u kojem se sa severne strane nalazi groblje, sa istočne novoplanirana ulica, sa zapadne strane Kamenički put i sa južne produžetak Trandžamentske ulice.

Mada se ovde sada nalaze uglavnom livade zarasle u korov, deo je denivelisani teren nastao nakon iskopa zemljišta za nekadašnju Ciglanu "Sloga". Urbanisti su napisali da objekti nekadašnje Ciglane nemaju ni istorijsku ni arhitektonsku vrednost tako da je predviđeno njihovo uklanjanje. Ovaj prostor je, kako navode urbanisti, namenjen kako za tematski park, tako i za turističke, sportsko-rekreativne, kulturno-umetničke i ugostiteljske sadržaje, sa uređenim zelenim i saobraćajnim površinama.

Sadržaj tematskog parka podrazumeva podceline u vidu izložbenih prostora, radionica, auditorijuma, kao i slobodne površine na kojima je moguće povremeno organizovanje kulturno-umetničkih i sportsko-rekreativnih događaja.

Kako je ovaj deo Trandžamenta u zoni kulturno-istorijske celine Petrovaradinske tvrđave, predviđeno je i da pravila uređenja i pravila gradnje budu definisana u skladu sa uslovima zaštite ovog kulturno-istorijskog spomenika.

  • Krmenadla sa Podbare

    24.04.2018 20:23
    A u centru na ribljoj nije mogla podzemna garaza?
  • grbavi

    24.04.2018 19:16
    Neverovatno je koliko Novi Sad kao grad ima malo parkova, tako da svaki novi je dobrodoshao. Nazalost i ovo malo shto ih ima slabo se odrzava. Kao da neko namerno planira da ljude drzi zatvorene u 4 zida uz tv.
  • /

    24.04.2018 16:03
    /
    @@Nervirach
    a i takva detelinara je imala park

    danas je na jedinom parku crkvu
    da ti spomenemo i parking mesta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti