Naučni rad sa Fakulteta tehničkih nauka doslovce preveden na engleski jezik

Univerzitetsku zajednicu u Novom Sadu već duže vreme trese naučni skandal - stručna studija grupe profesora sa Fakulteta tehničkih nauka, urađena 2013. godine i finansirana od strane Pokrajine, od reči do reči je naredne godine prevedena na engleski jezik i distribuirana kao novi rad.
Naučni rad sa Fakulteta tehničkih nauka doslovce preveden na engleski jezik
Foto: 021.rs
Studija "Detaljna studija stanja i strategija razvoja sa akcionim planom za logističke centru u Autonomnoj pokrajini Vojvodini" publikovana je jula 2013. godine. Finansirao ju je Pokrajinski sekretarijat za privredu u iznosu od 1,6 miliona dinara, a njeni elementi ušli su u strateški dokument "Program razvoja AP Vojvodine 2014-2010. godine". Rukovodilac izrade studije bio je prof. Jovan Tepić (preminuo 2016. godine), a u izradi je učestvovala poveća grupa profesora sa Fakulteta tehničkih nauka. 
 
Rad pod nazivom "Multi-Criteria Analysis in the Selection of Logistics Centers" objavljen 2014. godine i po sadržaju je doslovan prevod prvopomenute studije. U odnosu na studiju iz 2013. godine, jedino novo ime u radu koji je na engleskom jeziku je Mirko Đelošević. Zbog sumnje na plagiranje i krađu intelektualne svojine, početkom ove godine je pokrenuta istraga u Pokrajini i na Univerzitetu, a postoji i sumnja da je Fakultet tehničkih nauka, koji je znao za ovu aferu još 2016. godine, odugovlačio čitav postupak sa svojom unutrašnjom istragom.
 
 
Dana 12. oktobra 2016. godine, jedan od autora studije, Ilija Tanackov, obaveštava dekana FTN Radeta Doroslovačkog da postoji osnovana sumnja da je rad doslovno, sa sve tabelama i grafikonima, preslikan u novu studiju, a potom i distribuiran studentima po određenoj ceni. Sumnje su stigle i do predsednika Stručnog veća za tehničko-tehnološke nauke UNS Stevana Stankovskog.
 
Kako za 021 navodi Tanackov, fakultet je mesecima stagnirao u istrazi, a uspeo je pri tome da unapredi jednog od potpisanih autora sumnjivog rada, Mirka Đeloševića, u zvanje docenta. Tanackov je upozorio fakultet da bi izbor Đeloševića u docenta bilo poražavajuć po ugled ustanove u vreme kada se pokreće istraga o ozbiljnom akademskom i privrednom prestupu.
 
Etičkom odboru Fakulteta tehničkih nauka 17. maja 2017. godine stiže zahtev za pokretanje postupka utvrđivanja plagijarizma, a na osnovu sumnji da je prekršen Kodeks o akademskom integritetu ustanove i Univerziteta u Novom Sadu. Međutim, ništa konkretno u istrazi ne dešava se sve do početka ove godine, kada prijave stižu Pokrajinskom sekretarijatu za privredu (finansijeru studije) i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje. U oba sekretarijata potvrđeno je za 021 da je pokrenuta istraga o plagiranju, tačnije o krađi intelektualne svojine, te da je slučaj prosleđen i republičkom nivou, u skladu s procedurom.
 
Potom zaseda Etički odbor FTN i ustanovljava da nema osnova da je došlo do povreda Kodeksa. Međutim, odbor podnosi zahtev Nastavno-naučnom veću FTN da formira komisiju i istraži plagiranje i naglašava da će obavestiti Univerzitet, tj. drugostepenu komisiju u istrazi, o svim odlukama. NN veće na narednoj sednici odlučuje da posluša Etički odbor, te se nalaže formiranje komisije u kojoj će sedeti predstavnici kako Univerziteta u Novom Sadu, tako i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Ova komisija, dodaje za 021 prof. Ilija Tanackov, nikada nije formirana.
 
Ćutanje
 
Prof. dr Mirko Đelošević za 021 nije želeo da da zvaničnu izjavu. On je usmeno poručio da će se oglasiti kad novinar dođe u posed njegove izjave o ovom slučaju koju je dao Fakultetu tehničkih nauka, pa ju je 021 zatražio putem zahteva za pristup informaciji od javnog značaja. Međutim, u odgovoru redakciji 021, dekan FTN Rade Doroslovački navodi da nije u mogućnosti da dostavi izjavu Đeloševića jer isti nije dao dozvolu za to, te da ni na koji način nije želeo o ovom zahtevu da se izjašnjava. 
 
Zbog višemesečnog odlaganja istrage ove afere, prof. Tanackov je podneo celokupnu dokumentaciju Univerzitetu i čeka reakciju naučne zajednice. Kako kaže za 021, namerno se odlaže celokupna istraga zbog izbora dekana FTN, ali se i pojedinci čuvaju od nevolje u koju su upali. 
 
"Konkretni dokazi su tu. Prošla je godina dana od prijave, a nije završen ni pripremni deo postupka, formiranje stručne komisije, kamoli radni deo postupka - odlučivanje stručne komisije. Ako se pozovemo na propisane rokove iz Etičkog kodeksa - nema dvoumljenja. Proces je trebalo da bude završen još u prošloj godini", zaključuje Tanackov.
  • Neko sa strane

    11.05.2018 16:58
    Svaki mesec članak u novinama u vezi FTN. Afere brljotine. Bruka i sramota na akademskom nivou a trpanje para u džep na nivou uličarskog lopova. Stižu novi ljudi na svim pozicijama i znači još uvek ima šta da se ukrade i ko šiša nauku. Srozao se FTN.
  • Unutrašnja kontrola

    11.05.2018 16:08
    Dopuna
    Autori monorafije su studente terali da kupuju ovu knjigu prve godine (2014) za 40 Evra, a naredne godine, kada im se osladilo za 50 Evra. Tiraž 500 primeraka, ukupna zarada bez poreza 17500 Evra za dve godine. Ako ne kupiš, nema polaganja ispita.
    Tako se i saznalo da je plagijat, kada je jedan od nas ustanovio da je studija identična monografiji, i počeli da učimo materijal na srpskom, iz pokrajinske studije, kako bi sebi olakšali pripremu ispita. Nije Tanackov otkrio plagijat, studenti su ga otkrili.
  • Unutrašnja kontrola

    11.05.2018 12:03
    Koliko vidim na https://www.lap-publishing.com/catalog/details//store/gb/book/978-3-659-53062-3/multi-criteria-analysis-in-the-selection-of-logistics-centers, za lepe pare se prodaje knjiga 39,90 eur. Koliki je onda deo Pokrajne u prihodu, koja je finansirala studiju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti