Vlasnica televizije Kanal 9 počela štrajk glađu

Vlasnica i direktorka novosadske televizije Kanal 9 Maja Pavlović započela je danas štrajk glađu.
Naime, ovoj lokalnoj televiziji je 18. maja, posle 20 godina postojanja, ugašen signal zbog duga.
 
Kako se navodi u saopštenju, "posle pet inspekcijskih kontrola, dve krivične prijave, paljenja zgrade televizije", JP "Emisiona tehnika i veze" im je ugasila signal sa Crvenog čota. Pavlović od države traži da "podvuku crtu".
 
"Neću da dozvolim da nas ugase u tišini. Tražim od države da podvučemo crtu, da nam priznaju prava koja imamo po zakonima i Ustavu, plate ono što su oni nama dužni, mi njima šta im mi dugujemo, pa ako smo i dalje nešto dužni, neka nas ugase, ali ne mogu da dozvolim da nas ugase zbog našeg duga, a da se njihov ne računa. Pa dokle će ljudi ćutati? Sudovi u Srbiji im godinama ne rešavaju sporove u kojima treba da ostvare svoja prava, ali im zato izvršitelji i javna preduzeća u roku od odmah isključuju struju, odnose automobile, prodaju stvari iz kuće, oduzimaju kuće i stanove. I to sve našim građanima izgleda normalno. Ja ne smatram tako. Naravno da svi treba da imamo obaveze, ali valjda i neka osnovna prava", poručila je Pavlović.
 
Kanal 9 je proteklih godina pokrenuo nekoliko sudskih sporova i inicijativa, koje do danas nisu dobile svoj epilog. Ovaj novosadski medij je tužio Regulatorno telo za elektronske medije (REM), jer je stava da je lokalnim televizijama bez ikakvog prava glasa i nezakonito oduzeta lokalna i dodeljena regionalna frekvencija, što je dovelo do toga da su takse 10 puta veće.
 
Od 2015. godine Kanal 9 je pokrenuo i postupke protiv direktora javnih preduzeća zbog nedostavljanja informacija od javnog značaja. Pokrenuli su i inicijative protiv SOKOJ-a i Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) zbog obračuna tarifa, koje smatraju nezakonitima. 
 
Tu su i postupci protiv Asocijacije elektronskih medija Vojvodine, decenijski sudski spor sa Novosadskim sajmom, žalba na Rešenje poreske inspekcije kojim je ovom mediju sa računa skinuto 250.000 dinara. To su samo neki od postupaka koje je ova televizija vodila u prethodnim godinama.
 
"Tražim da država donese odluke, ali u skladu sa zakonom, u postupcima u kojima mi tražimo poštovanje naših, zakonom i ustavom garantovanih prava, pa da podvučemo crtu i ako smo nešto dužni, neka nas ugase. Ja ne znam gde da izmislim novce, kada imamo samo obaveze, a od prihoda ni traga. Na konkursima, na kojima su godinama naši projekti dobijali podršku, sada smo nepodobni, banke nam kredite ne odobravaju, jer smo svrstani u rizičnu grupu (zajedno sa udruženjima građana i kockarnicama), lokalni i regionalni mediji u Srbiji nemaju pristupe većim marketinškim agencijama. Kako da zaradimo 500.000 dinara mesečno, samo za takse državi, pa onda još za plate i troškove? Pa član 91 Ustava Srbije određuje da porezi i druge dažbine moraju da se zasnivaju na ekonomskoj moći obveznika. Što se ja više trudim da opstanemo, to više propadamo", poručila je Maja Pavlović.
 
Direktorka Kanala 9 je izrazila nadu da će ih kolege iz medija i građana podržati, te ih je pozvala da dođu "da gladuju zajedno, jer je to jedino što je ostalo da ponude".
  • Nebojša

    24.05.2018 09:40
    Podrška Maji Pavlović
    Puna podrška Maji Pavlović. Očigledno je da neki ne čitaju napisano u tekstu pa tako i komentarišu. Poenta je da država izmiri obeveze i dugovanja prema KANAL 9 a ne da se ponaša ono što je moje to je moje a ono što je tovje pa to je naše zajedničko.
    To je PRVA privatna televizija i uvek su omogućavala i svima da gostuju bez izuzetka. Najčasnije i najmoralnije.
    A iz budžeta se plaćaju promocije projekata na lokalnom nivou i to je svuda.
    Demokratija je ako imate televizije, a imamo i država u EU koje nemaju PRIVATNE TV kanale pa nam pričaju o demokratiji i slobodi medija.
    Radi se o televiziji iz koje ne stoji kriminal ni prljava priča. Njen pokojni otac je to otvorio na jedan častan i moralan način, a sticajem okolnosti dozvolu za emitovanje im je dao baš današnji predsednik države kada je bio ministar informisanja.
  • ninica

    23.05.2018 08:00
    Stylos group Novi Sad,radi se stalno a plate kasne 15 meseci!!!!!!Dokle vise lopovluka a da niko ne zucne od ovih korumpiranih politicara????Podrska Kanalu 9 da istraju pa ako su krivi neka ih gase.
  • Veki

    22.05.2018 21:40
    Sve te privatne televizije su iste. Radnici rade na crno i ne isplacuju im se plate, ne redovno, nego nikako. Sta briga nekog kamermana ili montazera za slobodu govora novinara, daj brate plati ljudima dugovanja. I treba ih sve pogasiti, program im je na nivou seljane. Pa da mi ne zauzimaju samo bez veze prostor na tv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti