Borba za fotelju i poništeni izbori za dekana na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu

Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu preti v.d. stanje ako do oktobra ne izabere dekana, a s obzirom na to da je pokrajinska inspekcija proglasila izbore za rukovodstvo ništavim.
Borba za fotelju i poništeni izbori za dekana na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Piše: Gorica Nikolin
 
Tehnološki fakultet jedini je u sklopu Univerziteta u Novom Sadu koji je svoje izbore za dekana i prodekane obavio rano - u novembru 2017. godine, iako mandat aktuelnog dekana ističe tek u oktobru ove godine.
 
Na sajtu fakulteta stoji obaveštenje o izabranom rukovodstvu, ali ne i o faktički poništenim izborima, koje je propratio sukob dve suprotstavljene strane u borbi za fotelju. Strana koja je, na kraju, ipak odustala od borbe je Sanja Podunavac Kuzmanović, koja je početkom meseca izabrana za prorektora na Univerzitetu.
 
Problem leži u činjenici da fakultet, po nalogu inspekcije, sada mora da sprovede nove izbore, ali isto ne može da učini jer ne može da formira izborno veće. 
 
Žurba zbog puta
 
Još na leto 2017. godine znalo se da će u trku za dekana Tehnološkog fakulteta ući Radomir Malbaša, aktuelni dekan i profesorka Sanja Podunavac Kuzmanović, sa druge strane. Jedno vreme vodila se kampanja i formirali su se prodekanski timovi koji bi odgovarali jednom, to jest drugom kandidatu. 
 
Međutim, kada se činilo da su se tenzije barem malo smirile, donosi se odluka o hitnom izbornom postupku i to za vreme putovanja u inostranstvo, a na koje je trebalo da ode kandidatkinja Podunavac Kuzmanović, saznaje 021 od izvora na fakultetu. Profesorka put odlaže, a odluka o izborima donosi se 13. novembra, sa detaljnim rasporedom aktivnosti i sednica. 
 
Aktuelno rukovodstvo na čelu sa Radomirom Malbašom dobija većinu na izbornom veću, ali Savet imenuje komisiju za glasanje o dekanu i na kraju donosi odluku o novom rukovodiocu.
 
Na sednici Saveta, sva tri predstavnika osnivača fakulteta - Pokrajinske vlade, napuštaju sednicu jer im, kako su poručili, nisu verifikovani mandati. Inače, po poslovniku o radu saveta, verifikacija se radi samo na početku trogodišnjeg mandata članova saveta, a ne nužno po izmeni pojedinih članova, te nije postojao osnov da predstavnici Pokrajine napuste sednicu.
 
Međutim, na istoj sednici, Savet ipak imenuje tročlanu komisiju za sprovođenje glasanja za izbor dekana, a u koju svrstava članicu iz reda osnivača - koja nije bila ni prisutna na sednici. Konačna odluka o kandidatu doneta je bez predstavnika osnivača - a reč je o Radomiru Malbaši, koji je potom i izabran za dekana sa mandatom od 1. oktobra 2018. do 30. septembra 2021. godine.
 
Fakultet na sajt postavlja obaveštenje - Savet fakulteta je dvotrećinskom većinom, 27. decembra izabrao novo rukovodstvo. Na čelu je, kao dekan, Radomir Malbaša, prodekan za nastavu je Tatjana Vulić, prodekan za nauku Branka Pilić, a prodekan za finansije Siniša Dodić.
 
Tek nekoliko dana ranije, protivkandidatkinja Sanja Podunavac Kuzmanović podnosi Pokrajini predstavku, na osnovu koje inspekcija izlazi na teren. Kako za 021 kažu u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje, inspektori su uočili nepravilnosti u izboru dekana i naložili Savetu fakulteta da stavi van snage odluku o izboru dekana.
 
"U radu i sačinjavanju izveštaja komisije za sprovođenje glasanja za izbor dekana nisu učestvovali svi članovi Komisije, odnosno nije učestvovao predstavnik osnivača, što je suprotno Statutu fakulteta. Naloženo je Savetu da sprovede ponovni postupak imenovanja Komisije za sprovođenje glasanja i postupak glasanja za izbor dekana u skladu sa odredbama Statuta, te da o postupanju po naloženom obavesti inspektora u utvrđenom roku. Kako Savet Tehnološkog fakulteta nije postupio po nalogu mera, postupajući inspektor je rešenjem izrekao meru koja je bila naložena u navedenom zapisniku, sa rokom za izjavljivanje žalbe na to rešenje", navodi za 021 pokrajinski sekretar Zoran Milošević.
 
Žalbu na ovakvo rešenje inspekcije fakultet je podneo, kažu za 021 na Tehnološkom fakultetu. Kako kažu, sa izborima su požurili jer je bilo puno posla da se obavi oko akreditacije i donošenja novog Statuta fakulteta.
 
"Isto tako, predstojao je obiman posao usklađivanja radnih mesta na fakultetu sa katalogom radnih mesta u javnom sektoru, kao i izradi svih pratećih dokumenata i akata. Tehnološki fakultet nije raspisao izbore za dekana u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju, što je i potvrđeno nalazom inspekcije. I drugi fakulteti Univerziteta u Novom Sadu su sproveli izbore za dekana raspisane u roku širem od šest meseci pre isteka mandata aktuelnog rukovodstva, tako da Tehnološki fakultet nije bio izuzetak", kažu na fakultetu za naš portal.
 
Na pitanje zašto nisu stavili van snage odluku Saveta, kako je tražila inspekcija, uprava fakulteta poručuje da je Savet razmatrao nalog Pokrajine i doneo odluku da ne usvaja mere. Kako poručuju, komisiju su imenovali u skladu sa statutom.
 
"U pomenutoj vanrednoj inspekcijskoj kontroli je utvrđeno da u postupku izbora dekana nije bilo nepravilnosti i nezakonitosti, no kao nedostatak zbog kojeg se nalaže ponovno imenovanje komisije i ponovno glasanje smatra se činjenica što jedan od tri imenovana člana nije želeo da učestvuje u radu komisije koja je samo tehničko-pomoćno telo Saveta Fakulteta. Konkretno, saglasno odredbama Statuta fakulteta, komisija priprema glasačke listiće, utvrđuje ukupan broj i broj prisutnih članova Saveta fakulteta, zatim broj članova Saveta koji je pristupio glasanju, nakon toga utvrđuje broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji i od toga, broj važećih i nevažećih glasačkih listića, te rezultat glasanja i o tome podnosi izveštaj Savetu Fakulteta. Komisija za sprovođenje glasanja nema ni jednu funkciju koja predstavlјa donošenje odluke. Jednoglasnim prihvatanjem izveštaja Komisije, Savet Fakulteta je potvrdio da je glasanje za izbor dekana bilo u skladu sa Statutom, te je doneo odluku o izboru dekana. Uzimajući u obzir sve navedeno, Savet Tehnološkog fakulteta nije stavio odluku o izboru dekana van snage. Takođe, nisu iscrplјeni svi pravni lekovi", smatraju u upravi Tehnološkog fakulteta.
 
Kako saznajemo, formiranje nove komisije nije lako jer se teško nalaze predstavnici Pokrajine koji bi da učestvuju u izbornoj proceduri.
 
Sanja Podunavac Kuzmanović nije za 021 odgovorila na pitanja koja se tiču njene kandidature za dekana i dešavanja koja su usledila u izbornoj proceduri. Ona je, inače, 6. juna izabrana u prorektorski tim novog rektora Univerziteta u Novom Sadu, Dejana Jakšića, što znači da joj mesto dekana Tehnološkog fakulteta više nije prioritet.
 
O njoj je krajem novembra pisao i VOICE zbog mogućeg sukoba interesa, jer nije Agenciji za borbu protiv korupcije prijavila akumulaciju javnih funkcija. Kao članica stručne komisije Sekretarijata za nauku učestvovala je u dodeli milion dinara projektu u kojem je učestvovala.
 
Optužbe profesora-uzbunjivača
 
Ranije ove godine, dok je situacija još uvek bila zategnuta zbog izbora dekana, događa se i slučaj unutrašnjeg uzbunjivanja na fakultetu, koje prijavljuje profesor Goran Bošković. On 5. februara prijavljuje da je predsednik izbornog veća fakulteta, dekan Radomir Malbaša, prekršio statut fakulteta tako što je na sednici 2. decembra 2016. godine dozvolio docentima da glasaju za imenovanje komisije za izbor jednog nastavnika u zvanje vanrednog ili redovnog profesora za oblast hemijsko inženjerstvo. Prema statutu, mogu da glasaju samo nastavnici koji su višeg zvanja od onog u koji se bira zvanje, a to je u ovom slučaju redovni profesor.
 
U zvanje je birana Tatjana Vulić, prodekan za nastavu.
 
Kako za 021 kaže prof. Bošković, iako je pokrajinska inspekcija ustanovila da je zaista došlo do kršenja statuta, on se prekasno javio i nema osnov za inspekciju da dela.
 
"Celo glasanje je učinjeno meni iza leđa, bez da sam imao pravo glasa, iako je bila reč o profesoru na mojoj katedri", navodi on i dodaje da je svim zaposlenima na fakultetu poslao i otvoreno pismo zbog načina na koji je sproveden izbor i zbog, kako kaže, interesa koje su pojedinci imali.
 
"Ostavka prof. dr Tatjane Vulić je najmanje što ona može da učini za svoj integritet. Međutim, to njeno malo za fakultet bi bilo mnogo. To bi predstavljalo početak ozdravljenja fakulteta. Zapravo, to bi predstavljalo početak oslobađanja zarobljenog Tehnološkog fakulteta", naveo je on u pismu.
 
Inače, profesor kaže za 021 da je fakultet u jednom u nizu postupaka izmene statuta. Ovim izmenama, uverio se 021, iz postupka donošenja odluka izostavlja se obaveza učešća članova predstavnika Pokrajine, čime se faktički otklanja i svaka mogućnost da osnivač učestvuje u donošenju odluka na fakultetu.
  • Bivši student

    08.07.2019 20:43
    Profesorice Dodić i Vulić
    Kao bivši student Tehnološkog fakulteta Novi Sad, kojem su predavali svi napomenuti profesori, želela bih da ostavim par komentara. Ne razumem zbog čega se zvanje Prof. Vulić dovodi u pitanje. Profesorica je veoma stručna u svakom pogledu i u potpunosti zaslužuje zvanje profesora!!! Imala sam zadovoljstvo da dobijem njenu podršku i u raznim oblicima i budem ocenjena sa njene strane više puta. Osim njene stručnosti, posebno bih istakla efikasnost, profesionalnost i temeljnost. Što se tiče profesorice Podunavac-Kuzmanović, slažem se sa svim pozitivnim komentarima. Ima veoma specifičan način predavanja i veoma efikasno prenosi znanje studentima. Zaista je vrhunski predavač. Možda kao student nisam obraćala pažnju na stvari koje me se nisu ticale, ali i dalje mi nije jasno zbog čega se profesorica Dodić "blati" . Nakon studiranja u Novom Sadu, a nakon toga i u inostranstvu, pri tome imajući priliku da upoznam veliki broj predavača sa najprestižnijih svetskih univerziteta, mogu da kažem da je profesorica Dodić u rangu najprestižnijih profesora!!! Svi koji su studirali na katedri znaju koliko je dobar mentor od prve godine. Od treće godine smo imali ogromno zadovoljstvo da nam ona predaje. Ona je profesorica koja me je najviše naučila, naučila me je da razmišljam. Sa ogromnim trudom modeluje Biohemijsko inženjerstvo, vrhunski smer na fakultetu. Ako se to zove držanjem konaca u rukama, neka ih drži i ne ispušta. Ona je profosor broj 1 u toku celog mog školovanja!
  • Neme

    12.03.2019 23:52
    Streberi
    Dodic je klasican podanik koji kad zbroji sta su njemu radili dok se popeo na lestvici ne moze a da te ne ubije u pojam.Sanja je svetska zena odlican profesor sta radi u ovom mulju jos uvek ne znam.
  • nezadovoljni student

    26.06.2018 14:10
    bolonjeza sos
    ovo je tek nista sta se desava na fakultetu poslednjih godina. Nepostovanje bolonje i netransparentni troskovi kao i neopravdano podizanje cena ,naime nas fakultet je najskuplji po pitanju overa semestra ,prijava ispita..a sta je sa tim novcem niko ne zna, svaki profesor ima svoj pravilnik za ocenjivanje, sto se tice mog stava prof. dr Podunavac Kuzmanovic je jedna od boljih profesora sto ne mogu da kazem za ostale... ko zna sta ce iskopati sve tu ..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti