Otvorena prva medicinska soba za osobe sa autizmom u Novom Sadu

Prva medicinska soba otvorena je u Novom Sadu sa ciljem da se osobama sa autizmom približe realne situacije poput pregleda i intervencija kod lekara, koje kod njih predstavljaju jedan od najvećih izazova i izvora anksioznosti.
Soba se nalazi u Kopernikovoj ulici broj 52, a u pitanju je još jedan vid podrške osobama sa autizmom u svakodnevnom životu, kako bi lakše  prevazišle stres do koga dolazi u ordinaciji i samim tim poboljšale komunikacione sposobnosti. Osim toga, u okviru planiranih aktivnosti koje će se sprovoditi u saradnji sa Društvom za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada, biće organizovane različite edukacije za medicinsko osoblje i studente medicine, koji će volontirati  u medicinskoj sobi.
 
"Medicinski pregledi i intervencije, bilo rutinski ili neophodni za lečenje, stresni su zbog nepoznate okoline, ljudi, procedura i radnji, kao i nedostatka vremena za senzibilizaciju pacijenta. Medicinska soba je rešenje i za pacijente i lekare, a porodicama osoba sa autizmom znatno se olakšavaju situacije sa kojima se često susreću. Zahvaljujemo se kompaniji Vip mobile jer je još jednom znatno doprinela unapređenju života osoba sa autizmom i pomogla njihovoj vidljivosti u društvu", izjavila je Vesna Petrović, predsednica Upravnog odbora Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.
 
Soba je opremljena medicinskom opremom i instrumentima tako da izgleda kao ordinacija za pregled kako bi se korisnici adaptirali na prostor i atmosferu u ambulanti. U okviru medicinske sobe korisnici će imati priliku da prisustvuju demonstracionim vežbama i da se kroz edukativna štampana vizuelna uputstva sa simbolima i panoe upoznaju sa pravilima ponašanja u lekarskoj ordinaciji.
 
Medicinske sobe su deo projekta koji je uz pomoć novogodišnje donacije kompanije Vip mobile, a realizovao ju je Savez Autizam Srbija nakon pokretanja digitalnog savetovališta u aprilu.
  • Томо

    04.07.2018 08:12
    И ја имам дете са аутизмом које неће ни да зине да му педијатар прегледа грло, а када види бели мантил укопа се од страха у месту. Мој још увек не говори и велики проблем је открити шта га боли, а имам утисак да му је праг толеранције на бол веома висок. Ако сам добро разумео, а сигуран сам да јесам, ту ће се деца кроз индивидуално дружење са студентима медицине, дефектологије, психологије ...."играти лекара и пацијента", па зар то нису радиле девојчице са луткама и нама дечацима? Импровизовале у парку на клупи ординацију и чекаоницу, оне биле лекарке а ми пацијенти? На жалост, данас у парку тога више нема, а и маште код деце све мање, ако су и изашли из куће онда седе на клупама кривећи вратове над мобилним телефоним.
  • MonteDushano

    29.06.2018 10:11
    Skoro posle dvadeset godina od početka 21. veka otvorena prva medicinska soba za osobe sa autizmom u Novom Sadu...
  • Koko

    28.06.2018 12:12
    ?
    Ja ovde vidim sto, krevet, paravan, radijator. Ups, pardon, i kutiju za prvu pomoć. U šta je ovde "uloženo"? Kakva oprema? Imam dete s autizmom ali neću se sigurno cimati da pređem pola grada, možemo isto tako sesti na bio koju stolicu u bilo kojem hodniku bilo koje ambulante i malo gledati u zid...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti