"Lisje" i sahranjivanje "Šiptara, Albanaca, Šiptara muslimanske veroispovesti"

Javno komunalno preduzeće "Lisje" je na groblju u Veterniku pružalo usluge sahranjivanja "pravoslavaca, katolika, Šiptara", potom Albanaca, a na kraju "Šiptara muslimanske veroispovesti".
"Lisje" i sahranjivanje "Šiptara, Albanaca, Šiptara muslimanske veroispovesti"
Foto: 021.rs
Da li se, osim katolika i pravoslavaca, na groblju u Veterniku sahranjuju "Šiptari", "Albanci" ili "Šiptari muslimanske veroispovesti", zavisilo je od momenta u kojem biste posetili zvanični sajt ovog javnog preduzeća. Građani su u ponedeljak (9. jula) primetili da u opisu na sajtu "Lisja" stoji kako se na groblju u Veterniku sahranjuju "pravoslavci i katolici, a od 1964. godine i građani muslimanske veroispovesti i Šiptari".
 
Fotografija sa tim opisom počela je da se deli na društvenim mrežama uz raspravu o tome da li je u pitanju politički nekorektan govor. "Lisje" je ažuriralo svoj sajt narednog dana, te je ovog puta pisalo da se, osim pravoslavaca i katolika, sahranjuju i "građani muslimanske veroispovesti i Albanci". Posle manje od dva sata, na groblju u Veterniku su se, umesto Albanaca, sahranjivali "Šiptari muslimanske veroispovesti".
 
  
 
Kako objašnjavaju u ovom preduzeću za 021.rs, tekst stoji na sajtu od njegovog osnivanja, 2006. godine. U međuvremenu, sajt je nekoliko puta menjao svoju formu, provajdera, dizajnera, te su se tekstovi samo kopirali. Dodaju da je prilikom poslednjeg redizajniranja sajta u delu u kojem se piše o groblju u Veterniku, "došlo do manje tehničke greške".
 
"Te je u delu teksta '...a u jednom delu groblja od 1964. godine sahranjuju se i Šiptari muslimanske veroispovesti", pisalo "... a u jednom delu groblja od 1964. godine sahranjuju se i muslimanske veroispovesti i Šiptari'. Na ovu činjenicu ukazao je neimenovani novinar jednog novosadskog portala, i to tako što je tendenciozno objavio kako JKP 'Lisje' upotrebljava pogrdan izraz za Albance, te kako ih diskriminiše. Odmah sutradan izvršen je uvid u monografiju, i tekst je ispravljen. Tačnije, ispravili smo tekst na originalni, kakav i stoji u monografiji 'Lisje', koja je izdata 1997. godine povodom obeležavanja 35 godina pogrebne delatnosti Grada Novog Sada", navode u ovom preduzeću za 021.rs.
 
U "Lisju" nisu odgovorili zašto je bilo potrebno izdvajanje "Šiptara", kao ni to da li smatraju da su negativni komentari u ovom slučaju bili opravdani.
 
Oni koji u ovome ne vide ništa sporno koriste argument da se Albanci sami nazivaju Šiptarima, što za direktora Centra za regionalizam Aleksandra Popova nije tačno. Kako kaže, ova situacija je apsurdna, te dodaje da se na grobljima ne radi o nacionalnostima, nego o veroispovestima, te je isticanje reči "Šiptar" u ovom kontekstu potpuno nepotrebno. 
 
"Nepotrebno je naglašavati nacionalnost. Po meni je apsurdno to 'šaranje' i menjanje izraza iz Šiptar u Albanac, pa ponovo u Šiptar. Ne znam po čijem savetu je i jedno i drugo i treće urađeno, ali mislim da to nije korektno. Nedavno se jedan od naših zvaničnika zapitao zašto ispada da je pogrdno kad kažemo 'Šiptar', kad oni sami sebe nazivaju tako? To nije tačno, oni se nazivaju Šćiptari, a kod nas je to 'Šiptar' uvek imalo pogrdnu notu. To se vidi u našim tabloidima ili po izjavama nacionalista, kad god žele da naglase negativno određivanje prema Albancima, onda uvek upotrebljavaju izraz 'Šiptar', kako 'šiptarski teroristi rade ovo ili ono'. Kad je u pitanju politički korektan govor, onda se upotrebljava reč 'Albanac'", navodi Popov za 021.rs.
 
Fotoreporter iz Tirane Antonio Ćakširi kaže za 021.rs da se Albanci identifikuju kao Šćiptari, a ne nužno kao muslimani, katolici ili pravoslavci, ali smatra da, u ovom slučaju, nije bilo potrebe da se ističe nacionalnost i ocenjuje slučaj kao političku nekorektnost.
 
"Naravno da niko ne voli kada se govori loše o naciji kojoj pripada i to jeste uvredljivo ukoliko se koristi namerno, uz znanje da ta reč ima negativan kontekst. Svako ima pravo da misli šta želi, ali ne može pogrebno preduzeće, koja sarađuje sa ljudima, da tako piše. To je nezrelo", dodaje Ćakširi.
 
Da sami Albanci smatraju da je upotrebljavanje reči "Šiptar" ili "šiptarsko" politički nekorektno pokazuje i slučaj iz januara ove godine, kada je potpredsednik crnogorskog parlamenta Genci Nimanbegu uputio pismo predsedniku Višeg suda u Podgorici u kojem napominje "da su ove reči za Albance uvredljive i potcenjivačke", tražeći da se spreči upotreba tih reči u sudnici "jer se na taj način vređa jedan narod".
 
Aleksandar Popov dodaje da nije čudno da se politički nekorektan govor pojavljuje i u ovakvim banalnim situacijama, s obzirom na to da se on ni na koji način ne sankcioniše.
 
"Ne bi trebalo ni da nas čude pojave poput političkog ekstremizma ili neonacizma ako se na to gleda, maltene, blagonaklono od strane vlasti, ako se ne sankcioniše ili ako od nekog javnog funkcionera stižu poruke da je tako nešto poželjno. Da ne govorimo o tome da mediji, uglavnom oni pod kontrolom vlasti, često upotrebljavaju te izraze i tu izostaje sankcija. Ako ne postoji sankcija i ako to koristi i neko od političara, onda naravno da to postaje nešto što je uobičajeno, a trebalo bi da znamo da je to uvredljivo za pripadnike te nacionalnosti", zaključuje Popov u izjavi za 021.
  • /

    15.07.2018 12:02
    /
    @@Jeremija
    ima i starijih dzedaja
    tamo sam jos dok ste bili komunista

    ratove zvezda sam gledao u prvom prikazivanju ali u jadranu posto su u areni karte bile rasprodate
  • Tea

    13.07.2018 18:27
    Istina
    Albanci su građani Albanije, a Šiptari su narod nastanjen na Kosovu, južnoj pokrajini Republike Srbije! Ne razumem šta je tu uvredljivo
  • Andrija Šrek

    13.07.2018 09:37
    Šmrc...
    A gde ćemo biti spaljeni mi, nadnacionalni ateisti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti