Volonteri ovog leta održavaju prirodu Fruške gore

Volonteri iz osam evropskih država ovog leta rade na oživljavanju jednog od poslednjih stepskih pašnjaka kod sela Mala Remeta na Fruškoj gori.
Tokom dve sedmice, učesnici Međunarodnog volonterskog kampa "Planinski duh" uklanjaju žbunje i nisko rastinje koje je zbog nedostatka ispaše i košenja proteralo glavni plen kritično ugroženih orlova krstaša – tekunice.
 
"Orlovi krstaši su nestali sa Fruške gore pre dve godine. Danima već krčimo žbunje sa pašnjaka i nismo videli ni jednu tekunicu. Pored toga što ugrožene vrste gube svoje stanište i preostali stočari iz Male Remete uskoro neće imati pašnjak gde bi napasali svoju stoku", rekla je Marijana Demajo iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodala da se upravo zbog toga trude da, tokom trajanja kampa, pomognu meštanima i da zajedno učine nešto korisno za prirodu i ljude.
 
Stepski pašnjaci su jedan od najugroženijih tipova staništa. Vojvodina je u prošlosti bila mozaik slatinskih i stepskih travnih predela koji nestaju zbog snažnog pritiska poljoprivrede, zamiranja tradicionog stočarstva, preoravanja i zarastanja. Sa nestankom pašnjaka nestale bi i poslednje oaze koje su pored svoje koristi za čoveka od velike važnosti za brojne ugrožene vrste, dodaju u DZPPS.
 
"Došao sam na kamp sa željom da upoznam srpsku kulturu, volontere iz svih krajeva Evrope i da pomognem ugroženim vrstama. Presrećan sam jer su mi se sve tri želje već ostvarile. Meštani iz Male Remete su divni, svaki dan nas obilaze, donose nam hranu, koja je preukusna. Moram da pohvalim Ljilju iz 'Fruškogorske lugarnice' i našeg druga Boćka koji nam puno pomažu. U Portugal ću poneti lepe uspomene, osećaj da sam učinio nešto korisno za prirodu, kao i da sam stekao prijatelje iz Poljske, Velike Britanije, Hrvatske, Turske, Italije, Bugarske, Španije i Srbije", rekao je nasmejani Jose Miguel Botica Rodrigues iz Portugala.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti