Radnici DES-a od sutra u štrajku zbog neisplaćenih zarada i neoverenih knjižica

Radnici novosadskog DES-a u ponedeljak, 30. jula će započeti štrajk.
Radnici DES-a od sutra u štrajku zbog neisplaćenih zarada i neoverenih knjižica
Foto: 021.rs
Štrajk će biti organizovan zbog neizmerinih obaveza prema radnicima, od neisplaćenih zarada, neoverenih zdravstvenih knjižica, do neisplaćenih putnih troškova i nepovezanog radnog staža. 
 
Zorica Stepanov iz Sindikata "Sloga DES" kaže za 021 da je štrajk prvobitno bio planiran za 16. jul, ali je direktor preduzeća u prisustvu miritelja iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova obećao početak isplate zaostalih zarada i rešavanje problema. 
 
"Nakon tog sastanka, štrajkački odbor je doneo odluku da se štrajk zamrzne jer je direktor obećao da će biti isplaćen deo neisplaćene aprilske plate, kao i da se sačeka do 27. jula kada je navodno trebalo da stigne odgovor za socijalni program. Kako ništa nije ispunjeno, u skladu sa predhodnom odlukom mi smo odmrzli štrajk", navodi Stepanov za naš portal.
 
Kada je reč o povezivanju radnog staža, radnicima koji nisu osobe sa invaliditetom staž nije povezan od 2010. godine, a osobama sa invaliditetom pune dve godine. 
 
"Dobili smo obećanja svih redom, i ministra rada Zorana Đorđevića i premijerke Ane Brnabić da će problemi biti rešeni, ali se to nije dogodilo. U oktobru prošle godine ministar Đorđević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetili su naše preduzeće,i ministar je tada istakao da država subvencioniše i pomaže rad takvih preduzeća i da je cilj da se podstakne na zapošljavanje što više osoba sa invaliditetom. On je tada rekao i da je sa direktorima preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom imao sastanak na kojem je predstavljena nova metodologija raspoređivanja finansijskih sredstava, koja će biti pravednije dodeljivana, a koje država daje ovim preduzećima. Sada 10 meseci kasnije je očeigledno da od njihove metodologije i obećanja nema ništa", zaključuje Stepanov.
 
Iako je ovo štrajk upozorenja, Stepanov ističe da su radnici spremni da idu do kraja u svojoj borbi za ono što im po zakonu pripada.
 
Podsećamo, DES je preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje invalidnih lica i invalida oštećenog sluha. Ova firma je u državnom vlasništvu od osnivanja 1961. godine. Zapošljava oko 170 radnika, od čega je 60 odsto osoba sa invaliditetom.
 
DES je bio u ogromnim dugovima, većim od 250 miliona dinara, pa su Grad Novi Sad i 17 lokalnih samouprava odlučili da dugovanja koje to preduzeće ima zbog neuplaćivanja doprinosa za plate konvertuju u kapital. Odluka o konverziji duga u vlasništvo je doneta kako bi se spasilo ovo preduzeće.
 
U DES-u se prave elektroormani, HTZ oprema, rade molersko-stolarske poslove, štampaju raznovrstan materijal...ali je poslednjih godina posla sve manje.
  • /

    29.07.2018 23:01
    /
    ajd sad, kako je hendikepiranima u srbiji mrskim eu zemljama
  • Fk i FSs

    29.07.2018 18:35
    Rona kaze sve je OK
  • Bogdana Garabantina

    29.07.2018 17:13
    Zivim u zgradi koja gleda na DES. Tu se godinama nista ne ulaze, vidi se da je neko nameracio da se ovo raspadne, da kupi onoliki plac za tepsiju ribe. Odlicna lokacija, celu ulicu zauzima, vec vidim da se ovo radi da se DES raspadne i proda. Da nisu invalidi u pitanju, otislo bi ovo odavno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti