Deca ove nedelje pod krošnjama na Štrandu uče znakovni jezik

Četvrta, završna nedelja manifestacije "Pod krošnjama na Štrandu" koja počinje danas, 6. avgusta, rezervisana je za znakovni jezik.
"Znakovni jezik je maternji jezik osoba sa nekim stepenom oštećenja sluha i možemo ga svrstati u manjinske jezike. Manifestacija "Pod krošnjama na Štrandu" u svom fokusu ima komuniciranje sa manjinskim zajednicama i prepoznavanje važnosti da se deci uzrasta od pet do 12 godina približi značaj međusobnog razumevanja kroz učenje jezika. Uvrštavanjem znakovnog jezika u ovogodišnji program naše manifestacije želimo da doprinesemo inicijativi da znakovni jezik bude prepoznat kao manjinski jezik i da se integriše u obrazovni sistem. Grad Novi Sad kao evropska prestonica kulture 2021. godine može i treba da obezbedi da sve vrste komunikacija budu pristupačne i u tom smislu su već preduzeti značajni koraci, s obzirom da od septembra počinje obuka zaposlenih u ustanovama kulture iz znakovnog jezika", naglasila je direktorka Heror Media Pont-a Nataša Heror.
 
Šestu godinu Gradska biblioteka u Novom Sadu, Heror Media Pont i Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija uspešno organizuju događaj koji ima za cilj promovisanje jezika i kulture manjinskih zajednica koje žive u Vojvodini i svi ga razumemo kao "finu komunikaciju".
 
Deca kroz radionice dobiju osnovna znanja o manjinskim jezicima i ohrabruju se da fakultativno pohađaju nastavu jezika manjinskih zajednica, koju gotovo svaka novosadska škola ima u ponudi. Ukoliko ima zainteresovane dece starije od 12 godina za pohađanje radionica, mogu slobodno da se priključe.
 
Radionice se održavaju svakog radnog dana od 19 do 20 časova u Biblioteci na Štrandu.
 
U subotu se kviz provere znanja stečenog tokom ove nedelje održava na Fruškoj gori, na lokalitetu Rim u srcu šume. Znanja kako se ponašati i boraviti u prirodi su takođe u fokusu manifestacije "Pod krošnjama na Štrandu".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti